Πολιτικη

"Είμαστε οι πολλοί-Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας"

Η τοποθέτηση του Σπύρου Δημόπουλου, Μέλους της Επιτροπής Αγώνα δεν θα γίνουμε ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

 Αγαπητοί πατριώτες – φίλες και φίλοι.

Η Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου και η ευρύτερη περιοχή απειλούνται να γίνουν η ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου.

Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για την εξασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή μας, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στη Μεγαλόπολη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες με βαριές συνέπειες. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή, μόνιμες, με σύμβαση ορισμένου χρόνου και εργαζομένων σε εργολάβους. Το ήδη ακριβό ρεύμα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Θα ισοπεδώσουν χιλιάδες κορυφές βουνοκορφές για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, θα γίνουν εκτεταμένες εκσκαφές, θα πέσουν χιλιάδες m3 σιδήρου και μπετόν, με ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον. Δρομολογούν ακόμα και την καύση απορριμμάτων και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Στην Παλαιόχουνη ξεκίνησε η κατασκευή της κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και  του ΧΥΤΥ της ΤΕΡΝΑ με εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την εταιρεία και βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος όχι μόνο για την περιοχή αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου. Ένα στοιχείο αρκεί. Στη Καλλιρόη που προγραμματίζουν το ένα από τα τρία σκουπιδοεργοστάσια και τον ένα από τους τρις ΧΥΤΥ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας θα πληρώνουν το σκουπίδι τα λαϊκά στρώματα 189 ευρώ το τόνο.  

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση. Νοιάζεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Μόνο η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά των επικίνδυνων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα μπορεί να γίνει με το λιγότερο οικονομικό – κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Μόνο τότε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων θα γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, που δεν θα επιβαρύνουν ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασέας σε ζώνη άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων ξεκίνησε με το σκουπιδοεργοστάσιο και έρχονται τα παρεπόμενα. Ένα από αυτά είναι η απόπειρα μεταφοράς και εγκατάστασης στο Αθήναιο της γνωστής μονάδας επεξεργασίας σάπιων και ψόφιων. Προβλέπουν να επεξεργάζονται 300 τόνους την ημέρα όταν στα Λεχαινά επεξεργάζονταν 90 τόνους. Προβλέπουν επεξεργασία κατάλοιπων από σφάγια-τυροκομεία (τυρόγαλα) – πτηνοτροφία (κοτσιλιές). Με 90 τόνους βρώμαγε η περιοχή στα Λεχαινά σε ακτίνα 8 και 10 χιλιομέτρων. Με τριπλάσια ποσότητα μέχρι που θα φτάσει η βρώμα; Η κατάσταση αυτή αφορά όλο το Δήμο Τρίπολης. 

Για αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας με τη μεταφορά του εργοστασίου από τα Λεχαινά ήταν πολλοί που γνώριζαν αλλά σιωπούσαν ένοχα και συγκάλυπταν όλες τις μεθοδεύσεις μέχρι να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

Ήταν πολύ καλά μελετημένο και προετοιμασμένο το επιχειρούμενο έγκλημα.

Για μήνες η εταιρεία μετέφερε από τα Λεχαινά και εγκαθιστούσε στο Αθήναιο τα μηχανήματα της ρυπογόνας μονάδας.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της δραστηριοποιείται στην περιοχή από τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Κανένας αρμόδιος, κανένας παράγοντας δεν κατάλαβε τίποτα;

Ο Δήμος Τρίπολης από τον Οκτώβρη του 2020 έχει χορηγήσει άδεια χρήσης γης στην εταιρεία για το συγκεκριμένο χώρο. 

Τουλάχιστον από την πρώτη Απρίλη 2021 γνωρίζει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μέχρι τις 26 Μάη δεν έκανε τίποτα. 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει και την τυπική ευθύνη γνωμοδότησης, τα ίδια και χειρότερα, εισηγείται θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ορίζει την Τετάρτη 26 Μάη ως ημερομηνία έγκρισης. 

Πολλοί ήξεραν και κανείς δεν μίλαγε. 

Κάποιοι μάλιστα δήλωναν με θράσος στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι γνώριζαν για τις δραστηριότητες της εταιρείας, για τα μηχανήματα που τοποθετούσε μέρα και νύχτα. Συνομιλούσαν με τους εκπροσώπους της, να τη διευκολύνουν να βρει εργάτες, να νοικιάσει σπίτια και άλλα. 

Κάποιοι άλλοι προπαγάνδιζαν ότι μέσα από την βρώμα και τη δυσοσμία θα προκύψουν οφέλη για τους κατοίκους.

Μεθοδευμένη συγκάλυψη, αδράνεια και απαράδεκτες μεθοδεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να στηριχτεί και να ολοκληρωθεί το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή μας δίπλα στο υπό κατασκευή μεγάλο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.

Ξαφνικά στις 26 Μάη την ημέρα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της εισήγησης για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κάτι άλλαξε και ΟΛΟΙ  δηλώνουν αντίθετοι στην εγκατάσταση της μονάδας ζωοτροφών με ζωικά υπολείμματα στο Αθήναιο, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο Δημοτικό Ραδιόφωνο πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ΤΩΡΑ ορισμένοι δηλώνουν αντίθετοι. 

Καταλαβαίνετε ότι δεν κατέβηκε το άγιο πνεύμα. 

Εμείς που έστω και καθυστερημένα αντιληφθήκαμε τι ετοιμάζουν για την περιοχή μας, κυριολεκτικά λίγο πριν εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους συγκεντρώσαμε τα στοιχεία και αποκαλύψαμε το μέγεθος του εγκλήματος που επιχειρούν να διαπράξουν στον τόπο μας. 

Παραθέτουμε μερικά από τα στοιχεία που καταγράφονται στα έγγραφα των Υπηρεσιών στα Λεχαινά (Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, κλπ.).

«Χύνονταν απόβλητα στο ρέμα από τσιμεντένιο υπόγειο αγωγό, που κατέληγε σε λιμνοθάλασσα ένα δύσοσμο θολό και παχύρευστο υγρό».

«Η αφόρητη βρώμα και δυσοσμία ήταν πολλαπλάσια από όση μπορεί να υποφέρει ο ανθρώπινος οργανισμός».

«Αδειάζουν τα υποπροϊόντα κρεάτων στην αυλή της μονάδας, σε περίοδο που δεν λειτουργεί».

«βρέθηκε εργάτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις μόνος σε φρεάτιο με υγρά απόβλητα σε παχύρευστη μορφή στάθμης 60 εκατοστών».

«Οι επικίνδυνες επιπτώσεις στη υγεία 40 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια». Να γιατί λέμε ότι:

Τα κέρδη του επιχειρηματία δεν συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.        

Ενημερώσαμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για όσα συνέβαιναν στα Λεχαινά, με την έντονη βρώμα και δυσοσμία που έφτανε σε ακτίνα 8 με 10 χιλιόμετρα από τη μονάδα και με τα λύματα που έφταναν μέχρι τη θάλασσα. Για τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων που υποχρέωσαν τις αρχές να επιβάλουν στην εταιρία βαριά πρόστιμα και προσωρινές αναστολές λειτουργίας που οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και την έκθεση καταπέλτη του ΣΕΠΕ για τις ευθύνες τους.

Λέει ψέματα η εταιρεία ότι το οριστικό κλείσιμο δεν έγινε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εταιρία και τα τσιράκια της ισχυρίζονται ότι οι εγκαταστάσεις της διασφαλίζουν ιδανική λειτουργία, αν είναι έτσι γιατί δεν τα εφάρμοσαν στα Λεχαινά;

Οι κάτοικοι ένιωσαν τον κίνδυνο που τους απειλεί και αντέδρασαν καθολικά, δίνοντας τέλος στις μέχρι τότε μεθοδεύσεις και τη σκόπιμη αδράνεια. 

Στις 26-5-2021 συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης και καταψηφίζει ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το ίδιο κάνει στη συνέχεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Με διαδικασίες εξπρές προφανώς με άνωθεν παρέμβαση η κρατική περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη όπως τη λένε, πριν ακόμη πει το ομόφωνο ΟΧΙ το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς όρους.

Σε μαζική συγκέντρωση των κατοίκων τη Δευτέρα 14-6-2021 στο Αθήναιο αποφασίστηκε το πλαίσιο και η οργάνωση του Αγώνα ενάντια στην ολοκλήρωση και λειτουργία της ρυπογόνας μονάδας και εκλέχθηκε πενταμελής επιτροπή αγώνα. 

Με κύριο σύνθημα δεν θα γίνουμε η χαβούζα της Πελοποννήσου αποφασίστηκε το αγωνιστικό πλαίσιο, τα αιτήματα διεκδίκησης και ορίστηκε η πρώτη αγωνιστική απάντηση με συγκέντρωση το Σάββατο 19-6-2021 στις 6 το απόγευμα μπροστά από το εργοστάσιο. 

Στη συγκέντρωση που έγινε με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της ευρύτερης περιοχής επιβεβαιώθηκε η θέλησή μας να συνεχίσουμε αγωνιστικά χτίζοντας τις αναγκαίες συμμαχίες μέχρι που να τα μαζέψουν και να φύγουν από την περιοχή μας όπως έκαναν και στα Λεχαινά.

Όπως οι κάτοικοι των Λεχαινών τους έδιωξαν από τον τόπο τους έτσι και εμείς με τον αγώνα μας δεν θα τους επιτρέψουμε να βρωμίσουν το δικό μας τόπο. Θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο του αγώνα δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε σε νομικές και δικαστικές διαδικασίες, γιατί οι νόμοι είναι στα μέτρα τους και γιατί αυτές οι διαδικασίες δεν τελειώνουν ποτέ.

Δίπλα μας στην Παλαιόχουνη δέκα χρόνια τώρα γίνονται σημεία και τέρατα. 

Παραβάσεις επί παραβάσεων, δεκάδες οι προσφυγές των κατοίκων σε ένδικα μέσα αποτέλεσμα; 

Το σκουπιδοεργοστάσιο προχωράει ανεμπόδιστα και οι δίκες συσσωρεύονται, αν υπάρξει αποτέλεσμα αυτό θα είναι όταν το εργοστάσιο κλείσει τον κύκλο λειτουργίας του.

Εμείς λέμε παράλληλα με τους αγώνες ας γίνονται και οι νομικές και δικαστικές παρεμβάσεις, το όπλο μας όμως είναι ο αδιάκοπος αγώνας.      

Το θέμα μας αφορά όλους. 

Η υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής έξω από την Τρίπολη και η μετατροπή της σε χώρο άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων θα δημιουργήσει προβλήματα στης ευρύτερη περιοχή, θα επηρεάσει σημαντικά και την Τρίπολη.

Αν αφήσουμε να βρωμίσουν την αυλή της πόλης μας θα βρωμίσουν και την ίδια την πόλη.

Δεν το επιτρέψαμε στη Μπέλμπερη δεν θα το επιτρέψουμε και στα Βαλτετσοχώρια. 

Ξέρουμε ότι οι σχεδιασμοί που διασφαλίζουν μακροχρόνια τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν εγκαταλείπονται και δεν αλλάζουν εύκολα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι μεθοδεύσεις δεν θα σταματήσουν.

Όλοι αυτοί που συγκάλυπταν και στήριζαν το έγκλημα και αναγκάστηκαν από τις αποκαλύψεις να πουν όχι δεν θα είναι μαζί μας και στη συνέχεια. Ήδη κάποιοι λειτουργούν υπόγεια για να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, τις κινητοποιήσεις μας, διαδίδοντας διάφορα, τάζοντας και εκβιάζοντας.

Μπορεί τα λεφτά να είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα, μπορούμε με την οργανωμένη δράση μας οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου της Τρίπολης της Μεγαλόπολης με τη στήριξη των κοινωνικών φορέων των εργατικών σωματείων των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων, των πολιτιστικών – οικολογικών – αθλητικών και άλλων συλλόγων, να εμποδίσουμε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στο Αθήναιο και να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς και την εγκατάσταση και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.            

Δεν δεχόμαστε και δεν θα γίνουμε η χαβούζα της Πελοποννήσου. 

Η ανάπτυξη που επικαλούνται δεν αφορά τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής αντίθετα περιλαμβάνει μέτρα αντιλαϊκά.

Η στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων γίνεται με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ταμείο ανάκαμψης που συνοδεύεται από προαπαιτούμενα, το ταμείο δίκαιης μετάβασης, το ΕΣΠΑ κλπ. λεφτά που δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά τα πληρώνει ο κόσμος.

Δεν νοιάζονται και δεν τους απασχολούν οι συνέπειες στο περιβάλλον, στη ζωή των κατοίκων αφού θα   πληγούν όλες οι τοπικές δραστηριότητες. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι κάτοικοι κάνουν σοβαρές προσπάθειες βελτίωσης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της αναψυχής, της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων. Υπάρχει έντονη οικιστική δραστηριότητα από τους μόνιμους κάτοικους αλλά και από συμπατριώτες μας που επιστρέφουν από την Αθήνα, από άλλα αστικά κέντρα και από το εξωτερικό.

Παλεύουμε για:

- Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων. Ξεκαθαρίζουμε σε κάθε αρμόδιο Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση και στον επίδοξο επενδυτή να μην προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας. Αν πρόσκαιρα το καταφέρουν , θα μας έχουν κάθε μέρα στο δρόμο μέχρι να έχουν την τύχη που είχαν στα Λεχαινά, να τα μαζέψουν και να φύγουν.

- Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο. Γιατί δεν γίνεται για να φτιάξει μια ξελότζα ένας κάτοικος της περιοχής, ένα καλύβι, να ρίξει μια βεράντα να θέλει ένα τόνο χαρτιά και άδειες και οι βιομήχανοι να στήνουν τις μονάδες τους χωρίς άδεια.

- Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως  επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ. Και μόνο η λειτουργία πάνω από 50 χρόνια των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και η εγκατάσταση τώρα του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Παλαιόχουνη είναι λόγοι που καθιστούν την περιοχή μας ως περιοχή αποκλεισμού για άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες.

- Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από της ρυπογόνες δραστηριότητες.

- Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη. Γιατί δεν θέλουμε η περιοχή μας να γίνει η Φυλή της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

- Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνουν τώρα μετρήσεις και να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα αυτά για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

Θέσαμε αυτά τα αιτήματα στον κ. Δήμαρχο σε πρόσφατη συνάντησή μας και δεσμεύτηκε ότι θα ορίσει και τοπικό δικηγόρο και ότι θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων και θα γίνουν οι αναγκαίες μετρήσεις, πρώτα και κύρια από τη ΔΕΥΑΤ, για τα νερά ύδρευσης και άρδευσης. Θα τα θέσουμε και στον κύριο Περιφερειάρχη σήμερα που με πορεία μετά τη συγκέντρωση, θα επιδώσουμε το ψήφισμα. Ένα ψήφισμα που έχουν υπογράψει εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής και στοχεύουμε να μαζευτούν χιλιάδες. Γιατί ναι, ανησυχούμε. Δε θέλουμε λόγια συμπάθειας και συμπαράστασης, θέλουμε έργα. Γιατί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που μπήκε το πλαίσιο πάλης της Επιτροπής Αγώνα σε ψηφοφορία, πήρε μόνο 3 ψήφους και ας έλεγαν κάποιοι στους κατοίκους ότι συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο και θέλουν να μπουν και στην Επιτροπή Αγώνα.

Ζητήσαμε να ορίσει ο Δήμος και η Περιφέρεια και ντόπιο γνωστό δικηγόρο, για να μην πουληθεί δικαστικά η υπόθεση. Γιατί ξέρουμε ότι είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα, γιατί ο κόσμος το ‘χει τούμπανο ότι με άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν περίμενε το όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου και με διαδικασίες εξπρές ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Αλήθεια ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, έγινε ένσταση στον Υπουργό που η ημερομηνία έληγε χθες; Θέλουμε το κείμενο της ένστασης.

Ρωτάμε τον κ. Περιφερειάρχη, συνάντησε τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος όπως δεσμεύτηκε στη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ για να του εκθέσει τη θέση των κατοίκων, των φορέων, του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και άνωθεν παρεμβάσεις για την έγκριση της ΜΠΕ και την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Μας δίνουν θάρρος οι μικρές νίκες που έχουμε μέχρι τώρα. Ο γενικός ξεσηκωμός στην περιοχή, η κινητοποίηση των κατοίκων είχαν σαν αποτέλεσμα ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια να πουν ομόφωνα όχι σε αυτό το έγκλημα, να αναλάβουν το οικονομικό κόστος και τις δικαστικές διαδικασίες για να μην εγκατασταθεί η ρυπογόνα μονάδα στο Αθήναιο. Πάγωσαν με εντολή Περιφερειάρχη οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας. 

Είμαστε οι πολλοί. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Δεν δεχόμαστε και δεν θα γίνουμε ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου.

Πιο μαζικά πιο αποφασιστικά συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.