Πολιτικη

Σύριζα: Ανεπαρκές και στην Αρκαδία το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Δελτίο τύπου του Σύριζα-Π.Σ. Αρκαδίας

Αναγκαιότητα η άμεση αποκατάσταση και ο σχεδιασμός για ανασυγκρότηση και πρόληψη. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη ήταν ανεπαρκές και στην Αρκαδία. 

Η κλιματική κρίση και η ελλιπής πρόληψη αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως και αυτές στην Αρκαδία. Ωστόσο, στις διαχρονικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού προστέθηκε η αλαζονεία για την επάρκεια του πολυδιαφισμένου επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. 

Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων και κατοίκων της Αρκαδίας για καθυστερήσεις, έλλειψη συντονισμού και μέσων πυρόσβεσης. 

Το κρίσιμο όμως, είναι να επουλωθούν οι πληγές και να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Και η πρόταση των 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης. Για να υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, για να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, για την εκπόνηση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων για ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων. 

Ιδιαίτερα, για την περιοχή μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας προτείνει, μεταξύ άλλων,

- Άμεση αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων και ταυτόχρονα την άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος στις περιπτώσεις της πρώτης κατοικίας

- Άμεση αποζημίωση στους πληγέντες που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο και αποκατάσταση των ποιμνιοστασίων. 

- Άμεση έναρξη των έργων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στις πληγείσες περιοχές. 

- Χαρτογράφηση των περιοχών για παρακολούθηση της φυσικής αναδάσωσης. 

- Ενίσχυση και των δασικών υπηρεσιών με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό( πχ Δασαρχείο Βυτίνας). 

- Αντιπυρικές ζώνες και χρήση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αρκαδίας είναι στο πλευρό των συμπατριωτών μας που επλήγησαν με έμπρακτη αλληλεγγύη, με παρακολούθηση των εξαγγελιών για γρήγορη και αποτελεσματική λύση των προβλημάτων που προέκυψαν και με  τη συμβολή του με προτάσεις για την ανασυγκρότηση των περιοχών σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς. 

Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους πυροσβέστες, τους δασικούς, τους εθελοντές, τους κατοίκους που έδωσαν μάχες για να σώσουν ανθρώπους, ζώα, δάση, καλλιέργειες και χωριά, το αλληλέγγυο κίνημα, καθώς και τις διεθνείς αποστολές πυροσβεστών που συνέδραμαν στην περιοχή μας αναδεικνύοντας την διεθνή συνεργασία και φιλία. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.