Πολιτικη

Παπαηλιού: Στη Γορτυνία ίδια μέτρα με αυτά που ανακοινώθηκαν στην Εύβοια

Σημαντικά σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Eλλάδος και της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με θέμα "δράσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση της πληγεισών περιοχών":             

Οι πρόσφατες πυρκαγιές σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης κατάφεραν τεράστιο πλήγμα σε αυτές. 

Πρόκειται για τις πλέον μειονεκτούσες περιοχές της Αρκαδίας. Οι μόνιμοι κάτοικοί τους είναι λίγοι και προχωρημένης ηλικίας. 

Ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και με την εκτροφή αιγοπροβάτων. Η επαναφορά σε πλήρη ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα απαιτήσει χρόνο και πόρους, τους οποίους η πολιτεία οφείλει να διαθέσει.   

Οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών συνδέονται με αυτές τις δραστηριότητες (ελαιοτριβεία, τυροκομεία) και συνεπώς χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, όπως επίσης και τα τοπικά καταστήματα εστίασης.    

Η καταστροφή που επήλθε από τις πυρκαγιές υπήρξε τέτοιας έκτασης, ώστε το εισόδημα των κατοίκων να έχει μηδενιστεί. 

Απαιτείται, τα μέτρα στήριξης που θα αποφασιστούν, να είναι τουλάχιστον ίδια με αυτά που προβλέπονται για τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν,  όπως το γεγονός ότι, λόγω κατακερματισμένου κλήρου και του τρόπου καλλιέργειας της ελιάς, ασχολούνται με αυτήν και κάτοικοι αστικών κέντρων, προερχόμενοι από αυτές τις περιοχές και διαμένοντες επί αρκετούς μήνες το χρόνο σε αυτές, οι οποίοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους από το λάδι. 

Βάσει αυτών, απαιτείται η διασφάλιση οικονομικής βάσης για όλους τους πυρόπληκτους επί όσο χρόνο χρειαστεί, με την εφαρμογή κατεπειγουσών διαδικασιών που να συνάδουν με τα τοπικά δεδομένα και ανάγκες και με διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάθεση των αναγκαίων έργων υποδομής και η απασχόληση σ΄ αυτά των ντόπιων κατοίκων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση μεροκάματου.    

Για την ανασυγκρότηση, τη  βιώσιμη επιβίωση αυτών των περιοχών, την παραμονή και τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων σ΄ αυτές, απαιτείται η κατάρτιση ειδικών τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, με την αποφασιστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Και αυτό, διότι οι περιοχές αυτές έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και κατά συνέπεια προοπτικές ανάταξης.   

Ο  τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, ανέδειξε τις αδυναμίες και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας, αλλά και τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής περιφέρειας. Οι ντόπιοι και οι εθελοντές, σε συνεργασία με τους πυροσβέστες και τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέδειξαν ικανότητες,  δύναμη ψυχής, αλλά και αλληλεγγύη. 

Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον περιοχών που μπορεί να στηρίζονται στους ανθρώπους τους, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν. 

Όμως η πολιτεία οφείλει να επιτελέσει το χρέος της. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.