Πολιτικη

Αναφορά Παπαηλιού για τις ζημιές καλλιεργητών πατάτας στην Αρκαδία

Με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα: Ζημιές από σιδηροσκώληκες σε καλλιέργειες πατάτας στην Αρκαδία 

Η πατατοπαραγωγή στην Αρκαδία, τα τελευταία χρόνια και φέτος, ακολουθεί φθίνουσα πορεία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση χρήσης κάποιων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κυρίως εντομοκτόνων εδάφους, τα οποία καταπολεμούν σημαντικούς εχθρούς της πατάτας. Μεταξύ αυτών και ο σιδηροσκώληκας. Αυτό γίνεται σύμφωνα με την εκ μέρους των πατατοπαραγωγών πιστή τήρηση των οδηγιών των γεωπόνων-συμβούλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο προϊόν (η πατάτα)  καθίσταται μη εμπορεύσιμο. 

Είναι προφανές, ότι η αδυναμία διάθεσης της πατάτας και η εξ αυτής  ολοκληρωτική απώλεια του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δεν οφείλεται σε δική τους αμέλεια.

Συμπερασματικά,  η επιβίωση των πατατοπαραγωγών εξαρτάται από τις ενέργειες της πολιτείας, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει τις ζημίες στην καλλιέργεια της πατάτας και να τις εντάξει σε προγράμματα αποζημίωσης, όπως σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του ΕΛΓΑ.                                                       

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού κατέθεσε σχετική αναφορά, με την υπ΄ αριθ. 812/27.8.2021 επιστολή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» και ζητούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2021
Ο καταθέτων βουλευτής
Παπαηλιού Γεώργιος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.