Πολιτικη

"Στα 30 εκατ.€ οι ζημιές στις υποδομές στην Αρκαδία από τις πυρκαγιές"

"Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους να έχουν εισόδημα", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: "Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών".

Όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, αναμένουν ένα δίκαιο τρόπο αντιμετώπισης. Πρέπει να στηριχτεί η Εύβοια που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά να μην αμελήσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές.

Στην Αρκαδία κάηκαν 100.000 στρέμματα. Οι ζημιές σε υποδομές είναι στα 30 εκατ. ευρώ όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Λαμπρόπουλος. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το κράτος 300.000 ευρώ στο Δήμο Γορτυνίας και 250.000 ευρώ στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Περιοχές όπως η Γορτυνία, είναι δυσπρόσιτες. Στα χωριά έχουν παραμείνει κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι και υπάρχει ο φόβος ότι η καταστροφή από την πυρκαγιά θα αποβεί μοιραία για την ερήμωσή τους. Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους να έχουν εισόδημα και όχι απλώς επίδομα για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Οι ελιές και τα ρόδια έχουν καταστραφεί και θα πάρει καιρό μέχρι να έχουν ξανά καρπούς.

Η Κυβέρνηση δεν έχει κάποια πρόταση για τους κατοίκους της Αρκαδίας. Έχω καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Επίσης έχω καταθέσει ερώτηση για τα φωτοβολταϊκά η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για μικρά φωτοβολταϊκά σε ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές. Να δοθούν κίνητρα είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε να δημιουργηθεί μια νέα κατεύθυνση για τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης στην Αρκαδία και να στηριχθούν τόσο η Μεγαλόπολη όσο και η Γορτυνία.

Τέλος θέλω να πω δημόσια ότι στην Αρκαδία είχαμε έναν εθελοντή πυροσβέστη, έναν αγρότη ο οποίος έχασε το μάτι του από την πυρκαγιά. Η οικογένεια του ζητά από τις αρμόδιες αρχές μια καταγραφή του περιστατικού, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.