Πολιτικη

Στο υπουργικό το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Τι συζητήθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον πρωθυπουργό.

Το νομοσχέδιο της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ), που έχει συγκροτηθεί υπό την προεδρία του Δρ Ιωάννη Ν. Τζώρτζη με απόφαση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΑΜ, Κωστή Μουσουρούλη, παρουσιάστηκε την Πέμπτη, κατά την πρώτη μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η παρουσίασή του έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ΔΑΜ εισάγονται ρυθμίσεις, που σχετίζονται με την υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan ΣΔΑΜ) και του Προγράμματος ΔΑΜ ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔιΜ): α) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, β) των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπως και γ) των Δήμων Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας (Π.Ε. Αρκαδίας) και Οιχαλίας (Π.Ε. Μεσσηνίας) (περιοχές μετάβασης) προς μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία, καθώς και με την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, που η μετάβαση αυτή επιφέρει κυρίως στις περιοχές εξόρυξης λιγνίτη και στα νησιά, τα οποία καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως από αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Περαιτέρω, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθορίζεται το σύστημα διακυβέρνησης, του οποίου η άμεση συγκρότηση και λειτουργία κρίνονται αναγκαίες, ώστε να επιτευχθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι χρονικοί και ποιοτικοί στόχοι, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση καθώς και άλλες απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και τις διαδικασίες υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές μετάβασης.

Τα προβλήματα που επιλύονται

Ο εθνικός σχεδιασμός για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τα μέτρα που περιλαμβάνει, έθεσαν τις περιοχές μετάβασης στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος (με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος) καθώς και τον στόχο της οικονομικής τους αναζωογόνησης μέσα από την διαφοροποίηση του παραγωγικού τους προτύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται αναγκαία, καταρχάς η συγκρότηση ενός ισχυρού συστήματος διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, που θα καλύπτει τα επίπεδα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με στόχο τη βέλτιστη σαφήνεια, αποτελεσματικότητα,  ταχύτητα και διαφάνεια.

Η μορφή αυτού του συστήματος πρέπει να είναι συνεκτική και ενιαία ,ώστε οι επιμέρους ενέργειες, που θα δρομολογεί να είναι συστηματικές, αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες με στόχο την βέλτιστη και έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων προς το σκοπό αυτό πόρων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης (ΜΔΜ) και των λοιπών ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών μέσων και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των προσπαθειών της χώρας να οργανώσει σωστά την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον (ΜΕΡΟΣ Α’ του Νομοσχεδίου).

Επιπλέον, κρίνεται ως απαραίτητη η εισαγωγή μιας σειράς ρυθμίσεων και τροποποιήσεων που αφορούν σε κρίσιμες παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες υλοποίησης των προβλεπόμενων, από το εθνικό σχέδιο, έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές μετάβασης (ΜΕΡΟΣ Β’ του Νομοσχεδίου).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.