Πολιτικη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυνουρίας για τον Μίκη Θεοδωράκη

"...την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη” .."

Σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη αναφέρεται:

Εμείς δεν αποχαιρετάμε τούτες τις μέρες τον Μίκη Θεοδωράκη.

Πώς γίνεται να αποχαιρετήσει κανείς την ποίηση, που κατόρθωσε να φωλιάσει και να κουρνιάζει σε κάθε ελληνικό σπίτι, και να την τραγουδήσουν χείλη που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή!

Πώς γίνεται να αποχαιρετήσει κανείς τη χειμαρρώδη και ασταμάτητη ορμή ενός μυαλού να υπερασπίζεται πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, η προκοπή, η συναλληλία και η προσφορά στον αδύναμο ακόμα και όταν ρημάζουν το κορμί του διώξεις, εξορίες και βασανισμοί!

Πώς γίνεται να αποχαιρετήσει κανείς την ανιδιοτέλεια, όταν ο Μίκης αρνήθηκε προσφορές από τις ΗΠΑ, και τη Γαλλία για επαγγελματική εξέλιξη κερδίζοντας χρήματα, φήμη και δόξα, μόνο και μόνο για να έχει τη δυνατότητα να μείνει στη χώρα του ενεργός πολίτης παρεμβαίνοντας στο πολιτικό και κοινωνικό της γίγνεσθαι με το δικό του τρόπο,  μέχρι την ύστατη στιγμή της ζωής του!

Πολλοί από εμάς διαφωνήσαμε με συγκεκριμένες επιλογές του, όμως το αδιαπραγμάτευτο και το σημαντικό είναι ότι ο Μίκης «ήταν  εκεί» και μας δίδασκε πως το να παλεύεις ανιδιοτελώς και να ξοδεύεσαι  για ότι σε "θερμαίνει" συνιστά  υποχρέωση,  καθήκον.

Ο Μίκης είναι η μυρωδιά και το αεράκι του επιταφίου, είναι ο ήχος του λαϊκού μπουζουκιού που το μετέτρεψε σε λόγιο, είναι το στητό παράστημα του ανθρώπου που στέκεται όρθιος και αλύγιστος απέναντι στο φασισμό, στην κοινωνική αδικία, που στέκεται μαζί και δίπλα στον άνθρωπο που αγωνίζεται για ένα δικαιότερο αύριο.

Μίκη, αποχαιρετάμε μόνο την ανθρώπινη υπόσταση σου.

Όλα τα αλλά δεν αποχαιρετιούνται. Κατοικούν μέσα μας,  γιατί αυτά που μας προσέφερες εσύ και η παρέα σου- ο Ρίτσος, ο Καμπανέλλης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Λειβαδίτης με τον Αναγνωστάκη,  ο Μπιθικώτσης, η Φαραντούρη, ο Επιτάφιος, το γελαστό παιδί, το μοσχοβολούν οι γειτονιές… - είναι όλα εδώ και συνδιαμορφώσανε αυτό που είμαστε.

«Τη Ρωμιοσύνη όταν την παραστέκουν Αρχάγγελοι όπως ο Μίκης, μην την κλαις».

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Βόρειας Κυνουρίας

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.