Πολιτικη

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο»

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς από το Υπουργείο των Εσωτερικών

Ως μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία –με την οποία γίνεται πράξη ακόμα μία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη– χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, που διαμορφώνεται με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά την επεξεργασία και εξέταση του εν λόγω σχεδίου νόμου, ο κ. Πέτσας ανέπτυξε τους 12 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους εδράζεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Με βασικό στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς –το οποίο θα οδηγήσει στον περιορισμό του πληθυσμού τους–  και παράλληλα, αναφορικά με τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, την εισαγωγή ενός πλήρους πλαισίου υπεύθυνης διαχείρισης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία τους και η αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον.

 

«Πρώτο μας μέλημά είναι να μην έχουμε “Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο”», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι η ουσία του νέου πλαισίου αφορά στη θέσπιση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, τόσο για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, όσο και για τους δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

 

«Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς. Από αυτό και μόνο το στοιχείο γίνεται ξεκάθαρο πόσους πολλούς συμπολίτες μας αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχει, δυστυχώς, έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στον αστικό ιστό, αλλά και στην περιφέρεια», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας».

 

Όπως επισημάνθηκε, το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ κατά την επεξεργασία του έγινε εξαντλητικός πολύμηνος διάλογος και ελήφθησαν υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ο αριθμός των οποίων καταδεικνύει την σημασία του.

 

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο νέο πλαίσιο που προβλέπεται για την αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και στις υποχρεώσεις που ορίζονται για τους ιδιοκτήτες: στείρωση του ζώου εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον είναι άνω του ενός έτους, ενώ για τους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους μετά τη σήμανση, δίνεται η δυνατότητα αποστολής δείγματος γενετικού υλικού  στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς που θα τηρείται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στο σύγχρονο και λειτουργικό  Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το οποίο δημιουργείται, στο νέο πλαίσιο εποπτείας, καθώς και στον θεσμό του «αναδόχου», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις υποχρεώσεις των δήμων που, πλέον, έχουν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου πλαισίου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο νόμου προβλέπει όχι μόνο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους δήμους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει και τους αντίστοιχους πόρους, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών, καθώς και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού: Προγραμματίζονται 40 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Άργος» και 15 εκατ. ευρώ, ετησίως, πρόσθετη χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Προβλέπονται, επίσης, για πρώτη φορά –όπως υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– συγκεκριμένες κυρώσεις για όσους δήμους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

 

Τέλος, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις, της διεύρυνσης του ορισμού της κακοποίησης, καθώς και της δημιουργίας μητρώου παραβατών, έτσι ώστε να προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς και να διασφαλίζεται η ευζωία τους.

 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

(Δελτίο Τύπου)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.