Πολιτικη

ΚΚΕ: Σε απόγνωση οι βιοπαλαιστές αγρότες της Κορινθίας

Με αφορμή τις ζημιές, την χαμηλή διάθεση και τις εξευτελιστικές τιμές στο σταφύλι!

Τραγική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την φετινή παραγωγή και διάθεση του σταφυλιού στην Κορινθία. Εν μέσω τρύγου οι βιοπαλαιστές αμπελουργοί του νομού μας βρίσκονται στις συμπληγάδες των ζημιών, των εμπορικών ανταγωνισμών και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας! Ο παγετός της άνοιξης, η ξηρασία και ο καύσωνας του καλοκαιριού, οδήγησαν στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής Κορινθιακής σταφίδας,  Σουλτανίνας και οινοστάφυλων, καθώς και στην μείωση της μετασυλλεκτικής διάρκειας ζωής του επιτραπέζιου σταφυλιού.

Αποτέλεσμα είναι τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών να παραμένουν ατρύγητες ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται για χυμοποίηση σε εξευτελιστικές τιμές, φέρνοντας κυριολεκτικά σε απόγνωση τους παραγωγούς που έχουν κάνει τεράστια έξοδα και βλέπουν τον κόπο τους να πάει χαμένος, ενώ μεγάλη είναι και η ανησυχία για την διάθεση των οινοποιήσιμων σταφυλιών.  

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι οι αγρότες και ο μόχθος τους παραμένουν απροστάτευτοι από καιρικά φαινόμενα, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής και τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος, διότι δεν υπηρετούν τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. 

Επιπλέον, το διαχρονικό πρόβλημα των απαράδεκτων χαμηλών τιμών παραγωγού για την Κορινθιακή σταφίδα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής (ΚΑΠ) της ΕΕ, που και τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν εξασφάλιζε στους βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγούς αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά ούτε καν κάλυπτε τα έξοδα παραγωγής, φέτος οξύνθηκε λόγω του προβλήματος εξαγωγής εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής στη διεθνή αγορά. Ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερο κέρδος, μεταξύ των μεταποιητών - χονδρεμπόρων δημιούργησε «απόθεμα» από την προηγούμενη χρονιά, που σε αυτό προστέθηκε η φετινή μειωμένη παραγωγή. 

Οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων ώστε να τους πάρουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες της μεταποίησης και του εμπορίου εξασφαλίζουν υπερκέρδη πουλώντας μεταποιημένα ή μη προϊόντα πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, με την κυβέρνηση να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παραγωγών!   

Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και των εκλεγμένων τους στη Τοπική Διοίκηση  είναι τεράστια, γιατί προπαγανδίζουν τόσα χρόνια την «εξωστρέφεια» ως διέξοδο για τους αγροτοπαραγωγούς, όμως η πολιτική τους στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ ουσιαστικά ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. Την ίδια ώρα «σφυρίζουν κλέφτικα» στο δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος, για εγγυημένες τιμές παραγωγού, για μείωση του κόστους παραγωγής, για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% όλων των ζημιών! 

Οι όποιες διαβουλεύσεις για τη δήθεν εξεύρεση λύσεων από κυβερνητικά, τοπικά και στελέχη των συνεταιριστικών ενώσεων, οι καθησυχασμοί «περί αυτορρύθμισης της αγοράς» και «παροδικών φαινομένων» ακόμα και οι εξαγγελίες περί «πάταξης της αισχροκέρδειας» σταματάνε μπροστά στα «νόμιμα» κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ οι «λύσεις» που προτείνουν τα τοπικά στελέχη της ΝΔ οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα για τους αμπελοκαλλιεργητές.

Η αιτία που προσπαθούν να κρύψουν είναι ότι «νόμος και κανόνας» είναι να παίρνουν τα πολλά (ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας, φοροελαφρύνσεις κλπ) αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα χωρίς τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, ενώ αυτός που παλεύει στο λιοπύρι ολόκληρη χρονιά για να βγει η παραγωγή, αγωνιά για το αν θα μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του (φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, χρέη σε τράπεζες, πανάκριβα αγροεφόδια, πετρέλαιο, μηχανήματα κλπ).

Η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αμπελοκαλλιεργητές του νομού να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας την ολοκληρωτική καταστροφή τους, ούτε να εμπιστευτούν τους «σωτήρες» που κόβουν βόλτες στα χωριά μοιράζοντας για ακόμη μια φορά υποσχέσεις! Η πείρα από παρόμοιες καταστροφές και αντίστοιχες υποσχέσεις που έμειναν τελικά στα χαρτιά είναι μεγάλη! Τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οργανώνοντας τον αγώνα τους, διεκδικώντας:

• Άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

• Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021). Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, το επιτραπέζιο σταφύλι και τα κρασοστάφυλα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες. Να εξασφαλιστεί η διάθεση του “αποθέματος” κορινθιακής σταφίδας πχ σε κρατικές δομές – στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κλπ, με τιμές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς. 

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ. 

• Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής. 

• Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.