Πολιτικη

Περιφερειακό Συμβούλιο: Συζήτηση-"σύγκρουση" χωρίς...κόστος

Φωτογραφία: arcadia938.gr

"Σύγκρουση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ελέω...ΔΕΗ, χωρίς ουσιαστικό διακύβευμα...

Μπορεί η πολιτική για την ενέργεια να είναι κορυφαίο θέμα της Ελληνικής πολιτικής ζωής, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση- ειδικά κατά την παρούσα συγκυρία- δεν έχει, ουσιαστικά, κανένα λόγο επί του θέματος. 

Είναι αλήθεια πως, έτσι κι αλλιώς, ο κάθε Περιφερειακός ή Δημοτικός Σύμβουλος, οφείλει να γνωρίζει και να τοποθετείται επί τέτοιων, ζωτικής σημασίας, θεμάτων. Ωστόσο, ειδικά μετά τις εκλογές τους 2019, η κατάσταση έχει περιέλθει, πλήρως, υπό τον έλεγχο της κεντρικής Κυβέρνησης και στο θέμα της διαχείρισης της ενέργειας.

Συνεπώς, ότι κι αν ειπωθεί σ' ένα Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο είναι, άραγε, "προσχηματικό" και, καθαρά, "συμβολικού χαρακτήρα"; Ή, μήπως, είναι, επίσης, μια "ασφαλής" διαδικασία, που δεν ενέχει κανένα "πολιτικό ρίσκο" για κανέναν, ότι κι αν πρεσβεύει..;

Η αλήθεια είναι πως η υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τη βιώνουμε αυτή τη στιγμή, είναι πρωτόγνωρη και, πιθανώς, να οδηγήσει στην πλήρη της απαξίωση. Από την άλλη, οι πολίτες συνεχίζουν ν' αντιμετωπίζουν τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης ως τους "πρώτους αποδέκτες" των παραπόνων τους, των αιτημάτων τους και, τελικά, των αγωνιών τους. Δεν έχει καταστεί, ακόμα, σαφές, πως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν μπορούν να επηρεάσουν την Κυβερνητική πολιτική, παρά μόνο να την "εκμεταλλευτούν", όταν αυτό είναι εφικτό.

Η "συνθήκη" αυτή, αποτελεί, σίγουρα, πρόβλημα για τη λειτουργία της αστικής, φιλελεύθερης Δημοκρατίας, καθώς είναι σίγουρο πως, προϊόντος του χρόνου, η Αυτοδιοίκηση θα μετατραπεί- ακόμα περισσότερο- σε ένα "μαγαζάκι" των κομμάτων του κεντρικού, πολιτικού "στίβου", με βασική λειτουργία την "τακτοποίηση" στελεχών που είτε θα βρίσκονται σε "απομαχία" είτε δεν θα διαθέτουν τα φόντα και την φιλοδοξία να εισέλθουν στη "μάχη" της κεντρικής "σκηνής".

Παράλληλα, η νομιμοποίηση των "καθεστωτικών" πρακτικών, μέσω της εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών με το 43% των ψήφων- μια πρακτική καθαρά "μη αντιπροσωπευτική" για μια σύγχρονη Δημοκρατία-, θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα, καθώς είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα προκαλέσει ποικίλες στρεβλώσεις, σε μια πολύ ευαίσθητη και ιδιάζουσα περίοδο. 

Δυστυχώς, όμως, η επικρατούσα άποψη στην ημεδαπή, υποστηρίζει πως δεν είμαστε ικανοί- δεν έχουμε την "πολιτική κουλτούρα"- για συνεργασίες και συνθέσεις...Άρα, πρέπει να έχουμε "ηγεμόνες"....

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.