Πολιτικη

Νίκας: "Όσοι πληρώνονται από το Δημόσιο, να εμβολιάζονται υποχρεωτικά"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Διαξιφισμοί μεταξύ των κ. Τατούλη και Νίκα με αφορμή την εξέλιξη της πανδημίας

Ο κ. Τατούλης κατηγόρησε την Ελληνική Κυβέρνηση- και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, φυσικά- γι' αδράνεια, λανθασμένο και αντιδημοκρατικό διαχωρισμό των πολιτών σε "εμβολιασμένους" και ανεμβολίαστους", παρατήρησε πως η Περιφέρεια δεν έχει διεκδικήσει τίποτε, δεν προέβη σε καμία έγκαιρη ενέργεια για να ελέγξει την διασπορά της πανδημίας στην αρχή του δεύτερου κύματος (κατά τον κ. Τατούλη, κάτι τέτοιο ήταν εφικτό για την Πελοπόννησο), ενώ, επιτιθέμενος προσωπικά στον κ. Νίκα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη "παρανοϊός" παλαιότερα, υποβαθμίζοντας τη σημασία και τις δυνητικές συνέπειες της πανδημίας. Τέλος, απέδωσε το υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, θνητότητας και μη εμβολιασμένων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην πολιτική της Περιφέρειας, όσον αφορά την υγεία.

Σ' αυτό το σημείο, ο κ. Νίκας αποχώρησε, προσωρινά, από το χώρο του Συμβουλίου, εμφανώς ενοχλημένος από το ύφος της τοποθέτησης του κ. Τατούλη.

Αντίθετα, ο κ. Δέδες- επικεφαλής της παράταξης "Νέοι δρόμοι για την Πελοπόννησο" και επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές του 2019 για τη θέση του Περιφερειάρχη- δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί με την Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έθεσε δε συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ και την υψηλή θνητότητα που υφίσταται στην ημεδαπή, λόγω πολλών παραγόντων. Προφανώς, ο κ. Δέδες αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, βασική πολιτική πρακτική της σημερινής Κυβέρνησης κατά την άποψή του. Ο κ. Μπουντρούκας, από την πλευρά του, εστίασε στις "κραυγαλέες αντιφάσεις" της κυβερνητικής πολιτικής, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και την επιτυχή αντιμετώπισή του. 

Σε γενικές γραμμές, Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν, μεταξύ άλλων, την Περιφερειακή Αρχή πως - πιστή στην "φιλοσοφία" της Κυβερνητικής πολιτικής- έχει κάνει αλλοπρόσαλλες προσλήψεις οδηγών και άλλων άσχετων με την υγεία ειδικοτήτων, "πετώντας λευκή πετσέτα" ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, αρκούμενη να προβαίνει σε αναποτελεσματικές και "λειψές", γενικού τύπου, ενημερώσεις. Μάλιστα, ο κ. Ρουμελιώτης (φωτ. κάτω), εγκάλεσε τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Σκαντζό, διότι, όπως είπε, δεν τηρούνται οι κανόνες που προβλέπει το πρωτόκολλο ούτε εντός του ίδιου του Συμβουλίου! Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, ο κ. Χρονάς, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην Επιτροπή Υγείας των Περιφερειών Ελλάδας, κατέβαλε προσπάθεια, μέσα σε "πολωμένο" κλίμα, να επισημάνει την ανάγκη μιας από κοινού προσπάθειας ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν φάνηκε να πείθει..

 

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ο κ. Νίκας, απαντώντας στις κατηγορίες απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή και την Κυβέρνηση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως μετά από πέντε ΕΣΠΑ θα έπρεπε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά τη δημόσια υγεία- υπονοώντας πως η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν έπραξε τα δέοντα-, ενώ τόνισε πως η συζήτηση εντός Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μια τεχνητού τύπου αντιπαράθεση που "εργαλειοποιείται" από κάποιους για να κερδίσουν κάποιους "πόντους". Επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Τατούλη, λέγοντας πως όσα λέει περί ελέγχου των εισόδων της Πελοποννήσου, είναι έωλα και εξωπραγματικά. Χαρακτήρισε "λαϊκισμό" τα όσα καταλογίζονται σε Περιφερειακή Αρχή και Κυβέρνηση, σχετικά με τις ευθύνες για τους νεκρούς της πανδημίας, και επεσήμανε πως πρέπει όλοι να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό, όσο περισσότερο γίνεται.

"Προφανώς και θα στηρίζαμε κάθε Κυβέρνηση σ' αυτόν το δύσκολο αγώνα", δήλωσε ο κ. Νίκας, αναγνωρίζοντας πως έχουν γίνει και λάθη, τα οποία έχει γίνει προσπάθεια να επιλυθούν, χωρίς πάντα επιτυχία, όπως υφίστανται και ελλείψεις, χρόνιες, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νίκας επανέλαβε τη θέση του πως όλοι όσοι πληρώνονται από το Δημόσιο, θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά (σ.σ. Ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε πως αυτό το μέτρο εφαρμόζεται στην Ιταλία, από την Κυβέρνηση του κ. Μάριο Ντράγκι. Θα λέγαμε πως δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά, οπωσδήποτε, η Ιταλική Κυβέρνηση, προφανώς λόγω των πολλών θυμάτων του πρώτου κύματος, έχει επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού).

Για την ιστορία, η πρόταση που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν αυτή της Περιφερειακής Αρχής, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη "ένταση" ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.