Πολιτικη

ΚΙΝ. ΑΛΛ. : Η "τηλεμαχία" των υποψηφίων- Εντυπώσεις

Φωτογραφία: video screen/ EΡΤ 1 HD

Αν μη τι άλλο, το "debate" των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν πιο ενδιαφέρον από παλαιότερες, "ατυχείς" ανάλογες εκπομπές

Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως κάποιος κέρδισε, με σαφή τρόπο, τις εντυπώσεις, αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχουμε την αίσθηση πως, λίγο ή πολύ, ο τηλεθεατής μπόρεσε να διαπιστώσει τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος και, κυριότερα, ποια στρατηγική ακολουθεί. Ο κάθε υποψήφιος είχε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, το οποίο και προσπάθησε να τονίσει, ως διακριτό του πλεονέκτημα, πιθανώς, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό, όμως, που μας έκανε εντύπωση ήταν η, μερική, "αλλαγή" της στρατηγικής του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, από το πρώτο μέρος του "debate" στο δεύτερο, καθώς πέρασε από την "επιθετική προσέγγιση"- κυρίως, απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη- στην "ηπιότερη προσέγγιση"..

Θα μας επιτρέψετε, λοιπόν, να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας καθενός εκ των 5 υποψηφίων, αποδίδοντάς τους από έναν επιθετικό χαρακτηρισμό, εντός εισαγωγικών. Θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε πως η απουσία του κ. Γιώργου Παπανδρέου ήταν αισθητή, μόνο και μόνο για τις αναφορές που θα μπορούσε να κάνει στην περίοδο της Πρωθυπουργίας του.

 

Ο "προσεκτικός" Ανδρουλάκης

Ο φερόμενος ως "επικρατέστερος" υποψήφιος, κρατήθηκε μακριά από τις..."λακκούβες", χειρίστηκε επιτυχώς την πίεση που υπέστη από τον κ. Λοβέρδο στο θέμα της "Συμφωνίας των Πρεσπών"- την οποία, ως Ευρωβουλευτής, υποστήριξε- και εμφανίστηκε ως ακραιφνής Σοσιαλδημοκράτης, με σαφές Ευρωπαϊκό αλλά και φιλολαϊκό προφίλ. Άλλωστε, αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών, τελικά: Ο ηγέτης που θα μπορέσει να "εκσυγχρονίσει", αποτελεσματικά, την Ελληνική, παραδοσιακή Κεντροαριστερά, χωρίς να υποτιμά τις ιδεολογικές καταβολές της.

Ο "outsider" Γερουλάνος

Σε, καθαρά, θεωρητικό και, θα λέγαμε, "νεωτερικό" (sic) επίπεδο, ο κ. Γερουλάνος, αναφερόμενος συνεχώς σ' ένα προβληματικό, πολιτικό σύστημα και ένα κόμμα μ' εστίες "μούχλας", έθεσε έναν προβληματισμό που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο όλα τα κόμματα του λεγόμενου "προοδευτικού χώρου". Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Απλά, ο κ. Γερουλάνος, ως μη επαγγελματίας πολιτικός, μπορεί να το θέσει. Η "όψιμη" προσέγγισή του με τον κ. Λοβέρδο, στην τελευταία ενότητα- αυτή της ερώτησης από έναν υποψήφιο σ' έναν άλλο- πιθανώς να "ξενίσει" πολλούς.

 

Ο "ενωτικός" Καστανίδης

Ο κ. Καστανίδης επιβεβαίωσε όσα ήδη ξέραμε: Πρώτον, είναι ο εμπειρότερος αλλά και μεγαλύτερος σε ηλικία εκ των υποψηφίων. Δεύτερον, έχει μια μακρόχρονη, άτεγκτη διαδρομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Τρίτον, μιλάει πολύ καλά Ελληνικά και τέταρτον η υποψηφιότητά του είναι, περισσότερο, συμβολική, με σκοπό την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης. Χαρακτηριστική η στάση του στην τελευταία ενότητα των ερωτήσεων- όπου δεν ρώτησε κανέναν, λέγοντας "τους αγαπώ όλους"-, αλλά και όταν ρωτήθηκε για την "υπόθεση Novartis".

 

Ο "προστάτης" Λοβέρδος

Ο, τηλεοπτικά, πιο ενδιαφέρων απ' όλους τους υποψηφίους. Σαφής η στόχευσή του προς όλες τις κατευθύνσεις του πολιτικού φάσματος, "επιθετικός" στην αρχή- χαρακτηριστική η αποστροφή του σχετικά με την αρνητική του στάση απέναντι στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία-, κατεξοχήν προσαρμοσμένος στην επικαιρότητα και το τι απασχολεί, συγκυριακά ή όχι, τους Έλληνες πολίτες, εξού και οι επανειλημμένες αναφορές του στην "προστασία του πολίτη". Ήτοι, ο πλέον "λαϊκιστής" από τους σημερινούς "αντιπάλους". Αλλά, όπως έχουμε επισημάνει, ο "λαϊκισμός", δεν είναι απαραίτητα κάτι το, μονομερώς, αρνητικό.

 

Ο "Γεννηματικός" Χρηστίδης

Ο "νεοσσός" της ομήγυρης, Παύλος Χρηστίδης, ήταν ο μόνος, ουσιαστικά, που αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και αυτό τον τιμά. Παράλληλα, δείχνει πως δεν είναι ούτε αχάριστος, ούτε αφελής....Ο ίδιος είναι, πιθανώς, μια "παρακαταθήκη" για το μέλλον του Κινήματος, όχι ως ηγέτης, αλλά ως πολύτιμο "γρανάζι". Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.