Πολιτικη

Οδυσσέας: Να είναι παντού ίδια τα μέτρα στήριξης πυρόπληκτων περιοχών

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Με απτό παράδειγμα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ζητεί ισονομία.

Βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Αρκαδίας με το ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες από την άρνηση δανειοδότησης των τραπεζών.

- Η νομοθέτηση και τα μέτρα για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να είναι παντού ίδια, ό,τι μέτρα λαμβάνονται για την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια να λαμβάνονται και για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας.

- Κύριε υπουργέ υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις σαν το παράδειγμα του κύριου Μουρούτη που σας αναφέρω, ο όποιος ζει στην επαρχία, σε μια  ορεινή περιοχή και μεγαλώνει τα παιδιά του εκεί . Αυτός ο άνθρωπος έλαβε μια έγκριση επιχορήγησης για να φτιάξει ένα τυροκομείο για να επιβιώσει. Ωστόσο οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν τα προβλεπόμενα δάνεια για  τα εγκεκριμένα σχέδια και δεν χορηγούν δηλαδή έναντι της επιδότησης που θα λάβουν με την υλοποίηση,  βραχυπρόθεσμο δάνειο για την ταμειακή ρευστότητα  των επενδυτών. Επι πλέον ζητούν από τους επενδυτές να καταθέσουν σε λογαριασμούς της τράπεζας επί πλέον της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών και τα ποσά του ΦΠΑ για την υλοποίηση των επενδύσεων, πράγμα που μειώνει σημαντικά την χρηματοοικονομική ρευστότητά τους για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Για τον κ. Μουρούτη με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4399/2016, (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας:10.51,λειτουργία γαλακτοκομείων και τυροκομία), συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 201.195,50 € και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 201.195,50 € και βάση όσων αναφέρθηκαν αδυνατεί να υλοποιήσει την επένδυση με άμεσο  κίνδυνο απένταξης.

- Υπάρχουν παρά πολλοί άνθρωποι με όμοιο πρόβλημα σαν τον κύριο Μουρούτη και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στην επαρχία και να κρατήσουν την περιοχή ζωντανή. Επαναλαμβάνω ότι αυτός ο άνθρωπος πηγαίνει στην τράπεζα και δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Εάν μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε αυτό, μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα που αναφέρατε ως λύση,  μέσα από ένα νέο μοντέλο, δίνοντας κίνητρα, δίνοντας επί πλέον εγγυήσεις  που διευκολύνουν την  αναπτυξιακή τράπεζα, θα βοηθήσετε πάρα πολύ κόσμο. Εάν λυθεί αυτό, θα πρόκειται για ένα μοντέλο που θα εφαρμοστεί για όλες τις επιχειρήσεις, για μικρές επενδύσεις που δεν δανειοδοτούνται αυτή την στιγμή. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.