Πολιτικη

ΜέΡΑ25: Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

 Aνακοίνωση του κειμένου απόφασης της 14ης συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25

Το 2022 ξεκίνησε με τους κατοίκους της χώρας μας να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σε καθημερινή βάση. Πολύ μεγαλύτερες από την αντικειμενική συνθήκη που δημιούργησε ο covid-19 πριν 2 χρόνια.

Κι αυτό γιατί σε καθημερινή βάση βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εχθρική κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί την εξουσία της μόνο για να κάνει δώρα στους αγαπημένους της ολιγάρχες, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους σε κάθε επίπεδο: από την υγειονομική κρίση, μέχρι το κύμα ακρίβειας και από την υποβαθμισμένη παιδεία μέχρι τον αυταρχισμό που καλπάζει.

Η εγκληματική υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας φέρνει:

• Θλιβερές πρωτιές σε νεκρούς από κορονοϊό για τη χώρα μας καθημερινά.

• Χιλιάδες ανθρώπους που καθυστερούν ή χάνουν τις θεραπείες τους για άλλες ασθένειες: μια κατάσταση που οι συνέπειές της θα φανούν ακόμα περισσότερο και μετά την πανδημία.

• Μια επιπλέον αθέατη πανδημία ψυχικής υγείας, με τον αυταρχισμό και τον παραλογισμό που έχει γεμίσει την καθημερινή ζωή να έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση και τα ψυχικά νοσήματα.

Την κατάσταση αυτή καλούνται να διαχειριστούν εξουθενωμένοι γιατροί και νοσοκόμοι στα αποδεκατισμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας μας, με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Το έργο τους υπονομεύεται όμως πολλαπλά από την κυβέρνηση, όχι μόνο από την έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού:

Ο εμβολιασμός έχει εργαλειοποιηθεί για προώθηση απολύσεων, τα μέτρα προστασίας έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν ως αιτία διώξεων κατά αγωνιστών, τα διαγνωστικά εργαλεία έγιναν χαράτσι και ολόκληρη η επιστήμη της εντατικής θεραπείας έγινε λάστιχο στα χέρια της κυβερνητικής προπαγάνδας:

Η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος υπονομευτής της επιστημονικής μεθόδου και ο μεγαλύτερος τροφοδότης του ανορθολογισμού.

Είναι βέβαια συγχρονισμένη και με άλλους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ιδιαίτερα στην υπονόμευση ενός πολύτιμου εργαλείου αντιμετώπισης της επιδημίας όπως τα εμβόλια. Τα σκάνδαλα στις προμήθειες της ΕΕ, η άρνηση να προμηθεύσουν με εμβόλια λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς εξάρτησης και εκμετάλλευσης από τη Δύση, η προώθηση απολύσεων με πρόσχημα το μη εμβολιασμό και η μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, είναι παράγοντες που σπέρνουν αμφιβολίες και μόνο ζημιά κάνουν στην εμβολιαστική προσπάθεια που κάνει η πλειοψηφία της κοινωνίας με μπροστάρη την επιστημονική κοινότητα και τη συμπαράστασή μας από την πρώτη στιγμή.

Εμείς είμαστε σαφείς:

Καμία απόλυση εργαζομένου σε κανέναν κλάδο, κανένα πρόστιμο σε όποιον/α δεν έχει εμβολιαστεί.

Επιστροφή όλων των ατομικών προστίμων που επιβλήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και των lock down και αποτελούν το επιστέγασμα της ταξικής και αυταρχικής διαχείρισης της πανδημίας.

Οι υγειονομικές μονάδες και οι εργαζόμενοι σε αυτές να αποφασίσουν για τους τρόπους επανένταξης των υγειονομικών σε αναστολή.

Αποκατάσταση της διαφάνειας, της επιστημονικής μεθόδου και της δημοκρατικής λογοδοσίας.

Να σταματήσει η εργαλειοποίηση της επιστήμης και να ενισχυθεί η επιστημονική ενημερωτική εκστρατεία.

Και επιτέλους…

Η κυβέρνηση να κάνει αυτά που το ΜέΡΑ25 φωνάζει συνεχώς από το Μάρτιο του 2020:

– Να δημιουργήσει ένα δίκτυο δωρεάν τεστ για όλους, ένα δίκτυο που θα βοηθήσει όχι μόνο στον έλεγχο της πανδημίας, όχι μόνο στον εμβολιασμό, αλλά και την τόσο σημαντική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– Να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλες υποδομές.

Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα αυτονόητα δεν εξηγείται από την ανεπάρκειά της, αλλά από τη σπουδή της να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

Προτεραιότητές τους :

• Κερδοσκοπία πάνω στη διάγνωση, με τους πολίτες να πληρώνουν δυσβάσταχτα κόστη σε διαγνωστικά κέντρα αντί να διενεργούνται δωρεάν τεστ και να παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας.

• Διαφυγή των ιδιωτικών κλινικών από το βάρος της αντιμετώπισης του covid-19 αντί για επίταξη.

• Αποψίλωση και κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων με σκοπό να εμφανιστεί ως λύση η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή τους μέσω ΣΔΙΤ.

Για μας η Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με αυτήν.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε ως πεδίο κερδοφορίας, ούτε ως πεδίο άσκησης αυταρχισμού της κυβέρνησης. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με πρόστιμα, κερδοσκοπία και ατομική ευθύνη. Η μόνη ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμιά μας είναι να αντισταθούμε σε αυτή την εγκληματική πολιτική.

Ένα ισχυρό ΕΣΥ για όλους και για όλες είναι η απάντηση στην πανδημία και ο μόνος δρόμος να εξασφαλιστεί το αγαθό της Υγείας διαχρονικά.

Καλούμε τα μέλη μας, τους ανθρώπους του κινήματος, της αυτοδιοίκησης και των σωματείων, να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων του ΕΣΥ. Να γίνουμε ασπίδα για κάθε νοσοκομείο που υποβαθμίζεται, για κάθε κέντρο υγείας που φυτοζωεί. Να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ και να διεκδικήσουμε την ενίσχυσή του σε όλα τα πεδία.

 

Ακρίβεια, η Νέα Λιτότητα

Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι η μόνη πηγή απελπισίας για τους πολίτες. Το κύμα ακρίβειας έχει, για το εισόδημα όλων μας, το βάρος ενός ακόμα Μνημονίου. Κάνει το ίδιο που έκαναν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων το 2011, το 2014, το 2016 κ.ο.κ..

 

Μειώνει κι άλλο από το εισόδημα των πιο αδύναμων, τη στιγμή που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, ενώ ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει στη Βουλή για τα κέρδη των μετόχων του κλάδου ενέργειας.

Η κοινωνία είναι στο 13ο προς 14ο χρόνο της συρρίκνωσης των μισθών, 8 στους 10 πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και μηδέν αποταμιεύσεις, 4 στους 10 τα βγάζουν πέρα για 19 μέρες του μήνα, 1.315.665 φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και έχουμε πια το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης, στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ. Ένα μεγάλο μέρος επαγγελματιών έχει χτυπηθεί από την ακρίβεια, όπως οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα που είδαν ξαφνικά το κόστος της παραγωγής τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα γι αυτούς ύψη, εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων και των σπόρων, με αποτέλεσμα την αδυναμία πολλές φορές των παραγωγών να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία

Αυτός ο ήδη φτωχοποιημένος πληθυσμός είναι που αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας που η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης εμφανίζουν ως φυσικό φαινόμενο. Μόνο που δεν είναι. Η ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχουν αιτίες με ονοματεπώνυμο και έννομο συμφέρον:

Η Οριακή Τιμολόγηση και το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θεσμοθετήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και “μεγαλουργούν” επί ΝΔ, εξασφαλίζουν δυσβάσταχτα τιμολόγια για τους καταναλωτές και υπερκέρδη για τους πειρατές-επενδυτές της ενέργειας.

Πρέπει να καταργηθούν.

Οι μεγάλοι παίχτες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, από τους εφοπλιστές μέχρι τους μεγαλομετόχους σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, λειτουργούν με όρους καρτέλ και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν, ενώ ταυτόχρονα εξευτελίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

Κανένα Υπουργείο Ανάπτυξης και κανένα Υπουργείο Εργασίας δεν τους ενοχλούν, αντίθετα επιχαίρουν προκλητικά.

Δεν είναι φυσικό φαινόμενο λοιπόν η μείωση της αγοραστικής δύναμης που φτάνει πολλούς και πολλές κάτω κι από τα όρια της επιβίωσης. Είναι μια διαδικασία άκρως πολιτική, από την οποία κάποιοι κερδίζουν και η πλειοψηφία στενάζει.

Είναι πολιτική λοιπόν και η απόφαση να κινηθούμε για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης:

– Για την πραγματική αξία του μισθού και τη γελοία 2% “αύξηση”.

Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυθαίρετη μείωση του πραγματικού κατώτατου μισθού σε κανέναν Κυβερνήτη!

Πρέπει να υπάρξει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, όπου ο τιμάριθμος θα προσδιορίζεται από νέους δείκτες πληθωρισμού ανά ευάλωτη κοινωνική ομάδα (π.χ. ακόμα και ΑΜΕΑ, των οποίων ο πληθωρισμός είναι διαφορετικός).

– Για το ηλεκτρικό ρεύμα και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας.

Πρέπει να καταργηθεί η Οριακή Τιμολόγηση και το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεν χρειάζονται «φιλοδωρήματα» οι καταναλωτές που βαραίνουν το χρέος υπέρ των ιδιωτών, αλλά την κατάργηση αυτού του αίσχους, που κοστολογεί στην ακριβότερη, ούτε καν στη μέση τιμή την ενέργεια, με το 1/3 αυτής της τιμής να συνιστά τεχνητή αύξηση.

– Για τους συντελεστές ΦΠΑ και τον έλεγχο των καρτέλ

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έπρεπε με πρόστιμα να επιβάλλει τη διάλυση των πρακτικών καρτέλ από σούπερ μάρκετ. Η δε άμεση μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 15% έπρεπε να είναι η αυτονόητη κίνηση. Μόνο που η Μητσοτάκης ΑΕ, όχι μόνο έχει δεσμεύσεις απέναντι στην εγχώρια ολιγαρχία, αλλά και τη γνωστή εξάρτηση απέναντι στην τρόικα. Έτσι δεν προχωρά σε κινήσεις ανακούφισης του πληθυσμού, επειδή αυτές προϋποθέτουν την επιλογή της ρήξης.

– Για τη γενικευμένη κρίση

Αντί η κυβέρνηση να είναι το αμορτισέρ που θα αποσβέσει τους κραδασμούς, βαθαίνει και πλαταίνει την κρίση προσθέτοντας άστεγους και άνεργους. Απαιτείται οικονομική στήριξη των ανέργων και των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Απόλυτη πρόσβαση στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια χωρίς καμία διάκριση ασφαλισμένων/ανασφάλιστων. Απαιτείται η παροχή εγγυημένου εισοδήματος και εγγυημένης ενέργειας για όλες και όλους. Άμεσα σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης και των υψηλών ενοικίων. Να καταπολεμηθεί η στεγαστική επισφάλεια με κατάργηση του Σχεδίου Ηρακλής, απαγόρευση εξώσεων/πλειστηριασμών.

 

Η αποκάλυψη της επίθεσης στην Παιδεία

Η πανδημία αποκάλυψε τις προθέσεις και προτεραιότητες της κυβέρνησης και για την Παιδεία. Όπως είναι λογικό, μια χρεοδουλοπαροικία οφείλει να φροντίσει να παραμένουν στο ζυγό και οι επόμενες, καταχρεωμένες, γενιές. Η υποβάθμιση της Παιδείας είναι λοιπόν κι αυτή απαραίτητη για τους διαχειριστές της. Είναι στρατηγικός στόχος για το κατεστημένο και εκτείνεται πολύ περισσότερο από τις τραγικές αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας.

Απόλυτα προσηλωμένη στο στόχο της υποβάθμισης, η ηγεσία του Υπουργείου έχει αξιολογηθεί από την πραγματικότητα:

• Με τις δαπάνες για την Παιδεία να έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. σε σχέση με το 2010.

• Με το 25% των μαθητών να μην μπορεί να πάρει μέρος στην τηλεκπαίδευση.

• Με τους μαθητές ανά σχολική τάξη να αυξάνονται σε 28 με συμπτύξεις τμημάτων, εν μέσω πανδημίας. Ιδιαίτερα δε με τα παιδιά της προσχολικής αγωγής να στοιβάζονται σε κοντέινερ εντελώς ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία της ευαίσθητης ηλικίας τους πόσο μάλλον για την αποφυγή μετάδοσης της covid-19.

Αλλά και με τον εξοργιστικό κανόνα του 50%+1 που πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

• Με την εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου των πανελλαδικών εξετάσεων να μην έχει προσαρμοστεί στα επίπεδα των προηγούμενων δύο χρόνων, μετά από 2 έτη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

• Με την αντιεκπαιδευτική Τράπεζα Θεμάτων και το Διπλό Μηχανογραφικό να συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για τους μαθητές.

• Με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να κατακεραυνώνει την σκοτεινή σύμβαση με τη Cisco.

• Με τα ιδιωτικά κολλέγια να δέχονται δώρα, όπως την εξίσωση με τα δημόσια πανεπιστήμια και την πελατεία των εισακτέων που έμειναν εκτός σχολών με την ΕΒΕ.

• Με τη συνεχή εμμονή στην αστυνομική καταστολή στα πανεπιστήμια.

Με όλα αυτά, ο βαθμός για το Υπουργείο είναι κάτω από τη βάση.

Παρόλα αυτά, με θράσος προχωρά και στην προσχηματική (απ)αξιολόγηση, με μόνο στόχο μια Παιδεία ακόμα πιο υποβαθμισμένη, ταξική και αυταρχική, έτοιμη λεία για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία όμως είναι κατάκτηση του λαού μας και κρίσιμος παράγοντας προόδου για μια κοινωνία.

Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της.

Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των φοιτητριών και μαθητών που αρνούνται να συναινέσουν στην επίθεση της Μητσοτάκης ΑΕ στο δημόσιο σχολείο.

 

Ρήξη η μόνη απάντηση

Η τοξική ολιγαρχία μέσω της Μητσοτάκης ΑΕ αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα όλων μας στην υγεία, την παιδεία, την αξιοπρέπεια.

Γνωρίζοντας ότι όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερες το αντιλαμβάνονται αυτό, έχουν βάλει σε εφαρμογή μια διαδικασία γενικού εκφοβισμού.

Χαρακτηριστικά, τον τελευταίο καιρό διώκονται:

• Υγειονομικοί όπως στο Παίδων Πεντέλης που διώκονται επειδή υπερασπίζονται την εφημερία που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στα παιδιά!

• Εργαζόμενοι όπως στα Πετρέλαια Καβάλας που απολύονται και μηνύονται από την εταιρεία που πήρε 100 εκατομμύρια κρατικές εγγυήσεις δώρο “για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας”!

• Δημοσιογράφοι και πολίτες που αποκαλύπτουν αθέμιτες πρακτικές εταιρειών όπως της Novartis, της ΟΝΝΕΧ και της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και κρατικών και διακρατικών φορέων που είναι υπεύθυνοι για το αίσχος των επαναπροωθήσεων.

Αυτή τη διαδικασία εκφοβισμού θα τη σταματήσουμε όλες και όλοι μαζί. Άμεσα. Το να περιμένουμε άπραγοι πότε θα προκηρυχθούν εκλογές για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση, ενώ βλέπουμε συνανθρώπους μας να χάνονται άδικα, ενώ η ακρίβεια απειλεί την ίδια μας την επιβίωση, είναι κάτι που απλά δεν γίνεται.

Με καθημερινή συμμετοχή, εγρήγορση και αλληλεγγύη θα σταματήσουμε τη διαδικασία εκφασισμού που είναι σε εξέλιξη.

Το επόμενο διάστημα τα μέλη του ΜέΡΑ25 σε όλη τη χώρα θα συζητήσουν, θα οργανώσουν και θα συμμετέχουν σε κινηματικές δράσεις για την υπεράσπιση του ΕΣΥ και της επιβίωσης του λαού απέναντι στη Νέα Λιτότητα με τη μορφή της Ακρίβειας.

Στην ενιαία μετωπική δράση θα επιτευχθεί η ενότητα των προοδευτικών ανθρώπων, των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ότι η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.

Έτσι θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την υγεία και την αξιοπρέπειά μας. Έτσι θα μεγαλώσει το μέτωπο που θα οδηγήσει τη χώρα στην απελευθέρωση από τη χρεοδουλοπαροικία.

 

 https://mera25.gr/politiki-apofasi-tis-14is-synedriasis-tis-kentrikis-epitropis-mera25/?fbclid=IwAR1WAwUAZJ0NfoaN579_2-5OwfdWz4SOaB6dNPPZnYAAzOg0VlwUwnHUg_g

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.