Πολιτικη

Ενημερώθηκε για το εργατικό δυστύχημα στο Αστρος ο Γ. Παπαηλιού

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Κάνει λόγο για ολιγωρίες εκ μέρους της εργολαβικής εταιρίας...

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού και μέλη της Οργάνωσης του κόμματος Βόρειας Κυνουρίας επισκέφθηκαν στις 21.1.2022 στο Άστρος το Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου.

1) Η επίσκεψη  στο Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας πραγματοποιήθηκε για ενημέρωση, εξ αφορμής του θανατηφόρου εργατικού  ατυχήματος που συνέβη πριν μερικές μέρες στο χώρο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων  στο  Άστρος. 

Από την ενημέρωση, χωρίς ακόμη να έχουν υποβληθεί οι εκθέσεις της Αστυνομικής Αρχής και του ΣΕΠΕ, διαφαίνονται ολιγωρίες εκ μέρους της εργολαβικής εταιρίας, ως προς την τήρηση τόσο των όρων της σύμβασης ανάθεσης του έργου, όσο και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. 

Η επίβλεψη που ασκεί ο Δήμος περιορίζεται στη σποραδική  παρουσία στο χώρο κάποιου εκπροσώπου του, ο οποίος κατά καιρούς έχει προβεί σε προφορικές παρατηρήσεις για την ανάγκη τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας και τη χορήγηση στους εργαζόμενους μέσων ατομικής προστασίας. 

Οι έλεγχοι που διενεργούνται  από το ΣΕΠΕ στους  χώρους εργασίας είναι περιορισμένοι και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ το έχει υποβαθμίσει σε απλή υπηρεσία της ΓΓ Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από ειδική γραμματεία που ήταν (το ΣΕΠΕ) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το έχει αποψιλώσει από προσωπικό.

Εξάλλου ενώ με το Ν. 4554/2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπόχρεος για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ήταν και ο κύριος του έργου (από κοινού με τον εργολάβο) όπως και για την καταβολή της αποζημίωσης  στους παθόντες από εργατικό ατύχημα εργαζόμενους  (εις ολόκληρον με τον εργολάβο), με το Ν. 4623/2019 επί της κυβέρνησης της ΝΔ, αυτή η προστατευτική για τους εργαζόμενους ρύθμιση καταργήθηκε,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίβλεψη του έργου από τον κύριο του έργου, εν προκειμένω το Δήμο.

Είναι προφανές, ότι τόσο το θεσμικό πλαίσιο, που η κυβέρνηση της ΝΔ «χαλάρωσε» εις βάρος της προστασίας των εργαζομένων, όσο και η εργοδοτική αυθαιρεσία  θα προσθέτουν νέα θύματα-εργαζόμενους. 

Αφετηρία αυτών είναι η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, που θεωρεί τους εργαζόμενους οικονομικό βάρος και όχι ανθρώπους με ανάγκες που αγωνίζονται για το «μεροκάματο».  

2) Κατά την επίσκεψη στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόρειας Κυνουρίας  έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους για το θέμα της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια – ξεκίνησε εδώ και τρεις  δεκαετίες –  και δεν έχει παραδοθεί ακόμη στους δημότες !!! 

Η ασυνέχεια εκτέλεσης του έργου, με την εναλλαγή των εργολαβιών, και η διασπορά των διατιθεμένων πόρων αποτελεί την αιτία γι΄ αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, για κάθε ολιγωρία υπάρχει και κάποιος υπεύθυνος 

Οι δημότες καταβάλλουν αυξημένα δημοτικά τέλη και επιπλέον επιβαρύνονται με το κόστος  του βυτιοφόρου. 

Ο κίνδυνος απένταξης του έργου είναι πιθανός, με ό,τι αυτή αρνητικό για το Δήμο και τους δημότες  συνεπάγεται.

Επιπλέον ζητήθηκε από πλευράς μας να εξευρεθούν τρόποι  αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόρειας Κυνουρίας, καθώς επίσης να συζητηθεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αποτελέσει  το σημαντικότερο πρόβλημα για την περιοχή  τα επόμενα χρόνια.  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.