Πολιτικη

Παπαηλιού: Το "σύστημα Μητσοτάκη" επιδιώκει να διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας

Η τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  «Κύρωση …… Σύμβασης Δωρεάς …… Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας ……», είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής : 

Στη χώρα μας, η πανδημία του κορονοϊού και η υγειονομική κρίση βρίσκονται ακόμη σε φάση έξαρσης, με πολλές χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ξεπερνούν σχεδόν τις 400 ημερησίως. Ενώ είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους, με 27.000 απώλειες, εκ των οποίων 16.000  εκτός ΜΕΘ. Για όλα αυτά η κυβέρνηση οφείλει να  δώσει εξηγήσεις-να απολογηθεί, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, στην οποία επισημαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό των θανάτων οφείλεται στη μ η  ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι η πανδημία τελειώνει, παρά τον κίνδυνο που ακόμη και ο ΠΟΥ επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική διαχείριση είναι «πολιτικάντικη», επικοινωνιακή και προπαγανδιστική, εκκινώντας από τα χειροκροτήματα προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι τις αλλεπάλληλες αναγγελίες, διαψευδόμενες από την πραγματικότητα, του τέλους της (της πανδημίας), εννοείται «κατόπιν ενεργειών» του ίδιου του πρωθυπουργού !!!

Αυτή η διαχείριση συμπληρώνεται με την εμμονή για μη στήριξη του ΕΣΥ και με βροχή απευθείας αναθέσεων, με συνέπεια τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση των (δημόσιων) δομών του, που συνοδεύεται από  εξάντληση του ανθρωπίνου δυναμικού. Οι υγειονομικοί εργάζονται υπό εξαιρετικά  δύσκολες συνθήκες και βλέπουν ότι πλέον, υπό τη διακυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ΝΔ,  δεν υπάρχει  προοπτική βελτίωσης, ούτε   των συνθηκών για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς, ούτε για τη  θέση τους. 

Πρέπει  να υπάρξει συστηματοποιημένη προσπάθεια μόνιμων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού και όχι παράταση του καθεστώτος ανανέωσης των συμβάσεων.  Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός αυτόματης αναπλήρωσης των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό και βεβαίως να γίνει  σοβαρή συζήτηση για την προοπτική του ΕΣΥ,  με αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των στελεχών του. 

Αν δεν υπάρξει από την κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης-προσανατολισμού, η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί με παραιτήσεις γιατρών και περαιτέρω φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. 

Η κυβερνητική πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας προκύπτει και από την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, όπως αυτού του υπό κρίση νομοσχεδίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται ότι θα  αποτελέσει προηγούμενο για γενικευμένη εφαρμογή και είναι συνέχεια της κυβερνητικής πρακτικής για ενίσχυση του μοντέλου των ΣΔΙΤ. 

Με το νομοσχέδιο δίδεται τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση.  Το ζήτημα είναι τι θα γίνει μετά τη λήξη της παράτασης. Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθουν τα εργολαβικά συνεργεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιτίθεται κατηγορηματικά  σε αυτό και ζητεί να δοθεί παράταση στις υπάρχουσες συμβάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και παράλληλα να προετοιμαστούν και να εκδοθούν νέες προκηρύξεις με πρόβλεψη για επιπλέον ισχυρή μοριοδότηση για όσους εργάστηκαν τους μήνες της πανδημίας. 

Η ρύθμιση που αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και την αναστολή της εργασιακής σχέσης τους ήταν εξ αρχής λάθος επιλογή. Αυτή η θέση επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη των  πραγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που η πανδημία βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης, η απουσία αυτών των εργαζομένων από τις δομές υγείας είναι ιδιαίτερα αισθητή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίζεται, ό χ ι την επιλογή των εργαζομένων στο σύστημα υγείας να είναι ανεμβολίαστοι. αλλά το δικαίωμά τους να εργάζονται και να ζουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό, π.χ. με αυξημένα τεστ, όπως άλλωστε γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Άλλωστε αποδεικνύεται, ότι η πανδημία δεν αφορά μόνον τους ανεμβολίαστους αλλά και τους εμβολιασμένους και τα ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της δεν είναι τα συγκεκριμένα τιμωρητικού χαρακτήρα,  αλλά εκείνα που η κυβέρνηση αποφάσισε να μη λάβει, όπως η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η κατ’ οίκον παρακολούθηση, η φροντίδα των νοσούντων και η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και ο ελέγχος της διασποράς σε κρίσιμες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η επιχείρηση κατάργησης-άρσης της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης  

Εν προκειμένω, με το Ν. 3754/2009 προβλέπεται ρητά ότι «Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις  ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως Επιμελητές Α’, Β’ και Γ’ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί με την  έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι  ιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά και εφ΄όσον η κρίση τους είναι θετική μονιμοποιούνται». 

Στον αντίποδα, η νέα διάταξη του Ν. 4915/2022 αναφέρει ρητά ότι «στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος». Και μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ.

Τα περί άλλου πεδίου εφαρμογής που είπε ο αρμόδιος Υπουργός δεν ευσταθούν. 

Δηλαδή, στην πράξη καταργείται η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση  ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών,   επιστημονικής εξέλιξης κλπ)  για την κάλυψη  των κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας και την αντιστροφή του  brain drain,  η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα  παραμονής και προσέλκυσης  των γιατρών στο ΕΣΥ. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να  δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ.

Πρόκειται για ανατροπή στο εργασιακό κεκτημένο των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτή συνιστά την κυβερνητική «ανταμοιβή» για τη συμβολή των γιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, ένα μέλλον χωρίς εξασφάλιση, χωρίς μόνιμη  εργασιακή προοπτική, χωρίς κίνητρας.  

Ο κυνικός  νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, η απέχθεια προς το ΕΣΥ, η αναξιοπρέπεια  για τους λειτουργούς του και το σκληρό πελατειακό κράτος , είναι η ιδανική «συνταγή» οριστικής  διάλυσης  της δημόσιας περίθαλψης. Με αυτή την εξέλιξη θα δοθεί στο ήδη αποδιοργανωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ η «χαριστική βολή».

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοώντας τα διδάγματα της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή  πρόθεση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά επιδιώκει να το διαλύσει. Και αυτό, διότι το κυβερνών «σύστημα Μητσοτάκη» έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές  και είναι  απολύτως εξαρτημένο  από  ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.