Πολιτικη

Εξαίρεση της Αρκαδίας από προγράμματα για αντιπυρική προστασία!

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την αδικαιολόγητη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εξαίρεση της Αρκαδίας από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιπυρική προστασία, κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητεί από τον Υπουργό σαφείς εξηγήσεις για την εξαίρεση της Αρκαδίας παρά τις περσινές μεγάλες καταστροφές, αλλά και την ήδη ελλιπή στήριξη των πληγέντων παρά τις επίμονες πιέσεις μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα
Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι σε περιοχές της Αρκαδίας με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους. Επανειλημμένα σας επισημαίνω όσα δεν έχουν γίνει ακόμα, ενώ τα υποσχεθήκατε, αναφορικά με την αποκατάσταση και τις αποζημιώσεις των κατοίκων. Χάθηκαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, ενώ επαγγελματίες και αγρότες υπέστησαν σοβαρές ζημιές Οι κάτοικοι των περιοχών της Αρκαδίας που επλήγησαν έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες τους και τον τόπο τους, καθώς τα εναέρια μέσα ήταν ελάχιστα. Και σε συνέχεια αυτής της παραμέλησης, η Αρκαδία εξαιρείται από μελλοντικά έργα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Αμυρά, αναμένονται προγράμματα αντιπυρικής προστασίας, το πρόγραμμα «Antinero» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά αποκλειστικά σε δασικές περιοχές και το πρόγραμμα «Δρυάδες» για προληπτικές ενέργειες σε δάση που βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εν λόγω δηλώσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη για την Αρκαδία και τις δασικές της περιοχές, ενώ για ακόμα μια φορά πρέπει να τονίσω ότι, όπως μας μεταφέρουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, δεν έχουν υλοποιηθεί τα απαιτούμενα έργα και μέτρα για την αντιπυρική περίοδο του 2022.

Μετά τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1) Ποια κριτήρια αποκλείουν την περιοχή της Αρκαδίας από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιπυρική προστασία, «Antinero» και «Δρυάδες»;

2) Γιατί η Αρκαδία μετά το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι δεν χαρακτηρίζεται ως περιοχή άμεσης προτεραιότητας  για ολοκληρωμένη παρέμβαση όπως οι άλλες περιοχές που επλήγησαν, ώστε να εξασφαλιστούν οι πολίτες, οι περιουσίες τους και ο τόπος το ερχόμενο καλοκαίρι;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.