Πολιτικη

Στη βουλή η αποζημίωση εθελοντή για τον τραυματισμό του στις φωτιές της Γορτυνίας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Παπαηλιού.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής : 

Θέμα: «Τραυματισμός πολίτη-«εθελοντή» κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2021 στη Γορτυνία Αρκαδίας»-«Καθυστέρηση καταβολής αποζημίωσης βάσει της ΚΥΑ για την αποζημίωση τραυματιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021»

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021 προκάλεσαν τεράστια φυσική καταστροφή. Κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, αγροτικής γης, υποδομές, σπίτια αλλά και αγροτικές περιοχές. 

Ταυτόχρονα υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα, πολίτες, εθελοντές  και πυροσβέστες τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. 

Στην Αρκαδία, στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, οι κάτοικοι εθελοντικά και συλλογικά μαζί με τους πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σώσουν τα χωριά, τα σπίτια και τις περιουσίες τους. 

Σε αυτή την μάχη υπήρξαν και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας πολίτης εθελοντής, ο Στέργιος Λάππας, κάτοικος του οικισμού Καπελλίτσας της Τοπικής Κοινότητας Τριποταμιάς του Δήμου Γορτυνίας, αγρότης, ο οποίος, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί μάτι, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από αυτό.  

Μετά από περιπέτειες, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύτηκε για 14 ημέρες. 

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 4 της από 13.8.2021 ΠΝΠ «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις» που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4824/2021  και την υπ΄ αριθ. Γ.Π. Δ12/77252/11.10.2021 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Επικρατείας     «Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό κατά τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021», προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ, ως αρμόδιο φορέα για την καταβολή,  στα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών, και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των σαράντα οκτώ (48) ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την υπ΄  αριθ. 2/10.2.2022 «πράξη έγκρισης οικονομικής ενίσχυσης για τους πυρόπληκτους» εγκρίθηκε η χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού, ύψους 6.000 ευρώ στον Στέργιο Λάππα. 

Η   συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με τις παραπάνω υπ΄ αριθ. Γ.Π. Δ12/77252/11.10.2021 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Επικρατείας (άρθρο 5 παρ. 1) και υπ΄  αριθ. 2/10.2.2022  «πράξη έγκρισης … » έπρεπε να καταβληθεί «την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα, κατά τον οποίο εκδόθηκε η εγκριτική της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης απόφαση»- της  «πράξης έγκρισης» δηλαδή εντός του μηνός Μαρτίου 2022.  

Παρά ταύτα, η οικονομική ενίσχυση δεν έχει καταβληθεί ακόμη.  

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Γιατί καθυστερεί η οφειλόμενη στον Στέργιο Λάππα οικονομική ενίσχυση;

- Πότε προβλέπεται να του χορηγηθεί ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Παπαηλιού Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.