Πολιτικη

Ο Γ. Παπαηλιού για την Έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη» για το έτος 2021

Εκανε λόγο στη Βουλή για λεπτομερής και εμπεριστατωμένη έκθεση, αναφερόμενη σε ευρύ φάσμα θεμάτων. 

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση της Έκθεσης του «Συνηγόρου του Πολίτη» για το έτος 2021, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής: 

Μέσω της λειτουργίας της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, του «Συνήγορου του Πολίτη»,  στηρίζεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. 

Ο «Συνήγορος του Πολίτη» διαμεσολαβεί  σε υποθέσεις μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και των πολιτών, αναδεικνύει τα σχετικά προβλήματα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ασκεί πίεση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη» για το έτος 2021 είναι λεπτομερής και εμπεριστατωμένη, αναφερόμενη σε ευρύ φάσμα θεμάτων. 

Η αύξηση των αναφορών προς το «Συνήγορο του Πολίτη»,  κατά το έτος 2021, συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της  υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση  προέβη στην  έκδοση  κανονιστικών  αποφάσεων, στην επιβολή  περιορισμών στους πολίτες και στην αξιοποίηση του εμβολιασμού. 

Στην επιχείρηση αντιμετώπισής της δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα σημαντικά εργαλεία, όπως  η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ενσωμάτωση της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  στη σχετική προσπάθεια, κ.α..

Στο ενεργειακό πεδίο η  αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πρωτοφανής.

Αυτή,  έχοντας ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο 2019,  δεν οφείλεται, ούτε  στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε σε ελλείψεις, αφού η ροή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά. 

Οφείλεται στα χρηματιστηριακά-κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά ενέργειας, την οποία η κυβέρνηση αρνείται να ελέγξει. Επιπρόσθετα (οφείλεται), στις κυβερνητικές αποφάσεις  για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, για βίαιη απολιγνιτοποίηση με τρόπο και σε χρόνο που δεν επιτρέπει οποιονδήποτε σχεδιασμό και για την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου  στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως επίσης (οφείλεται) και στην εκ μέρους των μεγάλων παραγωγών και παρόχων αποκόμιση υπερκερδών («ουρανοκατέβατων» κερδών).

Όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ τα τροφοδοτεί, είτε ενισχύοντας τους μεγάλους «παίχτες» της ενέργειας, είτε μη αντιδρώντας στην εκ μέρους τους ασκούμενη αισχροκερδή πολιτική.

Οι συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις (μικρομεσαίες) επιχειρήσεις είναι τέτοιες, που τα μεν νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας οι δε (μικρομεσαίες) επιχειρήσεις το φάσμα του λουκέτου.

Και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη «αποκοπές» στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στη συνταγματική κατοχύρωση του οποίου, ως κοινωνικού αγαθού, η ΝΔ αρνήθηκε να συναινέσει (κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος).  

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.