Πολιτικη

Παπαηλιού: Επωδός του «συστήματος Μητσοτάκη», η κατά παρέκκλιση νομοθέτηση

Σημεία από την τοποθέτησή του σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων ……» ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής, απευθυνόμενος:  

Προς τον εισηγητή της πλειοψηφίας: 

Η κριτική που ασκείται από πλευράς μας για τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αφορά στη συμπεριφορά, στη στάση των αστυνομικών οργάνων και όχι στη σοβαρότητα των συνεπειών που προκλήθηκαν από αυτές. Δηλαδή, στη σοβαρότητα των τραυματισμών ή άλλων συνεπειών, από την άσκηση βίας εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων. Γι΄ αυτή τη συμπεριφορά και στάση, η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση.   Συνεπώς, αυτά που είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας δεν έχουν σχέση με την κριτική που ασκείται από πλευράς μας, αλλά  και  από τα υπόλοιπα  κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία μάλιστα δεν θα υπάγεται στη διοίκηση των πανεπιστημίων, αλλά στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, και με την κατ΄ εντολήν της συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, επιδιώκει τη δημιουργία  τοξικού κλίματος και οξύτητας (και) στα πανεπιστήμια, με περαιτέρω σκοπό την εκμετάλλευση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας και συνακόλουθα την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους.

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

Η επίκληση της ανάγκης ενότητας λόγω συνθηκών και όχι μόνον, δεν αποτελεί δικαιολογία για τη συμπεριφορά και στάση των αστυνομικών οργάνων, για τις οποίες την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, το υπουργείο προστασίας του πολίτη. Η ενότητα πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολιτικών οι οποίες συνθέτουν και δεν οξύνουν τα πράγματα, για λόγους μικροπολιτικής, όπως έγινε χθες και όπως γίνεται συνήθως από πλευράς κυβέρνησης.

Για το άρθρο 33 του νομοσχεδίου: 

Πρόκειται για νομοθέτηση κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης. Είναι πρακτική, η οποία έχει καταστεί κανόνας και επομένως «καλά κρατεί» για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με τη ρύθμιση αυτή  ανοίγει ο δρόμος για την παράκαμψη και την υπονόμευση δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν εκδοθεί και αφορούν στελέχη των καταστημάτων κράτησης διευθυντών και αρχιφυλάκων, πολλοί από τους οποίους έχουν μακρά προϋπηρεσία, εμπειρία και εξαιρετικά προσόντα.

Αυτοί  καρατομήθηκαν με απόφαση της πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, των «απευθείας αναθέσεων»  ακόμη και σε εταιρείες που είχαν συσταθεί την παραμονή της απευθείας ανάθεσης. Οι διωχθέντες υπάλληλοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Με δικαστικές αποφάσεις αυτοί οι υπάλληλοι δικαιώθηκαν. 

Η διοίκηση οφείλει να τις εφαρμόσει. 

Α ν τ΄ α υ τ ο ύ, με την εισαγόμενη διάταξη, η κυβέρνηση επιδιώκει να τις παρακάμψει, αφού ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ακόμη και αν προσωρινά τις εφαρμόσει, μπορεί  να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης υπαλλήλους τους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια !!!  

Δηλαδή, να καρατομήσει εκ νέου τους δικαιωθέντες.

Η αξιοκρατία και η ισονομία για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, αποτελούν συνταγματικές αρχές οι οποίες αφορούν και τη διαδικασία εισόδου στο υπαλληλικό σώμα, αλλά και τη διαδικασία εξέλιξης των υπαλλήλων. 

Έχει γίνει πλέον μόνιμη δικαιολογία και επωδός της κυβέρνησης του «συστήματος Μητσοτάκη», η κατά παρέκκλιση νομοθέτηση. Ο σκοπός είναι οι τοποθετήσεις δικών της παιδιών. 

Ζητείται, η άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, διότι, με τη θέσπιση και την εφαρμογή της, το κράτος δικαίου «πάει περίπατο», υπονομεύεται και παρακάμπτεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οι δικαστικές αποφάσεις.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.