Πολιτικη

Οδυσσέας για ακρίβεια: Η κυβέρνηση φαίνεται ανεπαρκής (vd)

Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα εκτοξεύουν την ακρίβεια των βασικών τροφίμων.

Τα βασικά σημεία της χθεσινής συνέντευξης που παραχώρησε ο βουλευτής Αρκαδίας στο Action24 και την εκπομπή Tonight:

Για το θέμα που έχει προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis: εμείς έχουμε δηλώσει καθαρά ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θέλουμε να βγουν όλα στο φως. Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές, δεν θα επιτρέψουμε δικαστικές διαδικασίες να μας επηρεάζουν πολιτικά. Μπορεί ανά εποχές τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν υποστηρίξει ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα», σήμερα έχουν περάσει στο «ΠΑΣΟΚ σώσε μας», αφού και οι δύο κάνουν ανοιχτό κάλεσμα για συγκυβέρνηση.

Για τις μελλοντικές εκλογές: ο Πρόεδρος μας, Ν. Ανδρουλάκης, έχει τονίσει τρία βασικά σημεία για τις ερχόμενες εκλογές. Πρώτον όποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας για την πορεία της χώρας θα το κάνει στις πρώτες εκλογές. Δεύτερον,  οι συζητήσεις θα γίνουν βάσει προγράμματος. Εμείς έχουμε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και αυτό θα κατατεθεί στον ελληνικό λαό. Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία για κανένα κόμμα, βάσει αυτού του προγράμματος θα συζητήσουμε. Το τρίτο είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, δεν θα βοηθήσουμε ώστε να γίνουν Πρωθυπουργοί «από την πίσω πόρτα» ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας. Γιατί εμείς δεν σκεφτόμαστε την κυβέρνηση ως νομή εξουσίας. Είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό και θα τηρήσουμε το λόγο μας. Κατανοώ ότι θα υπάρξει πίεση, αλλά αν ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός, μπορεί απευθείας να ψηφίσει τον κ. Μητσοτάκη.

Για την παραμέληση του ΕΣΥ κατά την πανδημία: το ΕΣΥ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, το ξεκίνησε ο κ. Αυγερινός και το συνέχισε ο κ. Γεννηματάς. Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν χρειαζόταν η δημοσίευση της έκθεσης Τσιόδρα για να αποδειχθεί η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε περιφέρεια και πρωτεύουσα αναφορικά με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ. Όσο κι αν ενισχυθεί ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία, αν δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό δεν μπορεί να νοσηλευτεί σωστά ο ασθενής. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σύστημα υγείας με το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού». Το υπάρχον ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, χρειάζεται ενίσχυση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και ένας ισχυρός ΕΟΠΠΥ που θα αγοράζει υπηρεσίες και θα αξιολογεί τα νοσοκομεία. Το ΕΣΥ που εμείς θα θέλαμε, χρειάζεται μεγάλη πολιτική συνεννόηση για να επιβιώσει για χρόνια και να είναι αποτελεσματικό και δίκαιο. Οι ανισότητες είναι καταφανείς στα χωριά της Γορτυνίας, από την οποία κατάγομαι, όπου εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου χάσαμε έναν άνθρωπο από έμφραγμα. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν στήριξε ούτε την Περιφέρεια, ούτε την αποκέντρωση, ούτε τους κατοίκους της ελληνικής επαρχίας.

Για την ακρίβεια: στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον έγκριτο Τύπο αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφορά αύξησης των τιμών σε βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Υπάρχει αισχροκέρδεια για αυτό η κρίση επηρεάζει περισσότερο την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες και η κυβέρνηση δεν δημιουργεί μηχανισμούς για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες. Η μόνη απάντηση στη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι πλαφόν στη λιανική με τιμή Μάϊου 2021 και περιθώριο αύξησης 10%, αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Η κυβέρνηση φαίνεται ανεπαρκής μπροστά στα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία όπου δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες της να κινούνται με ένα εισιτήριο των 9 ευρώ σε όλα τα ΜΜΜ πρωτεύουσας και περιφέρειας για να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση και να ανακουφιστούν οικονομικά. Η δική μας κυβέρνηση, ακόμα και αν ήθελε, δεν μπορεί να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο, γιατί τα τρία χρόνια της υγειονομικής κρίσης δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ενισχύσει τα ΜΜΜ.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.