Πολιτικη

ΚΟΒ Μεγαλόπολης: Ανθρακας ο θησαυρός;

Για καταστροφικές συνέπειες απόρροια της απολιγνιτοποίησης στη Μεγαλόπολη κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο σχετική ανακοίνωση.

Το περιεχόμενό της:

Κανένας καλοπροαίρετος δεν αμφιβάλλει πια ότι η απολιγνιτοποίηση έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή. Συνέπειες που ο αντίκτυπος τους ήδη φαίνεται στις θέσεις εργασίας και στην οικονομική ζωή της πόλης. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας με τον ταυτόχρονο εξοστρακισμό του εγχώριου λιγνίτη και την στροφή στις ΑΠΕ: 

-θα απογειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, 

-θα ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και 

- θα αυξήσει την ανεργία και στον κλάδο της ενέργειας. 

Αυτή όμως είναι η στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και τοπικά, όλες οι άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σημαιοφόρο και τον νυν Δήμαρχο.

Όλες οι εξελίξεις αποδεικνύουν με πάταγο την ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ που μιλούσε για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο Φ.Α. που θα προκαλούσε το κλείσιμο των λιγνιτικών ενεργειακών μονάδων βάσης. Από την πρώτη στιγμή, η ΚΟΒ Μεγαλόπολης του ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει  τους κατοίκους της Μεγαλόπολης να κρατούν μικρό καλάθι για τα «δώρα» που τους έταζε η «δίκαιη» μεταλιγνιτική μετάβαση.

Τι ήρθε λοιπόν να αντικαταστήσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται; Τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ στους επαγγελματίες, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. 

Τι υποσχέθηκαν και μάλιστα η Δημοτική Αρχή ανέλαβε και ρόλο «ντίλερ» για την προώθηση του; Ότι όλοι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν «θα είναι μηδενικό κόστος» για τις επιχειρήσεις. 

Τώρα διαπιστώνουμε ότι 933 ευρώ μεικτά είναι η επιδότηση για κάθε εργαζόμενο όταν και όποτε δοθούν αυτά. Δεν ήξεραν λένε οι επαγγελματίες ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει όλη την δαπάνη, για αυτό κάνουν τώρα «οικειοθελείς» ή μη απολύσεις και για να ανταποκριθούν ζητάνε αύξηση της επιδότησης. Από την άλλη αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το εν λόγω πρόγραμμα διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη - δέσμευση  αναφέρεται ρητά. Τώρα αν το πρόβλημα είναι ποιος ενημέρωσε ή ποιος δεν εξήγησε σωστά έχει και αυτό τη σημασία του, αλλά αυτό που είναι το κυρίαρχο είναι ο εμπαιγμός δεκάδων νέων ανθρώπων που νιώθουν την ανασφάλεια και την αγωνία για μια θέση εργασίας και τώρα αντιμετωπίζουν ξανά την απόλυση.    

Αποδεικνύεται ότι οποιοδήποτε και αν είναι το μείγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οποιαδήποτε και είναι τα υποτιθέμενα ανταλλάγματα για να περάσουν την καταστροφική πολιτική τους, αυτό που θα απομένει στο τέλος θα είναι κάποια «κάποια καθρεφτάκια για ιθαγενείς» δηλ. κάποια «οφέλη»  ευκαιριακά, κουτσουρεμένα και με ημερομηνία λήξης. Δεν σνομπάρουμε, ούτε βλέπουμε υπεροπτικά τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι από το μεγάλο φαγοπότι των πολυεθνικών ομίλων, επειδή στην κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες τις πόλης μας έχουν άμεση ανάγκη οποιαδήποτε, έστω και προσωρινή,  ανακούφιση. Οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε το λαό για τις πραγματικές στοχεύσεις, για το «πού πάει το πράγμα» και τι πραγματικά πρέπει να γίνει. Η λαϊκή πλειοψηφία οφείλει να διαμορφώνει αιτήματα και διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες και τα θέλω της και όχι με βάση τις ιδιοτελείς επιχειρηματικές αναζητήσεις και κατευθύνσεις για την διαφύλαξη της κερδοφορίας των λίγων. 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της περιοχής να συνειδητοποιήσουν ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη είναι αντίθετη με τις δικές τους ανάγκες και έχει στο επίκεντρό της τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Αντίθετα, το δικό τους συμφέρον  είναι:

- στην όσο γίνεται λιγότερο ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, 

- στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (άρα και του  λιγνίτη), 

- στην αξιοποίηση και των ΑΠΕ από κρατικό φορέα διαχείρισης με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. 

Η θέση μας επιβεβαιώνεται και από τις δραματικές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στο Ρώσικο Φ.Α. Οποιαδήποτε άλλη διαχείριση υπέρ ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων  θα έχει στο περιθώριο τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού μας. 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.