Πολιτικη

"Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών δικτύων"

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαηλιού στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας … Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας …», είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής : 

1) Από την αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση του «συστήματος Μητσοτάκη» της ΝΔ είχε ως προτεραιότητα και υλοποιεί μία ριζική αλλαγή του τοπίου στην ενεργειακή πολιτική , με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προώθησε και προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών δικτύων και φορέων της χώρας.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, να καθιστά την Ελλάδα  αδύναμη και  ευάλωτη έναντι των  διεθνών αναταράξεων και να τροφοδοτεί την ακραία ενεργειακή (και όχι μόνον)  ακρίβεια που βιώνουν οι πολίτες.

Οι επιλογές της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει  στη σημερινή κρίση ενεργειακής ακρίβειας είναι μεταξύ των άλλων:

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 20 % το Σεπτέμβριο του 2019, αντί να τα κρατήσει χαμηλά, ενώ είχε αυτή τη δυνατότητα λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αισχροκέρδεια το έτος 2020, όταν διατήρησε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ μπορούσε να τα μειώσει, λόγω σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής.

Η, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, απώλεια του 17 % και άρα της πλειοψηφίας της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ παύει πλέον να έχει κοινωφελή χαρακτήρα και συνεπώς αλλάζει στρατηγική. Αποσκοπεί στην κερδοφορία των μετόχων της και την είσοδο εκατοντάδων γαλάζιων παιδιών στους φορείς της ενέργειας με προκλητικές αμοιβές. 

Η  ιδιωτικοποίηση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ, του 100 % της ΔΕΠΑ υποδομών και η απώλεια της πλειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Η απόφαση να προσδεθεί η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα στο φυσικό αέριο για δεκαετίες, στο πλαίσιο  της εξαγγελίας για βίαιη απολιγνιτοποίηση. 

Η βίαιη λιγνιτοποίηση συνίσταται στην αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ιδιωτών εισαγόμενου ακριβού ορυκτού αερίου, χωρίς σχεδιασμό, με τρόπο και σε χρόνο που δεν επιτρέπει τη «δίκαιη μετάβαση» των περιοχών που φιλοξενούν λιγνιτικές μονάδες, π.χ. στη Μεγαλόπολη. 

Η εγκατάλειψη της λιγνιτικής παραγωγής εν μέσω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της αδυναμίας ανταπόκρισης του ηλεκτρικού συστήματος στην επαπειλούμενη διακοπή της τροφοδότησης της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία 

Η πληθωρική σε λόγια ενίσχυση της εγκατάστασης ΑΠΕ στη χώρα, σε αντίθεση με τη σχεδόν ανύπαρκτη σε έργα πολιτική της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε ένας σχετικός διαγωνισμός της ΡΑΕ. 

Δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για τον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ, ώστε να εξομαλυνθούν τα πράγματα,  «ρίχνοντας» έτσι «λάδι στη φωτιά» με την άναρχη και αθρόα αδειοδότηση.

Εν τέλει η κυβέρνηση «πήρε  πίσω» κακήν κακώς το δικό της σχέδιο, που προέβλεπε απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέχρι  το έτος 2023. Έτσι, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50 % η οποία όμως, λόγω της μεσολαβήσασας  απαξίωσης των λιγνιτωρυχείων και των  λιγνιτικών μονάδων θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί. 

2) Το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία αποτυχημένη «απόπειρα» της κυβέρνησης να «απλοποιήσει» την αδειοδότηση των ΑΠΕ, δηλαδή, να εξυπηρετήσει συμφέροντα  και να διευκολύνει τους μεγάλους «παίκτες» στο συγκεκριμένο χώρο (των ΑΠΕ). Βασικό στοιχείο των ρυθμίσεων, η απόλυτη απουσία περιβαλλοντικής διάστασης. 

Μάλιστα η κατάρτιση του ειδικού χωροταξικού για τις  ΑΠΕ παραπέμπεται  για το έτος 2023, όταν ο τόπος θα έχει γεμίσει  ανεμογεννήτριες, απαξιώνοντας  την παρθένα φύση και το φυσικό κάλλος και αλλοιώνοντας την ιστορική και πολιτιστική  φυσιογνωμία του. Ενδεικτική περίπτωση, η οροσειρά του Μαινάλου στην Αρκαδία.    

3) Αναζητείται ακόμη η βάση φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, αφού μεθοδεύεται-«μαγειρεύεται» η  όσο γίνεται μεγαλύτερη μείωσή της. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν αναστέλλεται και δεν καταργείται, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ενώ  δ ε ν μειώνονται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος προστιθέμενης αξίας, όπως έχει ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του «συστήματος Μητσοτάκη» της ΝΔ, πιστή στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, στηρίζει και ενισχύει το καρτέλ της ενέργειας, με τη ΔΕΗ να οδηγεί το ράλυ της κερδοσκοπίας στο ρεύμα, και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο φυσικό αέριο, με τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις «να γονατίζουν».

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.