Πολιτικη

"Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας"

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μετά την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές της Γορτυνίας (Πυρρί, Λιοδώρα, Λουτρά, Τριποταμιά, Λιβαδάκι, Χώρα, Ράχες, Νεοχώρι)  κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό στον οποίο ζητώ να  λάβει μέτρα ώστε να υπάρξει άμεση προώθηση της ολοκλήρωσης της  καταγραφής των ζημιών και της καταβολής σε όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων το ταχύτερο. 

Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χ. Στυλιανίδη

Θέμα: Μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας -Ανάγκη άμεσης επίλυσης  τους για την προστασία του περιβάλλοντος των  περιοχών  αυτών και την επανέναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ενα χρόνο σχεδόν μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αρκαδίας  επισκέφτηκα στις 27 Ιουνίου τα χωριά της Γορτυνίας -Πυρρί, Λιοδώρα, Λουτρά, Τριποταμιά, Λιβαδάκι, Χώρα, Ράχες, Νεοχώρι-  που επλήγησαν  σοβαρά και συζήτησα από κοντά τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Διαπίστωσα ότι οι απαντήσεις που μου είχαν δοθεί στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου απείχαν σημαντικά ως προς την πρόοδο υλοποίησης. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις  για την αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές και καλλιέργειες είναι μεγάλες, μετά από 11 μήνες τώρα ολοκληρώνεται η αυτοψία σε ένα μόνο χωριό και στα υπόλοιπα δεν γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθούν.  Η αρωγή άμεσης βοήθειας των πρώτων ημερών, που ανακοινώθηκε και θα έδινε η Πολιτεία, δεν έχει δοθεί σε όλους τους δικαιούχος και προκύπτουν αδικίες και άνιση μεταχείριση.  Ενώ η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο μεγάλη σε έκταση καλλιέργειας της περιοχής και για να επανέλθει, χρειάζεται καθολική προσπάθεια αποκατάστασης των φυτειών και του τοπίου, δυστυχώς όσοι δεν έχουν την ιδιότητα του κατ’ αποκλειστικότητα επαγγελματία αγρότη δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή κρίσιμων αποζημιώσεων  για την παραγωγή και τις υποδομές. Ετσι σσημαντικές εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας που μέχρι χθες ήταν παραγωγικές έχουν μείνει εκτός αποζημιώσεων και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αντικαταστήσουν ή κλαδέψουν αυστηρά τα καμένα δένδρα. Η απομάκρυνση των καμένων δένδρων του δάσους δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για τους πολίτες και το οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο ενώ χρειάζονται επιπλέον αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Μικρά έργα υδρομάστευσης για να μπορούν οι παραγωγοί να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους δεν αποκαταστάθηκαν. Όλα αυτά δεν βοηθούν στην παραμονή των λίγων κατοίκων και υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος της ερημοποίησης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε ώστε να υπάρξει άμεση προώθηση της ολοκλήρωσης της  καταγραφής των ζημιών και της καταβολής σε όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων ταχύτερο  δυνατόν;
2. Με ποιο τρόπο θα επιταχύνεται την εξέταση των αιτήσεων αρωγής που εκκρεμούν και να δοθούν οι τελικές απαντήσεις στους κατοίκους ώστε να προγραμματίσουν στοιχειωδώς την ζωή τους;

Αθήνα, 30.06.2022
Ο ερωτών Βουλευτής,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.