Πολιτικη

Παπαηλιού: "Σημείο αναφοράς" ο διαγωνισμός Δημοτικής Μουσικής στα Λαγκάδια

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ Γιώργος Παπαηλιού

Χαιρετισμός του Βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού στον "Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής" στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων

Ο «Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής» στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων  συνιστά θεσμό συλλογικότητας, λαϊκής συμμετοχής,  υγιούς ανταγωνισμού, δεδομένου ότι σ΄ αυτόν λαμβάνουν μέρος, δρουν, ενεργούν συλλογικά και διαγωνίζονται άνθρωποι, οι οποίοι με αυθεντικό τρόπο αναδεικνύουν τη δημοτική μουσική και το δημοτικό τραγούδι. 

Τα λόγια και η μουσική των δημοτικών τραγουδιών δεν έχουν ιδιοκτήτη κάποιο φυσικό πρόσωπο ατομικά. Ιδιοκτήτης τους είναι ο λαός συλλογικά.  

Η δημοτική μουσική, το δημοτικό τραγούδι (και ο δημοτικός χορός) αποτελούν εκδηλώσεις λαϊκής έκφρασης που συνδέονται με την παράδοση του τόπου μας,  προβάλλοντας όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τη χαρά, τη λύπη, το θάνατο, το πένθος, την ξενητειά, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, το γάμο, τα πάθη, τη σκληρή δουλειά, τη σκλαβιά, τον αγώνα για ελευθερία, κλπ, την ίδια τη (χαμο) ζωή.  Ως μέρος της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, αποτελούν στοιχεία της εθνικής και τοπικής (γορτυνιακής, αρκαδικής και μοραϊτικης) ταυτότητάς μας, 

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως ο «Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής», αποτελούν σημεία αναφοράς και εστίες αντίστασης προς όσους επιδιώκουν την πολιτιστική ισοπέδωση και εν τέλει, μέσω αυτής, τον οικονομικό έλεγχο και την πολιτική υποταγή των λαών.   

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.