Πολιτικη

Ο Γιώργος Παπαηλιού στο Φεστιβάλ μελιού

Η μελισσοκομία συνιστά σημαντικό κλάδο και μπορεί να αποτελέσει περαιτέρω,  πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα, και ιδιαίτερα για την Αρκαδία

Η μελισσοκομία συνεισφέρει στην εθνική και στις επί μέρους τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενός ποιοτικού, εξαγώγιμου προϊόντος, στη δημιουργία και μεγέθυνση του οικογενειακού εισοδήματος, στη συγκράτηση του πληθυσμού σε ορεινές, μειονεκτικές και φθίνουσες περιοχές και στην περιβαλλοντική ισορροπία. 

Είναι γνωστό, ότι το «μέλι ελάτης Μαινάλου»  αποτελεί αυθεντικό και γνήσιο προϊόν της αρκαδικής φύσης και των άξιων μελισσοκόμων της περιοχής, αφού, αφενός αναγνωρίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και αφετέρου διατίθεται σε χιλιάδες καταναλωτές.

Τα τελευταία χρόνια, η (αρκαδική) μελισσοκομία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση :   Η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, η  μείωση της ζήτησης μέσω της οποίας 
αναζητούνται φθηνές τιμές, χωρίς να υπολογίζονται  χαρακτηριστικά ποιότητας, η έλλειψη ελέγχων
για την προστασία του προϊόντος από ελληνοποιήσεις κ.α.  έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Έτσι αρκετοί μελισσοκόμοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα.

Μέσω του «φεστιβάλ μελιού», προβάλλονται το μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου. Συγχρόνως αναδεικνύονται και όλα εκείνα τα στοιχεία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την χαρακτηρίζουν, τη διαφοροποιούν και την καθιστούν πόλο έλξης επισκεπτών.

Σε αυτό το πλαίσιο,  η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό κλάδο που χρειάζεται, εκτός από τη συλλογική δράση των παραγωγών, και ενεργό στήριξη από την πολιτεία.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.