Πολιτικη

Η Αγωνιστική Συνεργασία ζητεί την ανάκληση της απόφασης Γεωργαντά για το ΠΟΠ

Φέρνει στη δημοσιότητα την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου για απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την ανάκληση της απόφασης Γεωργαντά για το ΠΟΠ

Το  Συμβούλιο Πελοποννήσου:

Είναι ριζικά  αντίθετο με , την  απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Γεωργαντά, να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης "KALAMATA ", ως συνώνυμο της ονομασίας ελιάς ποικιλίας “ΚALAMON”.

Το ΠΕΣΥΠ τονίζει ότι η Υ.Α. Γεωργαντά  είναι αντίθετη με το πνεύμα και την ουσία της  πρόσφατης  απόφασης του ΣτΕ.

Η απόφαση Γεωργαντά απελευθερώνει τη χρήση του ισχυρού εθνικού Brand Name  “kalamata Olives” , όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας , αλλά  σε παγκόσμιο επίπεδο , προς όφελος κάθε τρίτου που παράγει και διακινεί ελιές ποικιλίας καλαμών.

Εκθέτει τον Έλληνα παραγωγό, σε ένα ανελέητο οικονομικό – εμπορικό ανταγωνισμό από παραγωγούς  τρίτων χωρών οι οποίοι  διαθέτουν  σαφή πλεονεκτήματα (μεγάλος κλήρος, μικρό κόστος  εισροών, μικρό κόστος  εργασίας  κ.λπ. ) .

Ανοίγει διάπλατα  το δρόμο για αθρόες εισαγωγές φτηνής ελιάς ως πρώτη ύλη  για τις εγχώριες μονάδες επεξεργασίας  και τυποποίησης ελιάς. 

Είναι προφανές ότι δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών, αναμένεται να  αντιμετωπίσουν στα επόμενα χρόνια  πρόβλημα οικονομικής λειτουργίας  και  επιβίωσης.

Το  Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επιβεβαιώνει τις  διαχρονικά σταθερές θέσεις και αποφάσεις του για το θέμα του ΠΟΠ (απόφαση Δεκεμβρίου 2020, Μαΐου 2021 και 25ης Ιουνίου 2022)

Στηρίζει τον αγώνα των φορέων της Μεσσηνίας και της ΣΕ Λακωνίας και απαιτεί: 

1.Αμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά η οποία αποτελεί ακριβές αντίγραφο της Υπουργικής απόφασης Αποστόλου την οποία ακύρωσε το ΣτΕ     

2. Άμεση  προώθηση   και έγκριση  του  φακέλου  για  τον εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών και την  επέκταση  της ζώνης του  ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” στους όμορους νομούς σύμφωνα και  με την απόφαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου .

3.Την χορήγηση μεταβατικής περιόδου  στη χρήση της ονομασίας "ΚΑΛΑΜΑΤΑ" για ελιές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ 

4. Την άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που διασφαλίζει την διαφοροποίηση της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.

5.Το ΠΕΣΥΠ  στηρίζει τις προσπάθειες των φορέων της Μεσσηνίας και της  Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας   για την δημιουργία Πανελλήνιου  Μετώπου  Παραγωγών Ελιάς Καλαμών  για μία  βιώσιμη εθνική  στρατηγική   και ενάντια στην επιζήμια  Υπουργική Απόφαση.

6.Το ΠΕΣΥΠ θα στηρίξει με όλους τους τρόπους και τα μέσα τους ανωτέρω φορείς στον αγώνα τους να ασκήσουν κάθε ένδικο δικαίωμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένη ΥΑ Αποστόλου από τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντά.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.