Πολιτικη

Μπούζα: Οι αγρότες μας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους

Δελτίο Τύπου της αντιπροέδρου του Πε.Συ. που τιτλοφορείται: Τι συμβαίνει με το δάκο; Οι απαντήσεις Νίκα στις επερωτήσεις για το δάκο και τον αγροτικό τομέα.

 Αναλυτικά το περιεχόμενό του:

Δεν μπορεί να χωρέσει νους, πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Αρχή Νίκα. 

Ως αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών, γινόμαστε δέκτες παραπόνων, αγωνιών και ανησυχίας για την αδιαφορία άσκησης της ευθύνης της Περιφερειακής Αρχής. Βλέπουμε πως λόγω των αργών αντανακλαστικών της διοίκησης, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους τόσο οι αγρότες μας, όσο και οι διάφορες καλλιέργειες που στηρίζουν την Πελοποννησιακή αγροτική οικονομία. 

Η διαδικασία του ελέγχου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω των επερωτήσεων όπως προβλέπει ο Κανονισμός και η δημοκρατική λειτουργία του θεσμού, τείνει να γίνει παρωδία αφού απαντήσεις δεν δίνονται. 

Απορώ επίσης με τη φίμωση των συνεργατών του κ.Νίκα ( εθελοντική ή μη ),  αφού στα θέματα αρμοδιοτήτων τους, απαντά ο κ.Περιφερειάρχης. Όχι φυσικά σε όσα ερωτώνται, αλλά με απαντήσεις «άλλα ντάλον», όπου συγχρόνως «λούζονται» με κοσμητικά επίθετα οι επερωτούντες.

Η υπόθεση της πορείας της δακοκτονίας και της προστασίας του ελαιολάδου από το επικίνδυνο έντομο μας ανησυχεί, ιδίως μετά τα όσα ακούσαμε από τον κ.Νίκα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 3-10-2022.

Υπενθυμίζω πως έγκαιρα, προτού επεκταθεί το πρόβλημα του δάκου, με δελτίο τύπου, προσωπικά επεσήμανα τη πρόβλημα, όπως και την έλλειψη των φαρμάκων για την 3η  και 4η δόση ψεκασμού και στη συνέχεια, τόσο η υπογράφουσα το παρόν, όσο και οι λοιποί συνάδελφοι της Νέας Πελοποννήσου από τη Μεσσηνία κα Νικολάκου και κ.Γκούνης, καταθέσαμε επερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στη δακοκτονία, την οποία ανέπτυξε η κα Νικολάκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ως απάντηση, λάβαμε « άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε» την ώρα που οι αγρότες μας αγωνιούν. 

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ Αναστασόπουλος καίτοι παρών δεν μίλησε και την ατελή απάντηση την έδωσε ο κ.Περιφερειάρχης. 

Δυστυχώς ΔΕΝ απάντησε σε τίποτα σε όσα αναδείξαμε και αρμοδίως ρωτήσαμε με τις επερωτήσεις μας. Γι αυτό ερωτώ εκ νέου και περιμένω να  απαντήσουν τουλάχιστον στους πολίτες. 

*Ποία η θέση μας για την καθυστέρηση του Υπουργείου να προχωρήσει τον σχετικό διαγωνισμό και σήμερα ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή του ελαιοκάρπου, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη, οι σχετικές συμβάσεις;  

*Γιατί δεν είχε μεριμνήσει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, να υπάρξει έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων, προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι στην περίπτωση δακοπροσβολής; 

*Τα φάρμακα για τον 3ο και 4ο ψεκασμό τα οποία μετά την ανάδειξη του θέματος έτρεξαν ασθμαίνοντας να προμηθευτούν από την Κρήτη και την Αργολίδα , είναι άραγε τα κατάλληλα; 

Όλοι ξέρουμε πως οι δύο πρώτοι ψεκασμοί στην Περιφέρειά μας, γίνονται με το ίδιο εντομοκτόνο φάρμακο και οι λοιποί με διαφορετικού τύπου, προκειμένου να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα του εντόμου  στα εντομοκτόνα και επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα του ελαιολάδου.

Ήδη στην Κρήτη υπάρχουν αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων .

Η ολιστική απάντηση του κ.Περιφερειάρχη για τον αγροτικό τομέα, μας έχει θορυβήσει περισσότερο, αφού  περιέργως, νομίζει πως με κάποιες συμβάσεις για μελέτη καλλιεργειών για υποτροπικά φυτά πχ Μάνγκο και Λίτσι, τις συζητήσεις για τους αναδασμούς, κάποιες αναθέσεις για δεξαμενές ομβρίων και μερικές ημερίδες για τις ασθένειες στις καστανιές και στα ξινά, έχει κάνει το καθήκον του.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.