Πολιτικη

"Περιφέρεια και Δήμος Τρίπολης να κάνουν πράξη τις αποφάσεις που πήραν"

Η εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα της Δ. Ε. Βαλτετσίου. 

Με την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς στο Αθήναιο της ρυπογόνας μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων που είχε κλείσει στα Λεχαινά Ηλείας με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας γιατί ρύπαινε την περιοχή, η αντίδραση των κατοίκων και των φορέων ήταν καθολική. 

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 700 υπογραφές κατοίκων, πάρθηκαν αρνητικές αποφάσεις από το σύνολο των φορέων της περιοχής, αντιτάχτηκε το σύνολο των προέδρων της Δ.Ε. Βαλτετσίου, ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας καταδίκασε το επιχειρούμενο έγκλημα, έγιναν κινητοποιήσεις των κατοίκων με συγκεντρώσεις – πορείες – παραστάσεις και διάφορες άλλες μορφές. 

Ο Δήμος Τρίπολης αναγνωρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής να μην γίνει ο τόπος τους χαβούζα της Πελοποννήσου, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εναντιωθεί στη μεταφορά της ρυπογόνας μονάδας, να πάρει μέτρα προστασίας του Περιβάλλοντος και μέτρα στήριξης των κατοίκων. 

Αντίστοιχη απόφαση πήρε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Παρά την καθολική αντίδραση, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει και να καλύπτει τις ενέργειες της εταιρείας. 

Συνεχίστηκε η μεταφορά αλλά και η μεγάλη επέκταση της μονάδας που υπερτριπλασιάζει τη δυνατότητα επεξεργασίας, από 90 τόνους που ήταν στα Λεχαινά σε 300 τόνους στο Αθήναιο. 

Όλο αυτό το διάστημα η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν προκλητική. 

Δήμος Τρίπολης και Περιφέρεια Πελοποννήσου «ξέχασαν» τις αποφάσεις τους.

Δεν πήραν μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεων που πήραν, ενώ η Περιφερειακή αρχή σε αντίθεση με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε είσοδο – έξοδο στη ρυπογόνα μονάδα. 

Μπροστά στην απραξία και τη συνεχιζόμενη αδράνεια, με γραπτό υπόμνημά μας στις 6-6-2022 ζητήσαμε από τη Δημοτική αρχή Τρίπολης να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: Λήψη μέτρων για την υλοποίηση της υπ΄αριθ 322 απόφασης της 17-11-2021. 

Η συνεδρίαση έγινε τρεις μήνες αργότερα την 1-9-2022!!!

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που ήταν πρώτο στην Ημερήσια Διάταξη, έγινε φανερός ο εκφυλισμός του Δημοτικού Συμβουλίου από τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων πλην του εκπροσώπου της επιτροπής μας και ενός ακόμη Δημοτικού Συμβούλου και από την διαδικασία παρωδία της ψηφοφορίας.

Αφού για αρκετή ώρα αναμασούσαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της εταιρείας, στο τέλος με απαράδεκτο τρόπο απέρριψαν τις προτάσεις της Επιτροπής μας για υλοποίηση της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης με αριθμό 322 της 17-11-2021.

Ήταν εμφανείς οι προσυνενοήσεις και ο καθορισμός των ρόλων.

Από τους 29 παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους, κατά την ψηφοφορία 10 ήταν εκτός αιθούσης, 12 δήλωσαν παρών. Ένας αντιδήμαρχος και 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Σμυρνιώτη, φτύνοντας κυριολεκτικά στον καθρέπτη ανέλαβαν την ευθύνη  διαιώνισης της αδράνειας που σημαίνει στήριξη στην κυβερνητική πολιτική και τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των κατοίκων, καταψηφίζοντας την πρόταση υλοποίησης της απόφασης που οι ίδιοι και οι Παρατάξεις τους είχαν ψηφίσει.   

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αθηναίου δεν ζήτησε την υλοποίηση της απόφασης που είχε και ο ίδιος ψηφίσει και με τη δήλωσή του ότι η εταιρεία έχει άδεια λειτουργίας, ενίσχυσε το κλίμα αναβλητικότητας και τροφοδότησε συζητήσεις περί τετελεσμένων. 

Ζούμε πλέον τις συνέπειες από τις εξελίξεις των σχεδιασμών μετατροπής της ευρύτερης περιοχής σε χώρο ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

Η ζωή σύντομα επιβεβαίωσε τις θέσεις μας. Αυτοί που με πείσμα αρνήθηκαν να μπει στο πλαίσιο αιτημάτων των αποφάσεων του Δήμου και της Περιφέρειας η πάλη ενάντια στις συνέπειες από τη λειτουργία της μονάδας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, ανακάλυψαν τώρα ότι «κάτι βρωμάει». 

Κατανοούν πλέον ότι αυτά που ζούμε σήμερα προειδοποιούν για το τι θα ακολουθήσει από την παράλληλη λειτουργία της μονάδας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων κολλητά στο Αθήναιο και όσων άλλων πρόκειται να φέρουν. 

Οι εξελίξεις επιβάλουν στη Δημοτική Αρχή Τρίπολης και σε όλους που ψήφισαν την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της 17-11-2021 να πάρουν τώρα μέτρα για την υλοποίησή της.

Ανάλογες ευθύνες έχουν η Περιφερειακή αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Οι βουλευτές του νομού μας κύριοι Κώστας Βλάσης Ν.Δ. – Παπαηλίου Γεώργιος ΣΥΡΙΖΑ – Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι πλέον καιρός να λύσουν την σιωπή τους.

Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές εμείς μαζί με τους κατοίκους θα συνεχίσουμε οργανωμένα τον αγώνα κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες για να μη γίνει η περιοχή μας ΧΑΒΟΥΖΑ της Πελοποννήσου. 

Η Επιτροπή Αγώνα:

Γούργαρης Βαγγέλης
Δημόπουλος Σπύρος
Κοτσίρος Νίκος
Τσάγκαρης Νίκος
Τσελάς Νίκος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.