Πολιτικη

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την έγκριση ΜΠΕ στους Αγ. Θεοδώρους

Τοποθέτηση Γιάννη Κελλάρη στο Πε.Συ. 24-10-2022 για την έγκριση ΜΠΕ νέας μονάδας επεξεργασίας ναύθας της ΜΟΤΟΡ-ΟΪΛ.

Πριν 12 χρόνια με την έναρξη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, ένα από τα πρώτα μέτρα που γνωμοδότησε θετικά η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, με την σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών δυνάμεων, ήταν η επέκταση με 8 νέες μεγάλες δεξαμενές των εγκαταστάσεων της Μότορ-όιλ στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας.

Μέσα στην κρίση, την ίδια ώρα που ο λαός υπέφερε με μειώσεις μισθών, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος του, η επιχείρηση έκανε δεκάδες αναβαθμίσεις και προσθήκες νέων μονάδων, μάλιστα με διαδικασίες φαστ-τρακ, δηλαδή είχε από πριν το πράσινο φως να προχωρήσει, ακόμα και ερήμην γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων φορέων! Να θυμίσουμε την θετική γνωμοδότηση που πήρε από το ΠΕ.ΣΥ., πρόσφατα το 2021, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασμένων αποβλήτων και δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (με την σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών δυνάμεων και την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης), αφού είχε εκδοθεί ήδη η νέα ΑΕΠΟ και οι εργασίες είχαν ήδη προχωρήσει!

Σήμερα που λαός πληρώνοντας την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, της πράσινης μετάβασης και των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, ψάχνει τρόπους να μην ξεπαγιάσει τον χειμώνα, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις με πρώτη την μοτορ-όιλ κάνουν χρυσές δουλειές!

Μερικά στοιχεία μόνο: Η εταιρεία κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αύξηση των λειτουργικών κερδών που διαμορφώθηκαν στα 932 εκατ. ευρώ, έναντι 251 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 685 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ πέρυσι! Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών σχεδόν διπλασιάστηκε ανερχόμενος σε 7,9 δισ. ευρώ (αύξηση 90%)! Μιλάμε για τζίρους και κέρδη που ζαλίζουν! 

Η θυγατρική της Μοτορ-Οϊλ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών MORE, λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με στόχο τα 363 ΜW για το 2023. Πρόσφατα, ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ για την εξαγορά του 75% του κλάδου ΑΠΕ. Μαζί με αυτά έχει σε λειτουργία άμεσα πάνω από 800 MW και περαιτέρω δυναμικότητα χαρτοφυλακίου 2,3 GW, προς κατασκευή και ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη του έργου «Διώρυγα Gas», ενός νέου πλωτού τερματικού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG, νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους, με χωρητικότητα αποθήκευσης ως 210.000 κ.μ. Το έργο αναμένει στο τέλος του έτους την επενδυτική απόφαση που υπολογίζεται στα 370 εκατ. ευρώ και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, με στόχο να γίνει η «νότια ενεργειακή πύλη» της χώρας, με συμβολή στην ενεργειακή κάλυψη των Βαλκανίων και από εκεί και πέρα της Ευρώπης καθιστώντας την μοτορ –οϊλ και την περιοχή γενικότερα, ως βασικό κόμβο (μαζί με την Αλεξανδρούπολη και την Ρεβυνθούσα)  για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας και την μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, μεγαλώνοντας τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους για τον λαό και αυξάνοντας πολύπλευρα την εμπλοκή μας μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου!

Αυτή είναι η πλευρά των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η Μοτορ-Οϊλ, που μπορεί πολλές να έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, παρόλα αυτά, τα κέρδη τους κάνουν πάρτι και εκτοξεύονται από τις υψηλές τιμές πώλησης των καυσίμων, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και την αφαίμαξη του εισοδήματος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. 

Είναι η άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας, που διευρύνεται για μεγάλα τμήματα του λαού, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι η κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων είναι ασύμβατη με την ανάγκη του λαού σε φτηνή και επαρκή Ενέργεια.

Η ΜΠΕ που συζητάμε σήμερα προβλέπει μια άλλη «εμβληματική» επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας ναύθας η οποία θα συμβάλει στην αύξηση παραγωγής βενζινών, κηροζίνης και υδρογόνου. Και σε αυτή τη περίπτωση η γνωμοδότηση των αρμοδίων έρχεται «εκ των υστέρων»  και αφού η επένδυση με τα αντίστοιχα έργα έχει ήδη προχωρήσει και σε λίγο διάστημα ήδη θα λειτουργεί!

Για τον μεγάλο καπιταλιστικό όμιλο σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επέκταση της μονάδας, η οποία θα συμβάλει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της εταιρείας. Για τον λαό της περιοχής και όχι μόνο σημαίνει εκτός των άλλων μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε μια ήδη επιβαρυμένη και πολύπαθη περιοχή των Αγ. Θεοδώρων, όπου έχουν συσσωρευτεί πολύ μεγάλες βιομηχανίες, με πολύ υψηλό κίνδυνο επικινδυνότητας, χωρίς να υπάρχουν ειδικά σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων (ΣΑΤΑΜΕ), που έπρεπε να υπήρχαν εδώ και χρόνια και ακόμα τα περιμένουμε! 

Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.