Πολιτικη

Οδυσσέας: “Η υποστελέχωση στον ΕΦΚΑ Αρκαδίας παρακωλύει την επίτευξη του στόχου του Οργανισμού”

Σε συνέχεια της επίσκεψής μου μαζί με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αρκαδίας στον ΕΦΚΑ Τρίπολης, κατέθεσα σήμερα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας του απαντήσεις και άμεσες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική Διεύθυνση και οι επιμέρους περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού στην Αρκαδία. Τα προβλήματα αυτά  και οι ελλείψεις που παρατηρούνται παρακωλύουν τη λειτουργία και την επίτευξη του στόχου του Οργανισμού - που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των πολιτών – εξαντλώντας τους εργαζόμενους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2022

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη

Θέμα : Η υποστελέχωση στον ΕΦΚΑ Αρκαδίας παρακωλύει την επίτευξη του στόχου του Οργανισμού

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησα στις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Αρκαδίας διαπίστωσα έντονα προβλήματα. Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζει τόσο η Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ, όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Κ.Ε.Α.Ο. και Π.Ε.Κ.Α. στην Αρκαδία, γεγονός που παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία τους, διαιωνίζει τις εκκρεμότητες και εξαντλεί τους εργαζόμενους.

Φαίνεται ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου προσλήψεις για το συγκεκριμένο κατάστημα.

Ακόμα, η ίδρυση Π.Ε.Κ.Α. στην περιοχή επιβάρυνε κι άλλο το προσωπικό που απασχολείται στον Ε.Φ.Κ.Α. αφού δεν έγιναν οι αντίστοιχες προσλήψεις για τη στελέχωση του Κέντρου, αλλά εσωτερική μετακίνηση υπαλλήλων από την ήδη υποστελεχωμένη τοπική Διεύθυνση.

Τις δυσκολίες από την υποστελέχωση του προσωπικού επιβαρύνουν οι πολλές αρμοδιότητες που έχει επωμιστεί το κατάστημα της Τρίπολης αλλά αφορούν τους γύρω νομούς.

Για παράδειγμα, η απόδοση συντάξεων Ι.Κ.Α και Ο.Α.Ε.Ε. των νομών Αργολίδας και Λακωνίας διεκπεραιώνονται από την Διεύθυνση ΕΦΚΑ Αρκαδίας, αφού οι Διευθύνσεις αντίστοιχων νομών περιορίζονται αποκλειστικά στην έκδοση συντάξεων ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.8/2019) που προβλέπει την έκδοση συντάξεων όλων των φορέων ασφάλισης στις Διευθύνσεις τους και παρά το γεγονός ότι διαθέτουν προσωπικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το προσωπικό αξιοποιείται παράλληλα και στη λειτουργία του ήδη υποστελεχωμένου ΚΕ.Π.Α. στην Τρίπολη, αφού εργαζόμενοι της Διεύθυνσης, ήδη επιβαρυμένοι από συμβατικά καθήκοντα, απασχολούνται στο ΚΕ.Π.Α. ως γραμματείς.

Η διαδικασία απόδοσης συντάξεων είναι απαιτητική και όπως ενημερωθήκαμε οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ Αρκαδίας διεκπεραιώνουν ακόμα αιτήσεις του 2021. Παρά την αδιαπραγμάτευτη προσπάθειά τους, η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί εργαζομένους δυο ταχυτήτων, αφού οι υπάλληλοι που εργάζονται στο τμήμα συντάξεων παίρνουν μπόνους παραγωγικότητας, ενώ εκείνοι που τους συνεπικουρούν (έκδοση βεβαιώσεων, αναζήτηση στοιχείων ασφαλιστικού βίου κλπ ) είναι δύσκολο να φτάσουν τους στόχους για το μπόνους παραγωγικότητας εξαιτίας της απασχόλησής τους σε πολλαπλά καθήκοντα (συναλλαγές με κοινό, πληρωμές, αναγνωρίσεις).

Επιπλέον, όλη η Διεύθυνση έχει μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό που δυσχεραίνουν την διεκπεραίωση των αιτημάτων. Τέλος, η έλλειψη ψηφιοποίησης παρακωλύει την ορθή και άμεση υλοποίηση των αιτημάτων στη Διεύθυνση ΕΦΚΑ Αρκαδίας αφού οι υπάλληλοι καταναλώνουν σημαντικό χρόνο στην αναζήτηση στοιχείων μέσα σε μη μηχανογραφημένα αρχεία.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργέ :

1)Τι θα κάνετε για την επαρκή στελέχωση των τμημάτων της τοπικής Διεύθυνσης και των περιφερειακών διευθύνσεων ΕΦΚΑ Αρκαδίας, ώστε να μπορούν να επιτελούν το σκοπό του Φορέα που δεν είναι άλλος από την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών του νομού;

2) Τι θα κάνετε για να καταμεριστεί επαρκώς ο όγκος των αιτημάτων απόδοσης συντάξεων ανάμεσα στους νομούς και να εφαρμοστεί επί της ουσίας το Προεδρικό Διάταγμα;

3) Τι προτίθεστε να κάνετε για να ενισχύσετε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την ψηφιοποίηση των αρχείων οργανισμού ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες;

Αθήνα, 02.11.2022

Ο ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.