Πολιτικη

Τρίπολη: Θα "διχάσει"και πάλι η Κ.Ε.ΔΗ.Τ το Δημοτικό Συμβούλιο;

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

H Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τρίπολης μπορεί ν' αποτελεί "παρελθόν", αλλά συνεχίζει ν' απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο..

Ούσα χαρακτηριστική περίπτωση κακής διαχείρισης δημοσίων πόρων, η Κ.Ε.ΔΗ.Τ- ήδη από την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της ως "Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Τρίπολης"-, υπήρξε "έρμαιο" των διαθέσεων μερίδας εμπλεκομένων στη λειτουργία της παραγόντων, με αποτέλεσμα να "καταρρεύσει" οικονομικά, στερώντας από το Δήμο Τρίπολης ένα "εργαλείο" αναπτυξιακής πολιτικής.

Η επιχείρηση αυτή, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είχε ως στόχο την ευρυθμότερη διαχείριση συγκεκριμένων δομών κοινωφελούς χαρακτήρα αλλά και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αποσκοπούσαν στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και, τελικά, την αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών.

Ωστόσο, η εκμετάλλευση της νομικής φύσεως και της δομής της επιχείρησης για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελείς στόχοι, γεγονός που συνέβη ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, προκάλεσε, τελικά, την κατάρρευσή της αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, μέσω των δικαστικών διενέξεων που περιγράφηκαν ως "σκάνδαλο της Κ.Ε.ΔΗ.Τ" και απέδωσαν ευθύνες σε στελέχη της επιχείρησης και διοικούντες αυτήν.

Η υπόθεση, όμως, "Κ.Ε.ΔΗ.Τ", που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Δήμο Τρίπολης, τόσο όσον αφορά τη λειτουργία βασικών δομών του αλλά και όσον αφορά τη σχέση του μ' εργαζόμενους σ' αυτόν- στους οποίους ακόμα και τώρα χρωστούνται δεδουλευμένα-, δεν έχει τελειώσει ακόμα, παρά τη "λύση" της επιχείρησης, που έγινε δυνατή με νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης και ακόλουθη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 16ης Νοεμβρίου 2022, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά την "έγκριση των λογαριασμών εκκαθάρισης της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τρίπολης» και απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη". Θα παραστεί, φυσικά, και ο ορκωτός λογιστής, κ. Ιωάννης Μακρής, για να παρουσιάσει τα σχετικά αποτελέσματα.

Θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε την αντίδραση των Δημοτικών Συμβούλων απέναντι στο θέμα και εάν θα υπάρξει εκ μέρους τους ουσιαστική προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει, μέχρι τέλους, μια υπόθεση που έχει "στιγματίσει", διαχρονικά, το Δήμο Τρίπολης. Κυρίως, όμως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι τοποθετήσεις σχετικά με τη διεκδίκηση χρημάτων εκ μέρους του Δήμου, μέσω της δικαστικής οδού. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.