Πολιτικη

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση για την επέκταση του αγωγού EASTMED

Δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα κέρδη των καπιταλιστικών ομίλων της Ενέργειας!

Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ.Π., αφού για ακόμη μια φορά φανερώθηκε η ουσιαστική σύμπλευση των δυνάμεων της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που όλοι μαζί συμφώνησαν και ψήφισαν την ΜΠΕ για την κατασκευή του αγωγού EASTMED, που αφορά την μεταφορά φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την μέση Ανατολή στην Βόρεια Ευρώπη.

Αποδείχτηκε ακόμα μια φορά η στρατηγική σύμπλευση τους, αφού ομονοούν στα κύρια, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η προώθηση των καπιταλιστικών σχεδίων και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή καθώς και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας που εγκυμονεί νέους κινδύνους για τον λαό, στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Επιχειρώντας μάλιστα να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους, μετέφεραν την όποια αντιπαράθεση τους στα επιμέρους, όπως για παράδειγμα στην χάραξη του αγωγού,  ή στις επιπτώσεις για την χελώνα Καρέτα - Καρέτα αφού πριν συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό που δήθεν θα ωφελήσει τον λαό της περιοχής αποπροσανατολίζοντας με αυτό τον τρόπο τα λαϊκά στρώματα!

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του Κελλάρη Γιάννη της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 15-11-2022 για την κατασκευή του Αγωγού EASTMED.

Συζητάμε σήμερα για ένα έργο που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο προς την ΕΕ, έργο  που στήριξαν και στηρίζουν με θέρμη τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ως έργο «κομβικό» για την αναβάθμιση της χώρας στην ενεργειακή σκακιέρα, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. 

Στην πραγματικότητα όμως το έργο δεν γίνεται για να καλύψει λαϊκές ανάγκες, να έχει ρεύμα φθηνό ο λαός, να έχει ενέργεια, καύσιμα, φυσικό αέριο κλπ η λαϊκή οικογένεια, να έχει ενεργειακή επάρκεια η χώρα. Δεν γίνεται για την αξιοποίηση των πλούσιων ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ούτε θα αξιοποιηθεί το μεταφερόμενο αέριο στις περιοχές όπου θα διέλθει ο αγωγός.

 Γίνεται για να μεταφέρονται πιο εύκολα και γρήγορα τεράστιες ποσότητες ενέργειας από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Ευρώπη, με μεγάλους κερδισμένους τα μονοπώλια που δραστηροποιούνται στον τομέα της ενέργειας. 

 Πανηγυρίζει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση για τις έρευνες φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Όπως πανηγύριζε πριν κάποια χρόνια ο κ. Τατούλης λέγοντάς μας ότι η Πελοπόννησος θα γίνει ΚΑΤΑΡ και οι Πελοποννήσιοι πετρελαιάδες!

 Τα ίδια μας λέγατε πριν 30 χρόνια που ξεκίνησε η απελευθέρωση των αγορών και της αγοράς ενέργειας, ότι θα πέσουν οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και άλλα τέτοια.

 Τα ίδια μας λέγατε πριν 8 χρόνια όταν εδώ στο ΠεΣυΠ γνωμοδοτούσατε όλοι μαζί θετικά για την αναβάθμιση σε 400.000 volt της Γραμμής Μεταφοράς Ενέργειας από την Μεγαλόπολη στην Κόρινθο και την κατασκευή δυο άλλων από Μεγ/λη σε Πάτρα, και Μεγ/λη – Μολάοι, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου για να μεταφέρεται το ρεύμα που παράγεται από τα τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα που στήνουν στη Πελοπόννησο μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι.

 Η ζωή όμως σας διαψεύδει καθημερινά. Σε τι ωφέλησε άραγε όλος αυτός ο σχεδιασμός τον λαό που σήμερα είναι αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια και το πανάκριβο ρεύμα; Δεν γνωρίζετε ότι οι τιμές στην ενέργεια καθορίζονται από το χρηματιστήριο ενέργειας και όλα τα υπόλοιπα που έχετε συμφωνήσει και όλοι μαζί τόσα χρόνια υλοποιείτε;

 Στην ουσία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φτιάχνετε με λεφτά του λαού τις υποδομές (δίκτυα και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας), μοιράζετε οικόπεδα στις πολυεθνικές και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί, λειτουργώντας σαν ατζέντηδες των πολυεθνικών.

 Εμείς λέμε ότι η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας και της Πελοποννήσου που μας λέτε ότι επιτυγχάνεται με αυτές σας τις επιλογές, είναι κίνδυνος για το λαό και τη χώρα.

 Η Ουκρανία κόμβος μεταφοράς ενέργειας ήταν, η Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν έχουν πλούσιες ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές, γι αυτό έγιναν πεδία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για το ποιος θα κάνει κουμάντο. Γιατί όλες αυτές οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αντί να καλύψουν τις ανάγκες των λαών για φθηνή ενέργεια για να ζουν καλύτερα, σε συνθήκες του καπιταλισμού και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, λειτουργούν ως πεδίο κερδοφορίας και ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων.

 Ο δικός σας ο σχεδιασμός , των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνείτε στην στρατηγική, μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε μαγνήτη αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

Φαίνεται ξεκάθαρα και πόσο εύθραυστες είναι αυτές οι συμφωνίες και σχεδιασμοί. Σας υπενθυμίζουμε ότι το έργο, πάγωσε τον περασμένο Γενάρη καθώς οι Αμερικανοί  ήραν την υποστήριξή τους,  όπως είχε γίνει γνωστό με  κοινό υπηρεσιακό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το έγγραφο έκανε λόγο για υπέρογκο κόστος και εξέφραζε περιβαλλοντικές ανησυχίες και ζητήματα ασφαλείας,  κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί «εστία εντάσεων στην περιοχή»!

Με αυτές τις θέσεις καταψηφίζουμε, καλώντας ταυτόχρονα το λαό να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και τους πραγματικούς υπεύθυνους για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών του και όχι για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.