Πολιτικη

Παπαηλιού: Μας τρομάζει το τι οικονομία θα παραλάβουμε (vid)

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο/ Βουλή TV

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Αρκαδίας για τον προϋπολογισμό του 2023

Ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (στην  Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2023) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και τους βουλευτές της ΝΔ  :   

 Οι αναφορές των ομιλητών-βουλευτών της ΝΔ, για τον προϋπολογισμό και την οικονομική κατάσταση της χώρας, παραπέμπουν στη γνωστή ρήση «Οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι πάσχουν». 

Συγκεκριμένες αναφορές του Υπουργού Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξαν αποκαλυπτικές :

είπε-αναγνώρισε, ότι στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να νομοθετούν για τις Τράπεζες, οι οποίες ανήκουν στο Ευρωσύστημα. Δηλαδή αποδέχεται και το επικροτεί, ότι υπάρχει «τραπεζοκρατία» ! και ότι η οικονομία κυριαρχεί επί της πολιτικής

είπε ότι τα «μνημόνια» δεν είχαν επίπτωση στην ανάπτυξη, είχαν επίπτωση μόνον στο πεδίο των δαπανών. Στις δαπάνες όμως περιλαμβάνονται και οι φόροι-η φορολογική πολιτική και  τα εισοδήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη. Και όλα αυτά επλήγησαν από τις «μνημονιακές» πολιτικές.

πανηγύρισε για τις (δήθεν) μεγάλες επενδύσεις που έχουν έλθει στην Ελλάδα επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Μαγική εικόνα ! Και  πάντως οι επενδύσεις δεν κρίνονται μόνον από τον αριθμό τους αλλά και από την ποιότητά τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γενικά προστιθέμενης υπεραξίας για την οικονομία.    

είπε ότι ο αριστερός δεν ξέρει να βγάζει λεφτά, ξέρει μόνον να τρώει τα λεφτά των άλλων !!!  Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. το 2019, άφησε στη διάδοχό της κυβέρνηση της ΝΔ 37 δις ευρώ, ενώ, το 2015,  είχε παραλάβει από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άδεια ταμεία. Το τι θα παραλάβει, η προοδευτική κυβέρνηση, που  προσδοκούμε και εκτιμούμε βάσιμα, ότι θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, μας τρομάζει. 

Όμως οι προοδευτικές δυνάμεις είναι «για τα δύσκολα».    

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε φάση οικονομικής ασφυξίας που μήνα με το μήνα επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώνουν μία οριακή κατάσταση ως προς την καθημερινότητά τους. Μία κατάσταση που καθορίζεται από την κρίση ακρίβειας και την εκτόξευση του κόστους ενέργειας. 

Επιπλέον το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει τόσο,  που τα χαμηλά εισοδήματα να έχουν χάσει μέχρι και το 40 % της αγοραστικής δύναμής τους. Ο (γενικός) πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε., ενώ ο πληθωρισμός στα είδη βασικής κατανάλωσης-στα τρόφιμα είναι υπερδιπλάσιος. Ως προς αυτόν, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια.  

Εν μέσω αυτής της κρίσης για τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας και κυρίως για τα χαμηλά και τα μεσαία, δεν έχουν ληφθεί και δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Η παρέμβαση  στην αγορά ενέργειας οδήγησε στη νομιμοποίηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, στην επιδότηση της αισχροκέρδειας 

Αυτή ανέρχεται  στο ποσό των  8,1 δισ. ευρώ,  που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό  και το «Ταμείο Δίκαιης-Ενεργειακής Μετάβασης», δηλαδή από τους ίδιους τους πολίτες. 

Ειδικότερα, όσον αφορά στον προϋπολογισμό, προέρχεται, από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών. Τα φορολογικά έσοδα γενικώς το 2022 είναι αυξημένα κατά 6,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ, που αποτελούν το 62 % της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων, είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ ή κατά 23,8 %  σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτό το πλαίσιο,  επισημοποιήθηκε (και)  το σκανδαλώδες «δώρο» στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βεβαιώθηκε  μόλις το ποσό των  373,5 εκ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά (για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022),  με τα  υπερκέρδη να έχουν προσδιοριστεί στο αδιανόητα χαμηλό ποσό των 415 εκ. ευρώ, παρότι τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ανέρχονταν στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ. 

Πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή 1,8 δισ. ευρώ και εμπαιγμό των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων που «σηκώνουν στις πλάτες τους», εδώ και ένα χρόνο, τα υπερκέρδη των ολίγων ενεργειακών εταιρειών. 

Εξάλλου ούτε οι πόροι του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που βιώνουν την κρίση. Δεν υφίσταται  μέριμνα  για τη διάχυση της στήριξης σ΄ αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα πρώτα 455 εκ. ευρώ των χαμηλότοκων δανείων έχουν κατευθυνθεί σε  μόλις 13 επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για καθαρή ανατροφοδότηση των ολιγοπωλίων. Και αυτό γίνεται, ενώ τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξάνονται κατακόρυφα. 

Ως προς το ιδιωτικό χρέος : Ήδη τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 8,6 δις ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται αλματωδώς, όπως και τα κόκκινα δάνεια συνολικά. 

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει και για το 2023 στην αδιέξοδη πολιτική της επιδότησης της κερδοσκοπίας,  αντί για τη μείωση των εμμέσων φόρων στα  καύσιμα και στα τρόφιμα, στη  ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας και την πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών.  

Αυτή η οικονομική πολιτική  θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την αύξηση του κινδύνου φτώχειας και παιδικής φτώχειας και την αύξηση των χρεών της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. 

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ανησυχητική. Τους τελευταίους μήνες χάνονται θέσεις εργασίας με μείωση της απασχόλησης και περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις. 

Η πρόταση του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» είναι να ληφθεί μια γενναία απόφαση, ειδικά για τους μικρομεσαίους οφειλέτες, με διαγραφή ενός μέρους των χρεών και ρύθμιση σε 120 δόσεις του υπόλοιπου ποσού, χωρίς να επηρεάζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

Επιπλέον να ληφθεί απόφαση για «πάγωμα» της προβλεπόμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες (από τον Ιανουάριο). 

Επιπρόσθετα έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας αλλά και των συνταξιούχων:

Αύξηση  του κατώτατου μισθού στο ποσό των 800 ευρώ και θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για τους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 

Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού, μέσω της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

  Αύξηση του αφορολόγητου στο ποσό των 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Κατοχύρωση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση του νόμου «Χατζηδάκη» και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της ΝΔ. 

Προστασία της πρώτης, λαϊκής κατοικίας. Επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ. 

Η κατάσταση στον τομέα της αγοράς εργασίας είναι ανησυχητική. Τους τελευταίους μήνες χάνονται θέσεις εργασίας, με μείωση της απασχόλησης και περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις. 

Ο ρυθμός συρρίκνωσης της ανεργίας έχει αρχίσει να μειώνεται ακόμα και εν μέσω της παρατεταμένης τουριστικής περιόδου. Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού γίνεται λόγος για στασιμότητα της απασχόλησης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις  ως προς την ανεργία και την ανεργία των νέων και την πρώτη  θέση ως προς την ανεργία  των  γυναικών.    

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, η παραγωγή τροφίμων εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατών γης, βαίνει διαρκώς μειούμενη και είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Η προωθούμενη νέα ΚΑΠ επιφέρει μεγάλες αλλαγές και αναδιανομή πόρων εις βάρος των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των απομονωμένων και απομακρυσμένων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής από πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους και ευρύτερα της υπαίθρου.

Πρέπει να επανέλθει η προ «μνημονίων»  μ η καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και να δοθεί άμεση επιδότηση στους αγρότες για την  αγορά λιπασμάτων  και στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και επιπλέον μικροπιστώσεις, αλλά και ένταξή τους (των γεωργών και κτηνοτρόφων) σε ειδικά προγράμματα στήριξης, ώστε  να σταματήσει η ερημοποίηση της υπαίθρου. 

Επιπλέον, επιβάλλεται η αλλαγή κατεύθυνσης των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» προς όφελος των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ενεργειακών κοινοτήτων,   η ενίσχυσή τους με την αναγκαία ρευστότητα (και) μέσω της ενεργοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας,  ώστε να λειτουργήσουν παραγωγικά και αποτελεσματικά.

Η συνέχιση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την αύξηση του κινδύνου φτώχειας και παιδικής φτώχειας και την αύξηση των χρεών των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. 

Στον τέταρτο και τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώνονται, στο πλαίσιο ενός παρωχημένου και κοινωνικά άδικου «παραγωγικού» υποδείγματος,  οι αδιέξοδες και άδικες πολιτικές της,  η επιδείνωση της κατάστασης για τους πολλούς (τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τον πολιτισμό την περιφέρεια, τη νέα γενιά), η ενίσχυση των μεγάλων και ισχυρών, η διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. 

Στον αντίποδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνεται μία πολιτική,  βάσει  ενός άλλου παραγωγικού υποδείγματος, αυτού της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτή δεν θα στηρίζεται μόνον στον τριτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και στην παραγωγή προϊόντων μέσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά στην πρωτογενή παραγωγή, που να είναι ανταγωνιστική και να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, συνδυαστικά με τον τουρισμό και τη μεταποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.  

Η πολλαπλή κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, υγειονομική, οικονομική (ακρίβειας και ενεργειακή), θεσμική (δημοκρατίας) και εθνική μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.    Αυτό θα επιτευχθεί στις επικείμενες εκλογές, με τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και την ψήφο της, οπότε, προσδοκούμε και εκτιμούμε βάσιμα, ότι θα σχηματιστεί  μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  

 

Δείτε την τοποθέτηση του Βουλευτή Αρκαδίας εδώ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.