Πολιτικη

"Λέμε όχι στην καταστροφή του Μαινάλου και των λοιπών ορεινών όγκων"

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Παρουσίαση του πλαισίου και της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Μαίναλου και του Λύκαιου από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ.

Στις 10 Δεκέμβρη 2022 στη Στεμνίτσα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας των Προέδρων της Δόριζας των Μαγουλιάνων και της Στεμνίτσας, του Προέδρου των Μελισσοκόμων Αρκαδίας και των Περιφερειακών Συμβούλων Πουλοκέφαλου Γιώργου και Γόντικα Νίκου και μέσα από μια πλατιά μαζική και αντιπροσωπευτική συγκέντρωση αναδείχθηκε η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Μαίναλου και του Λύκαιου από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ.

Την Επιτροπή Αγώνα εκτός από τους φορείς και τα πρόσωπα που έκαναν το κάλεσμα απαρτίζουν και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, τα συνδικάτα οικοδόμων Αρκαδίας και ενέργειας Πελοποννήσου, η περιφερειακή σύμβουλος Δημητρακοπούλου Τζένη και οι Ζαχαριάς Κώστας και Μάντης Θανάσης.

Το πλαίσιο αυτής της συσπείρωσης και της Επιτροπής Αγώνα είναι το κάλεσμα που εγκρίθηκε και από τη συγκέντρωση στη Στεμνίτσα. 

Ζούμε πλέον τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης».

Όλα αυτά που μας έλεγαν ότι, με τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ΑΠΕ, θα είχαμε μείωση της τιμής του ρεύματος, πολλές και καλές θέσεις εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος, αποδείχτηκαν από τη ζωή φούμαρα. 

Το μόνο που έγινε είναι ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, ενεργειακή εξάρτηση για την χώρα και τρελά κέρδη για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια. 

Όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά έστησαν:

-Το χρηματιστήριο ενέργειας δηλαδή τον μηχανισμό που εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

-Το χρηματιστήριο των ρύπων που αυξάνει τεχνητά την τιμή παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. 

-Την απολιγνιτοποίηση που αφήνει ανεκμετάλλευτο ένα εγχώριο και φθηνό καύσιμο. 

-Την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο με 10δες δις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.

Ακόμα και η επιδότηση στη τιμή του ρεύματος τους τελευταίους μήνες, σκοπό έχει την κρατική εγγύηση της είσπραξης από τους παρόχους των υπέρογκών λογαριασμών και όχι το φθηνό ρεύμα για τον λαό.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας στο Μαίναλο και στο Λύκαιο δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς-πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία στην εστίαση και στον τουρισμό. 

Η οδηγία της Ε.Ε. που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα μετατρέπει βουνά και λαγκάδια σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» για fast track ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. 

Μάλιστα με την νέα οδηγία τίθεται ότι, η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον» πράγμα που σημαίνει νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και ταχεία παράκαμψη-απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.  

Καλούμε το λαό της περιοχής να συσπειρωθεί στην Επιτροπή Αγώνα και να παλέψουμε για:    

-Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στο Μαίναλο και στο Λύκαιο Όρος. 

-Να μειωθεί η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα με πλαφόν στη τιμή, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπολοίπων τελών, για καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

Μετά τον εμπαιγμό όχι μόνο των βουλευτών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι «το Μαίναλο εντάσσεται στα απάτητα βουνά» δε μένει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος του αγώνα.

Καλούμε τους προέδρους των χωριών, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τα συντοπίτικα σωματεία, τους πολιτιστικούς-αθλητικούς κι άλλους λαϊκούς φορείς, να συντονίσουμε τον αγώνα μας, για τη σωτηρία του Μαινάλου, του Λύκαιου Όρους και των άλλων ορεινών όγκων στη Πελοπόννησο.

Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε αυτά τα κυβερνητικά κι επιχειρηματικά σχέδια.

Πρώτο βήμα στηρίζουμε, υπογράφουμε και διακινούμε το πλαίσιο συσπείρωσης.

Θα πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κατοίκων, οργάνωσης του κόσμου, χωριό το χωριό ώστε να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.