Πολιτικη

"Για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης απαιτείται συνολικός σχεδιασμός"

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μεταξύ των οποίων και ο Γ. Παπαηλιού.

Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο  του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για τη «Μεγάλη Πόλη» και το «Αρκάδων Κοινόν».

Εδώ και χρόνια συζητείται η ανάσχεση της περαιτέρω φθοράς του, η διάσωσή του, και εν τέλει η απόδοσή του στο κοινό και η λειτουργική αξιοποίησή του, με διατήρηση της αυθεντικότητάς του.

Ο αποσπασματικός τρόπος σχεδιασμού, μελέτης και υλοποίησης επιμέρους παρεμβάσεων, δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση  του έργου, έχοντας οδηγήσει στην παγίωση μιάς χρόνιας καθυστέρησης και εν τέλει  αδράνειας.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης πλήττεται καίρια από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ (παρά την πρόχειρη, αντιφατική και αποτυχημένη  αναστολή της λόγω της ενεργειακής κρίσης).

Τα πλούσια αρχαία, μυθολογικά  και ιστορικά, μνημεία της περιοχής της Μεγαλόπολης, με το Αρχαίο Θέατρο να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά,  μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, και κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Είναι ανάγκη, να λάβει τέλος ο αποσπασματικός τρόπος σχεδιασμού, μελέτης και υλοποίησης του έργου και να υπάρξει ολοκληρωμένος, συνολικός σχεδιασμός.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε από 19 βουλευτές, σχετική ερώτηση, που έχει κατά λέξη ως εξής:

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2023

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Υλοποίηση εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης»

Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, στο οποίο  εφαρμόστηκε  το αρχιτεκτονικό σχέδιο της κυκλικής κάτοψης κοίλου και ορχήστρας, είναι το μεγαλύτερο  του αρχαίου ελληνικού κόσμου, με. χωρητικότητα που εκτιμάται σε 18-20.000 θεατές.

Αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για τη Μεγάλη Πόλη και το Αρκάδων Κοινόν, μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά.

Το Δεκέμβριο 2018  εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση ως αποτέλεσμα της εκπόνησης και της έγκρισης της μελέτης εφαρμογής  (για την αποκατάσταση δύο κερκίδων, των Β και Γ, και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ), ενώ στη συνέχεια, τον Ιανουάριο  2019,   υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση, λόγω της λήξης της προηγούμενης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεγαλόπολης για τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασής του (του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης), με χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Τέλος που καταβάλλει η ΔΕΗ. 

Στόχος των παραπάνω επεμβάσεων είναι η ανάσχεση της περαιτέρω φθοράς του μνημείου, η διάσωσή του, η απόδοσή του στο κοινό και η λειτουργική αξιοποίησή του, αφού επιτευχθεί η διατήρηση της αυθεντικότητάς του, μέσω της συντήρησης και της προστασίας του οικοδομικού υλικού, η κατά το δυνατόν αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων και η ολοκληρωμένη προστασία του. 

Αφού το Νοέμβριο 2020, το έργο εντάχθηκε  στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ακολούθησε η έγκριση των συγκεκριμένων εργασιών συντήρησης και ανάδειξης, προϋπολογισμού 481.602 ευρώ, με χρόνο ολοκλήρωσης να έχει ορισθεί το τέλος Οκτωβρίου 2023.

Επειδή το έργο σταματά και ξεκινά χωρίς συνολικό σχέδιο,  ορίζοντα ολοκλήρωσης και εξασφαλισμένους πόρους.

Επειδή η αποσπασματικός τρόπος σχεδιασμού μελέτης και υλοποίησης του έργου έχει οδηγήσει σε παγίωση μιάς χρόνιας καθυστέρησης και εν τέλει  αδράνειας.

Επειδή η περιοχή της Μεγαλόπολης πλήττεται καίρια από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ (παρά την πρόχειρη αναστολή της λόγω της ενεργειακής κρίσης).

Επειδή η περιοχή της Μεγαλόπολης διαθέτει πλούσια αρχαία, μυθολογικά  και ιστορικά, μνημεία, με το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά.

Επειδή όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.

Επειδή η τοπική κοινωνία ευλόγως ζητά τον ορισμού ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για την περάτωση του έργου και την απόδοσή του στο κοινό.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Σε ποιό στάδιο βρίσκεται το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης;

2) Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού;

3) Υπάρχει σχεδιασμός μελέτης και υλοποίησης του έργου;

4) Πότε αναμένεται να αποδοθεί το Αρχαίο Θέατρο στο κοινό και να γίνει επισκέψιμο; 

Ο ερωτώντες βουλευτές

Παπαηλιού Γεώργιος

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζουράρις Κώστας

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μωραΐτης Θάνος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.