Πολιτικη

"Η προοδευτική Κυβέρνηση εγγυάται την ενίσχυση του Πανεπιστημίου και της Τρίπολης"

Φωτογραφία: Christos Staikos/ facebook

Συνάντηση του υποψηφίου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Αρκαδία, Χρήστου Στάικου, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Σε μια γόνιμη και ουσιαστική συνάντηση με τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κάτση, συζητήσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την Τρίπολη.

Τέτοια περίοδο, τέσσερα περίπου χρόνια πριν, η κυβέρνησή μας έφερνε το νέο σχέδιο για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικότερα της Τρίπολης. Και είναι γεγονός, που παραδέχονται πλέον όλοι, ότι η Τρίπολη και η Αρκαδία αναβαθμίστηκαν, καθώς είχαμε τη μεταφορά της νοσηλευτικής σχολής που έφερε νέους και πολλούς φοιτητές στην πόλη και την παραχώρηση του πρώην Ψυχιατρείου στο Πανεπιστήμιο για την δημιουργία σύγχρονου campus, με νέες υποδομές και εστίες. 

Οι τότε ισχυρές διαμαρτυρίες από βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αυτοδιοικητικών παραγόντων και άλλων, που μιλούσαν για υποβάθμιση του Πανεπιστημίου στην Τρίπολη, αποτελούν μνημείο μικροπολιτικής.

Είναι γεγονός επίσης, ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ ανεστάλη πριν καν λειτουργήσει το Τμήμα Δημόσιας Υγείας στην Τρίπολη, όπου σε συνδυασμό με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο θα υπήρχε αμφίδρομη αναβάθμιση και των δύο. Καταργήθηκαν επίσης, πριν καν λειτουργήσουν τα Διετή Προγράμματα Σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης, περικόπηκε σε μεγάλο ποσοστό η δωρεάν σίτιση σε φοιτητές που το δικαιούνται, και με εξαίρεση μια ΚΥΑ για το πανεπιστημιακό campus που πήρε πάνω από δύο χρόνια για να υπογραφεί, η ΝΔ  δεν έχει σε προτεραιότητα την δημιουργία του campus.

Όπως φάνηκε άλλωστε και από την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη, όπου δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό.  Καμία ενέργεια, επίσης, για μελέτες και χρηματοδότηση του campus δεν έχει γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρόλο που υπάρχουν πόροι για τέτοια θέματα, κάτι που άλλωστε έχει γίνει σε άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα. 

Εξίσου αναγκαία η ενίσχυση σε διοικητικό προσωπικό και η αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας μαζί με εξοπλισμό και εργαστήρια, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής και τα data center.

Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Για αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και η δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης εγγυάται την ενίσχυση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Τρίπολης. Για διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, για δωρεάν μεταπτυχιακά, για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Όπως άλλωστε πράξαμε την περίοδο της κυβέρνησής μας με τη χρηματοδότηση της έρευνας να φτάνει επίπεδα ρεκόρ και το πρωτοφανές μέγεθος των χιλιάδων υποτροφιών από ΙΚΥ,ΕΛΙΔΕΚ και άλλους φορείς με σκοπό τη μείωση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Γενικότερα, αντιστρέψαμε τις τάσεις υποβάθμισης που υπήρχαν σε όλες τις εκφάνσεις της πανεπιστημιακής ζωής και θα το πράξουμε και πάλι.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.