Πολιτικη

"Ν' αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό"

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου

Αμέριστη στήριξη στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της χώρας

Με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του νερού και το Πράσινο Κίνημα έχει ήδη καταγγείλει αυτήν την απόφαση. Μόλις πριν από λίγες ημέρες με ανακοίνωσή του το Πράσινο Κίνημα κατήγγειλε ότι οπ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένωσε τα τρία νομοσχέδια, που είχε θέσει το τελευταίο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, σε ένα, παρουσιάζοντας ένα κείμενο που βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για όλα τα πεδία που διατρέχουν το Υπουργείο Ενέργειας.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται ο βασικός ρυθμιστής της πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, ενώ υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ τίθενται πλέον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις η μεταφορά κρίσιμων, αποφασιστικών, ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή συνιστά από την πλευρά του κράτους απεμπόληση εξουσίας του σε δημόσια αγαθά και απώλεια δημόσιου ελέγχου. Επίσης, όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, με τη θέσπιση της ΡΑΑΕΥ σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

Στο πλευρό των ΔΕΥΑ της χώρας που αγωνίζονται για το αυτονόητο

Πολύ δυναμικά έχει αντιδράσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΕΥΑ αποφασίζοντας συνεχόμενες κινητοποιήσεις για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα 6/3 στη Βουλή, μετά από διαβούλευση λίγων μόνο ημερών, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής…»

Διαπιστώθηκε ότι η πρόσφατη κινητοποίηση είχε μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους του κλάδου και σημείωσε τεράστια επιτυχία, λόγω και της αποδοχής που είχε από τις τοπικές κοινωνίες. (από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών)

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο αγώνας συνεχίζετε και καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με την ίδια δυναμική, να κάνουν συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών και σε όλες τις πόλεις που έχουν ΔΕΥΑ, αλλά και να κάνουν ενημερώσεις με διάφορες δράσεις που θα επιλέξουν για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, Δήμους, Περιφέρειες, κόμματα, το σύνολο των πολιτών της χώρας, τους βουλευτές τους οποίους καλούμε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Καλούμε όλους να συμμετάσχουν σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την ΡΑΑΕΥ που ιδιωτικοποιεί τα νερά».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΥΠΕΝ κος Σκρέκας κάλεσε τους Προέδρους της ΕΔΕΥΑ κο Μαρινάκη και της ΚΕΔΕ κο Παπαστεργίου σε συνάντηση για διαβούλευση μετά την μεγάλη επιτυχία των κινητοποιήσεων. «Κατόπιν τούτω είναι πιθανή η αλλαγή ημερομηνίας ψήφισης του νομοσχεδίου από την βουλή. Σε περίπτωση που γίνει μετάθεση της ημερομηνίας θα ενημερωθείτε για τις κινητοποιήσεις με νέα ανακοίνωση.

Όλοι στον αγώνα. Όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ότι το νερό είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι τόσο μαζικές που ήδη έχουν βάλει σε σκέψεις τους κυβερνώντες και προχωράνε στην αναβολή της ψήφισής του. Βέβαια. Όπως ήδη έχουμε τονίσει, ο υπουργός της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, όχι μόνο συνεχίζει τις καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, για το περιβάλλον, αλλά δρομολογεί εντέχνως την ιδιωτικοποίηση του νερού. Κάποιοι, δεν έχουν καταλάβει ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει τις ζωές μας. Στο βωμό του κέρδους, δεν τους ενδιαφέρει ακόμα και αν θα παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο. Το νερό είναι κοινό αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για αυτό».

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.