Πολιτικη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Την ανάδειξη των προβληματικών, όπως τις χαρακτηρίζει, διατάξεων του νομοσχεδίου επισημαίνει σχετικό δελτίο Τύπου.

Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητάει απαντήσεις η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ξανά το νερό. Το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τρία νομοσχέδια με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία και την ενέργεια και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης.

Το νερό είναι δημόσιο/κοινωνικό  αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης παρέχονται από φορείς κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το ν/σ που έχει καταθέσει στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Εν ολίγοις, ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού!

Για να δημιουργηθεί αυτή η νέα αγορά παρόχων υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, η νέα ρυθμιστική αρχή - στην οποία είναι καθολικά αντίθετοι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης & αποχέτευσης, η ΚΕΔΕ και η Ένωση των ΔΕΥΑ- συγκεντρώνει αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο ΥΠΕΝ ή σε επιτροπές που καταργούνται, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα έχουν αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και επιχειρεί με το κατατεθέν ν/σ αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στα πλαίσια λοιπών δράσεων για την ανάδειξη των προβληματικών διατάξεων του νομοσχεδίου, την Παρασκευή 17/3/2023 η Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας Ευαγγελία Μαρινάκου και ο Βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού επισκέφτηκαν την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΤ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πελάγους και είχαν συνάντηση με τους εργαζόμενους και τον Πρόεδρο του Σωματείου τους. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν  τα γραφεία της ΔΕΥΑΤ στο κέντρο της Τρίπολης και συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΤ κ. Στέφανο Χατζόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Τ κ. Γιώργο Παρασκευόπουλο και τον Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Τ κ. Κώστα Μανδρώνη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Τρίπολης και συμπαραστέκεται στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία των ΠΟΕ-ΔΕΥΑ σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.