Πολιτικη

"Νέοι Δρόμοι": Επερώτηση για την παράκαμψη Λαγκαδίων

Φωτογραφία: Facebook:Jenny Dimitrakopoulou

Επερώτηση για τον οδικό άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας (Παράκαμψη Λαγκαδίων).

Α. Επετειακά (έναν χρόνο μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα)

Β. Επίκαιρα (μετά από άλλη μια επικίνδυνη κατολίσθηση!)

Α. Τον Φεβρουάριο 2022, συζητήσαμε με δική μας πρωτοβουλία και ισχυρή βούληση όλης της αντιπολίτευσης, το κορυφαίο θέμα για τη Γορτυνία και την Αρκαδία, του οδικού άξονα Τρίπολης-Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικότερα την Παράκαμψη Λαγκαδίων. Στη συνεδρίαση αυτή, οι μεθοδεύσεις και οι τακτικισμοί περίσσεψαν, τόσο πριν και όσο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τακτικισμοί, που χρησιμοποιήθηκαν για να αλλάξει η ατζέντα. Παράλληλα υπήρξε μεθόδευση ώστε να καλλιεργηθεί κλίμα και λογικές διχασμού, σε μια προσπάθεια μετακύλησης των διαχρονικών αλλά και μελλοντικών ευθυνών.

Παρά τις προσπάθειες να ερμηνευτούν ή να χρησιμοποιηθούν άλλως πως, προθέσεις, τοποθετήσεις, επιστολές φορέων κλπ η πραγματικότητα είναι ότι το έργο παραμένει «χρέος απαιτητό» για τη Γορτυνία, την Αρκαδία και τη Πελοπόννησο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητά του. Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά το γεγονός ότι η στάση της Περιφερειακής Αρχής κατά τη συνεδρίαση ήταν συγκεχυμένη, στη πορεία ανακοινώθηκε πως το έργο θα δημοπρατηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, δείχνει να συνδέεται ευθέως με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της Περιφέρειας. Οι κρίσιμοι πόροι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη βιωσιμότητα των ευάλωτων περιοχών της Γορτυνίας, την ανάπτυξή της, τη προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την υλοποίηση κρίσιμων δημόσιων έργων και υποδομών, μαζί με στοχευμένες πολιτικές για το δημογραφικό. Αποτελεί υποχρέωσή, να δρομολογηθούν άμεσα, τέτοιοι μετασχηματισμοί που θα διασφαλίσουν, να προσαρμοστεί σε προκλήσεις του μέλλοντος και να επιβιώσει, ειδικά μετά τη καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2021.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν έναν χρόνο τονίστηκε, πως αποτελεί ώριμο στόχο η προώθηση της δημοπράτησης και της κατασκευής του οδικού άξονα “Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία”, ο οποίος αποτελεί σημαντικό οδικό άξονα του δευτερεύοντος Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου, που θα διασυνδέσει εγκάρσια δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου (Αυτοκινητόδρομος “ΜΟΡΕΑΣ” και Αυτοκινητόδρομος “Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα”) και θα δημιουργήσει υψηλή προστιθέμενη αναπτυξιακή, οικονομική, τουριστική και κοινωνική αξία στην Περιφέρειά μας, κυρίως όμως θα είναι ένας πιο λειτουργικός, σύγχρονος και κυρίως ένας ασφαλής δρόμος.

Η κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού άξονα, με σαφή προτεραιότητα την κατασκευή της Ευρείας Παράκαμψης Λαγκαδίων, που ήταν εξάλλου απόφαση και του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πελοποννήσου το Φεβρουάριο του 2018, που υποστηρίχθηκε με θέρμη (και συνεχίζει να υποστηρίζεται) από όλους τους φορείς και τους Αυτοδιοικητικούς οργανισμούς της Αρκαδίας και ευρύτερα της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου επικαιροποιήθηκε με την Απόφαση του ΠΕΣΥΠ.

Ερωτάστε:

1. Έχει ενταχθεί η Παράκαμψη Λαγκαδίων σε Χρηματοδότηση; Αν ναι σε ποια;

2. Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και σε τι στάδιο βρίσκονται (παρακαλείστε για κατάθεση εγγράφων).

3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε, πως σε περίπτωση που δεν εγκριθεί Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση για το έργο, θα προχωρήσει η υλοποίησή του με συγχρηματοδότηση, από πόρους της Περιφέρειας και του Υπουργείου σε ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα. Τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

4. Η σημασία της αξιολόγησης μίας οδού αναφορικά με την οδική ασφάλεια είναι πολύ μεγάλη, γιατί από τα αποτελέσματα της κρίνεται το κατά πόσο αυτή είναι ασφαλής ή ποιά πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε βελτιώσουν το επίπεδο της παρεχόμενης ασφάλειας στους χρήστες της. Με αφορμή και τη πρόσφατη κατολίσθηση, ερωτάστε ποια είναι η ασφάλεια, της υφιστάμενης οδού και τι ελέγχους έχετε πραγματοποιήσει, δεδομένων των πολύ συχνών και επικίνδυνων κατολισθήσεων που συμβαίνουν, καθώς και άλλων γεωλογικών φαινομένων.

5. Με την ευκαιρία, να θυμίσω πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατ’ επανάληψη, αποφάσισε και σας εξουσιοδότησε να ενεργήσετε ώστε να εκπονηθεί Τοπικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της περιοχής της Γορτυνίας, προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης, από τη κοινωνία, τη πολιτεία και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Έχετε σκοπό να υλοποιήσετε αυτή τη δέσμευση, που προκύπτει από αποφάσεις του ΠΕΣΥΠ, για τη Γορτυνία; Αν «ναι»….πότε; Αν «όχι»….γιατί;

Για την παράταξη

«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ»

Η Περιφερειακή Σύμβουλος

Ευγενία Γ. Δημητρακοπούλου

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.