Πολιτικη

Παπαηλιού: Ο νέος κώδικας μετανάστευσης δεν δίδει λύση στις τεράστιες καθυστερήσεις (vd)

Δείτε όσα είπε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον «Κώδικα Μετανάστευσης».

Η αναφορά της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είμαστε «επισκέπτες», παραπέμπει στην αντίληψη της ΝΔ ότι αυτή είναι η «ιδιοκτήτρια» της χώρας.

Είπε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ότι όλοι στο διεθνή χώρο και στην Ευρώπη είναι «ευχαριστημένοι» με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για το μεταναστευτικό. Όμως, ξεχνάει, ότι έχει εκδοθεί σειρά «εκθέσεων» από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και συλλογικότητες που επικρίνουν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για σωρεία μη συμβατών με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα πρακτικών στο μετανατευτικό-προσφυγικό, και όχι μόνον.    

Η συζήτηση για το νέο «κώδικα μετανάστευσης» αφορά όχι μόνο τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που ζει, συνεργάζεται και αλληλοεπιδρά με τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους.

Εν τέλει το υπό κρίση νομοσχέδιο δεν αποτελεί  ένα νέο κώδικα, αλλά μια αναθεώρηση του Ν. 4251/2014 με κάποιες θετικές αλλαγές αλλά και κάποιες άλλες που συνιστούν δυσανάλογη αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (π.χ. ως προς την έκδοση των αδειών παραμονής).

Ο νέος κώδικας δεν δίδει λύση στις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν ως προς την   ανανέωση των αδειών διαμονής για τους εργαζόμενους μετανάστες που ζουν επί χρόνια στη χώρα μας αλλά  και ως προς το ζήτημα των εποχιακών εργαζόμενων, ιδίως στην ελληνική περιφέρεια.

Αντί να προωθείται ένα μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου το δικαίωμα στην εργασία θα εξασφαλίζεται επαρκώς με συμβάσεις εργασίες για τους εποχιακούς εργαζόμενους μετανάστες, η αδιέξοδη σημερινή κατάσταση συνεχίζεται. Δεν προωθείται, ούτε η απαιτούμενη ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην έκδοση και ανανέωση των αδειών, αλλά ούτε η απαιτούμενη περαιτέρω ανάπτυξη των διακρατικών συμφωνιών.

Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να υπάρχει αυστηρότητα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τα  δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών και για την ενεργοποίηση των κρατικών φορέων που εποπτεύουν την τήρηση της νομοθεσίας από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ακόμη και η «έκθεση» του State Department αποτελεί κόλαφο για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Ομιλεί για εκτεταμένη χρήση βίας και άσκηση απάνθρωπων πρακτικών, τόσο κατά τη διάρκεια παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα όσο και κατά τη διαδικασία της διοικητικής κράτησης σε ΠΡΟΚΕΚΑ.

Επιπλέον ενδεικτική της κατάστασης είναι και η πρόσφατη «έκθεση» της greta, του μηχανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αξιολογεί την εφαρμογή της σύμβασης κατά της εμπορίας ανθρώπων. Σ΄ αυτήν ζητείται από τη χώρα  να βελτιώσει περαιτέρω την προστασία των μεταναστών με την αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών εργασίας και με την εκπαίδευσή τους για τον εντοπισμό περιπτώσεων εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Τι προβλέπεται για τη μετάκληση για εποχιακή  εξαρτημένη εργασία και τους εργάτες γης: Πλέον αντί της ΚΥΑ προβλέπεται Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με παράλειψη της ισχύουσας ρύθμισης βάσει της οποίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του ΟΑΕΔ, καθώς και των Περιφερειών της χώρας, αναφορικά με τις υπάρχουσες τοπικές ανάγκες εργασίας.

Όπως έχουν τονιστεί με ιδιαίτερη έμφαση από τους  αγροτικούς συνεταιρισμούς, η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της ανεπάρκειας του προσωπικού σε προξενεία και πρεσβείες αλλά ούτε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις διακρατικές συμφωνίες. 

Η μη πρόβλεψη μηχανισμού για τους μετανάστες εργάτες γης χωρίς έγγραφα είναι άκρως προβληματική. Η κατάργηση του προηγούμενου πλαισίου αφήνει κενά. Η κυβέρνηση, αντί να φέρει μια οριστική λύση στο ζήτημα των παρατύπως διαμενόντων και εργαζόμενων, αρκείται σε μια μεταβατική διάταξη, η οποία μετά από διαδοχικές παρατάσεις θα λήξει το καλοκαίρι του 2023 και θα επιδεινώσει τόσο τη διαθεσιμότητα εργατικών χεριών όσο και την αδήλωτη εργασία και συνακόλουθα την εκμετάλλευση.

Οι ανάγκες για εργασία στην αγροτική οικονομία εξακολουθούν να είναι μεγάλες.  Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, προτείνεται να προβλεφθεί η δυνατότητα νόμιμης διαμονής και εργασίας στους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Αυτό θα είναι προς όφελος τόσο των ίδιων των μεταναστών που «θα βγουν» από το καθεστώς αφάνειας και φόβου, αλλά και των παραγωγών και βιοτεχνών που θα μπορέσουν να εξεύρουν προσωπικό με νόμιμες διαδικασίες.

Θα ήταν μία ευκαιρία, με το υπό κρίση νομοσχέδιο, να προβλεφθούν ρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανάγκη μία κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα, μία κοινωνία συμπερίληψης και συνοχής, σε ισορροπία με τις τοπικές ανάγκες.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει επιτέλους στη χώρα ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός για την κοινωνική ένταξη. Με τη δημιουργία κέντρων ένταξης μεταναστών σε όλους τους δήμους και με την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων. Με τη λογική που προωθείται και βασίζεται στην ενίσχυση των εμποδίων και του αποκλεισμού των μεταναστών από την κοινωνία, ενισχύεται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται επί χρόνια δίπλα στους Έλληνες και που τελικά έχουν δώσει και μπορούν να δώσουν πολλά τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Μόνο με πολιτική βούληση και σχέδιο, υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν κοινωνίες συμπερίληψης και συνοχής με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Όλα αυτά θα κριθούν στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που προσδοκούμε βάσιμα, ότι θα προκύψει από τις κάλπες, θα αλλάξει τον προσανατολισμό της χώρας, με δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού, και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.