Πολιτικη

Παπαηλιού: "Τρομοκράτες" θεωρούνταν και οι επαναστάτες του 1821 (vid)

Φωτογραφία: αρχείου (Δελτίο Τύπου)

 

Τα κύρια σημεία ομιλίας του Γιώργου Παπαηλιού Βουλευτή Αρκαδίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής

Η τοποθέτηση του κ. Παπαηλιού αφορά το Ν/Σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού ΕΕ/2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 29.4.2021, για την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Για την «τρομοκρατία» δεν υπάρχει ένας ενιαία αποδεκτός ορισμός: Ορίζεται από την οπτική, από το χρόνο και κυρίως από τα εκάστοτε κυρίαρχα συμφέροντα και την κυρίαρχη αντίληψη.

Κατά την παρούσα και εν εξελίξει συγκυρία, η ανθρωπότητα είναι μάρτυρας των τραγικών γεγονότων που συνδέονται με τη διαμάχη των Παλαιστινίων με το κράτος του Ισραήλ.

Κάποιοι θεωρούν τη σύλληψη αμάχων ομήρων από τη Χαμάς, αντιστασιακή πράξη και κάποιοι άλλοι τρομοκρατική επιχείρηση.

Εξάλλου, κάποιοι θεωρούν τους βομβαρδισμούς και την εισβολή στη Γάζα (με τους χιλιάδες άμαχους, παιδιά και νεογνά νεκρούς) από το κράτος του Ισραήλ, άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας και κάποιοι άλλοι τρομοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υφίστανται διαφορετικές οπτικές, που μάλιστα διαφοροποιούνται αναλόγως του χρόνου και της συγκυρίας: Αρχικά η Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ θεωρούνταν (από την κυρίαρχη αντίληψη) «τρομοκρατική» οργάνωση και πλέον αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ως η επίσημη εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Aς μη λησμονείται, ότι οι Έλληνες επαναστάτες του 1821 θεωρούνταν από την «Ιερά Συμμαχία» εκείνης της εποχής, με σημερινούς όρους, «τρομοκράτες» (χαρακτηρίζονταν «αυθάδεις και αδέξιοι» που αμφισβητούν και διασαλεύουν την τάξη των πραγμάτων) και στη συνέχεια, με την αλλαγή της συγκυρίας, της οπτικής και των διαφοροποιημένων και αντιτιθεμένων συμφερόντων των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, «έγιναν» «αγωνιστές της Ελευθερίας», που είχαν δικαίωμα να αποκτήσουν δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και αντιστασιακές οργανώσεις που μάχονται κατά αυταρχικών καθεστώτων.

Εν προκειμένω, θα μπορούσε να εξευρεθεί ένας κοινός παρονομαστής, χωρίς να χρησιμοποιούνται όροι που είναι διφορούμενοι και επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Πάντως δε, ο όρος «τρομοκρατία» (θα μπορούσε) να εξειδικευτεί, με τρόπο που να μην ανοίγουν «κερκόπορτες», ως προς την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.