Πολιτικη

Προσφεύγουν στο ΣτΕ Δήμος Τρίπολης και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου

Καθώς και οι κάτοικοι της Δόριζας σχετικά με την εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή

Ανακοίνωση του απερχόμενου Προέδρου της Δόριζας, κ. Παπούλια, αναφέρει:

Ενωμένοι προσφεύγουν στο ΣτΕ: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Τρίπολης και κάτοικοι της Δόριζας.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσαν από κοινού (15/12/23) η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος της Τρίπολης και κάτοικοι του χωριού Δόριζα για την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίνονται οι Περιβαλλοντικοί Όροι (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο «Μεμονωμένος Σταθμός Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή Δόριζας συνολικής ισχύος 250 MW. Tο ανωτέρω έργο αναμένεται να εγκατασταθεί σε τμήμα γηπέδου συνολικής έκτασης 112.156,99 m2, το οποίο ευρίσκεται στη θέση «Κολλιά Ράχη», στο Δήμο Τρίπολης και, συγκεκριμένα, «ΝΑ του οικισμού της Δόριζας σε απόσταση περίπου 330 m από τον εν λόγω οικισμό και σε υψόμετρο περίπου από 704 m έως 773 m.».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε τη δαπάνη των νομικών και δικαστικών εξόδων για το ανωτέρω έργο. Εκπρόσωπος των εναγόντων είναι ο δικηγόρος κατοίκων της Δόριζας, Αντώνης Σηφάκης με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα περίπου χρόνο τόσο ο Δήμος Τρίπολης όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν αντιδράσει θετικά και είχαν εκδώσει ομόφωνα ψηφίσματα υπέρ του αιτήματος κατοίκων της Δόριζας για τη ματαίωση της εγκατάστασης δύο σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες λιθίου, στο χωριό, σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα αυτών των εγκαταστάσεων για την ανθρώπινη ζωή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.

Ειδικότερα στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης επισημαίνεται ότι δεν “υπάρχει συνολικός χωροταξικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων” ενώ στο επίσης ομόφωνο ψήφισμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αξιώνεται το «πάγωμα κάθε διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και τονίζεται ότι {...} Οι υπάρχουσες αδειοδοτήσεις υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες».

Για τον άλλο σταθμό, μικρότερης ισχύος έχει, ήδη, εκδοθεί από 31.10.2022, Α.Ε.Π.Ο. Πρόκειται για το Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας 50MW ο οποίος έχει αδειοδοτηθεί στην ίδια περιοχή, στη θέση «Ντουράνια» του Δήμου Τρίπολης, μόλις 155 μ. από το επίμαχο έργο και περί τα 365 μ. από τον οικισμό Δόριζα. Για το έργο αυτό έχουν προσφύγει κάτοικοι της Δόριζας από τις αρχές του 2023 και πρόκειται να εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι για την οργάνωση του αγώνα και τη σύνταξη του κειμένου της προσφυγής, συνεργάστηκαν νομικοί (Αντώνης Σηφάκης, Αναστασία Θανασούλα, Αντώνης Τράκας), πολιτικοί μηχανικοί (Φωτεινή Χανιωνάκη, Αντώνης Μπακογιάννης) και φυσικοί (Ανδρέας Σκουλούδης PhD Πυρηνική Φυσική, Τάκης Παπούλιας συντονιστής και απερχόμενος πρόεδρος του Τ.Δ. Δόριζας).

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.