Πολιτικη

Παπαηλιού: Η "Γυναίκα" είναι, βιολογικά και πραγματικά, η πηγή της ζωής

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του βουλευτή Αρκαδίας με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η "Γυναίκα" είναι, βιολογικά και πραγματικά, η πηγή της ζωής.

Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά  βίας κατά των γυναικών «αυξάνονται και πληθύνονται».  Αύξηση που πρέπει να συνδυαστεί, εκτός των άλλων, και   με την άνοδο της ακροδεξιάς, των αντιλήψεων, της ρητορικής και των πρακτικών της.   

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγώνες κατά της έμφυλης βίας,  για τα δικαιώματα των γυναικών και  τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και  δράσης, οικογενειακής,  εργασιακής, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής, είναι επίκαιροι ακόμη και σήμερα.

Παρά τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, αυτή δεν διασφαλίζεται στην πράξη, αφού εξακολουθεί να προσκρούει στην πατριαρχική  αντίληψη επί της οποίας έχει δομηθεί το ισχύον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, αλλά και σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που αναπαράγονται στην  καθημερινή ζωή.

Επιπλέον οι αγώνες αυτοί είναι και ενεργοί για την προοπτική μιάς άλλης κοινωνικής αντίληψης και πρακτικής, και εν τέλει μιάς άλλης κοινωνίας , στη οποία η «Γυναίκα» δεν θα  αντιμετωπίζεται, βάσει του φύλου αλλά βάσει της ανθρώπινης υπόστασής της.

Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» δεν πρέπει να εξαντλείται σε μία εκδήλωση εκφώνησης πανηγυρικών λόγων, σε μία  ημέρα τυπικού εορτασμού

Πρέπει να γίνει καθημερινότητα, καθημερινό βίωμα και καθημερινή πρακτική στην πραγματική ζωή, ώστε να παύσουν η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών, όπως και κατά άλλων κοινωνικών ομάδων.

Η καλλιέργεια αντίστοιχου πνεύματος, στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία αποτελεί προϋπόθεση, για να γίνει κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.