Πολιτικη

Οδυσσέας: Αύξηση δικαιούχων αγροτών στη Δράση των Σχεδίων Βελτίωσης

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας.

Σκοπεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μια ευρύτερη πρωτοβουλία για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών στη Δράση των Σχεδίων Βελτίωσης;

Ερώτηση στη Βουλή, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα (11/03) ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο ζητώντας να λάβει μια ευρύτερη πρωτοβουλία για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών στη Δράση των Σχεδίων Βελτίωσης.

"Επισημαίνω επίσης στον Υπουργό να μας δώσει στοιχεία για τον αριθμό αιτήσεων και τον αριθμό εντάξεων στην αριθμ. 534/13.03.2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για της Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» ανά Περιφέρεια και ανά Περιφερειακή Ενότητα", αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μια ευρύτερη πρωτοβουλία για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών στη Δράση των Σχεδίων Βελτίωσης;

Η αριθμ. 534/13.03.2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την οποία προσκλήθηκαν οι  δυνητικοί δικαιούχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, της Δράσης 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, είχε αρχικό προϋπολογισμό 180.000.000 € με την παρακάτω κατανομή δημόσιας δαπάνης:

Ωστόσο, ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε, εύλογα και δικαιολογημένα, την αύξηση του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2023 για τη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά 6.100.000 € και για τη Θεσσαλία κατά 17.740.000 € και τον Φεβρουάριο του 2024 για τη Στερεά Ελλάδα κατά 2.085.000 €, υπάρχουν χιλιάδες αγρότες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας  που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη Δράση, λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά, στην Πελοπόννησο από το σύνολο 805 αιτήσεων αντιστοιχούν μόλις 301 δικαιούχοι. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν αιτήματα από ολόκληρη τη χώρα για περαιτέρω αύξηση όλων των περιφερειακών προϋπολογισμών του προγράμματος για την ένταξη όσο περισσότερων δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ανάλογα αιτήματα έχουν υλοποιηθεί με αύξηση του Προϋπολογισμού αυτού του μέτρου.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την 30.04.2020 Αριθμ. Πρωτ.: 29/15789 του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας: «στο πλαίσιο της αριθμ. 13849/14-12-2017 πρόσκλησης των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 του Υπομέτρου 4.1. «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΠΑΑ) 2014- 2020 υποβλήθηκαν περίπου 15.400 αιτήσεις για τη συγχρηματοδότηση των οποίων απαιτούνται 935 εκατ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη. Ο προϋπολογισμός της εν λόγω πρόσκλησης ανερχόταν στα 316 εκατ. ευρώ. Στην προσπάθεια να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών έγινε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 284 εκατ. ευρώ, μέσω υπερδέσμευσης. Στις 22.01.2020 εκδόθηκε η τροποποίηση της πρόσκλησης (ΑΔΑ: 69Υ34653ΠΓ-ΒΕΦ), με την οποία η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και κατανεμήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας ανά δράση και κατηγορία δικαιούχων.»

Δεδομένων των ανωτέρω αλλά και των σοβαρών αναγκών του αγροτικού κόσμου, όπως έχουν εκφραστεί μέσα από τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος της τελευταίες μέρες, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο αριθμός αιτήσεων και ο αριθμός εντάξεων στην αριθμ. 534/13.03.2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για της Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» ανά Περιφέρεια και ανά Περιφερειακή Ενότητα;

Σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει μια ευρύτερη πρωτοβουλία, έστω και σαν αυτή του παρελθόντος, για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών της Δράσης 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.