Πολιτικη

Παπαηλιού: Σε περιβάλλον αστάθειας, αβεβαιότητας και πολεμικού πυρετού η εφετινή επέτειος

Φωτογραφία: αρχείο arcadia938.gr

Ο  βουλευτής  Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου...

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ταυτόχρονα, η αφετηρία για την αποσύνθεση και τη σταδιακή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το ορόσημο για την Εθνική Παλιγγενεσία και τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους.

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή, όμως ταυτόχρονα και ο «μεγάλος ασθενής». Τη διέσωζε η αμοιβαία εξισορρόπηση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής που συγκροτούσαν την «Ιερά Συμμαχία», διασφαλίζοντας το αντιδραστικό status quo. 

Εδώ και πολλά χρόνια, η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών. 

Ταυτόχρονα η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον. 

Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει το γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό έλεγχο ευρύτερων περιοχών, ώστε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, καθιστάμενη κυρίαρχη περιφερειακή (υπερ) δύναμη. 

Η κατά καιρούς αλλαγή ρητορικής και τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, δεν αλλάζουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της.   

Από πλευράς μας απαιτείται η άσκηση ενεργού πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με αυτήν που ασκείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει αποδεχθεί ρόλο  «δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου» των ΗΠΑ, με την  εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος, όπως στην Ουκρανία, με την ενεργό εχθρότητα έναντι της Ρωσίας κ. α.. 

Η  ενεργός πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προϋποθέτει τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε συμπόρευση με την Κύπρο, με ενεργό παρουσία στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη συμπερίληψη όλων των γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών παραμέτρων, με τρόπο που σε αυτές να  ενσωματώνονται οι ελληνικές θέσεις και τα εθνικά συμφέροντα. 

Στο εσωτερικό, είναι αναγκαία η ενίσχυση της εθνικής ενότητας,  η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, που βέβαια προϋποθέτει άλλη πολιτική από τη νεοφιλελεύθερη της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εντείνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και η αμυντική θωράκιση της χώρας.  

Η φετεινή επέτειος εορτάζεται σε περιβάλλον αστάθειας, αβεβαιότητας και πολεμικού πυρετού. Συμπίπτει δε, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τη  γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, που  αποτελεί στίγμα για την ανθρωπότητα. Όχι μόνον για τους ίδιους τους δράστες και τους συμμάχους τους, αλλά και τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα που δεν αντιδρά. Αδρανεί έναντι του εγκλήματος που διαπράττεται, με αδιαφορία, κυνισμό, υποκρισία, ψεύδη, δήθεν συμπαράσταση προς τα θύματα.  

Εν κατακλείδι, ο εορτασμός της εθνικής επετείου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας και αναστοχασμού για τη θέση και την προοπτική της πατρίδας μας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.