Πολιτικη

Λαϊκή Συσπείρωση: Ο δήμος Μεγαλόπολης υπέστη μείωση πληθυσμού 17,7% σε 10 χρόνια!

Ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση για την Ανανέωση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ΑΕΠΟ λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης.

Τα όσα αναφέρονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση της ΑΕΠΟ του λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης είναι αποκαλυπτικά όσο αφορά τα πραγματικά σχέδια για το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων της. Πιστεύουμε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει σήμερα τον απολογισμό του για την στάση που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια και για το που οδήγησε τελικά αυτή η πολιτική της απολιγνιτοποίησης στην Μεγαλόπολη και ευρύτερα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, εδώ και μια δεκαετία, έχουμε αναδείξει τις επιπτώσεις από την πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης, το γεγονός ότι υλοποιείται με βάση την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή την οδηγία εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι πολιτικές που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα από αγαθό πρώτης ανάγκης σε πανάκριβο εμπόρευμα, απαξιώνουν τις περιοχές που έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ορυκτό καύσιμο τον λιγνίτη όπως είναι η Μεγαλόπολη, με τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και ανεργία, μετατρέποντάς τες σε πόλεις - «φαντάσματα» σε πεδίο ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών σχεδίων που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. 

Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι κάτι παραπάνω από φανερά. Η ανεργία, η ερημοποίηση, ο οικονομικός μαρασμός, η μετανάστευση κυρίως νέων ανθρώπων, η μετατροπή της ίδιας της πόλης της Μεγαλόπολης σε ένα μεγάλο χωριό, είναι το τραγικό αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Προκαλούν σοκ τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή πληθυσμού 2021: ο Δήμος Μεγαλόπολης συρρικνώθηκε κατά 1900 κατοίκους σε σχέση με το 2011, μια μείωση πληθυσμού 17,7% !!!

Και εδώ πρέπει να πούμε ότι όλες οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα, οι δυνάμεις της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ, στην τοπική διοίκηση, στήριξαν συνειδητά τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της Μεγαλόπολης. Η όποια αντιπαράθεσή τους δεν αφορά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων που έχει υποβαθμιστεί, αλλά το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην ΜΠΕ γίνεται απολύτως ξεκάθαρο αυτό. Το συμπληρωματικό υπόμνημα της ΔΕΗ στον φάκελο της ΜΠΕ είναι πραγματικά αποκαλυπτικό! 16.500 στρέμματα της περιοχής προορίζονται για την υλοποίηση τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 540MW!

Αντί το κράτος, η ΔΕΗ να έχει μεριμνήσει για την αποκατάσταση της περιοχής, αντί να έχει αποδώσει στο λαό της Μεγαλόπολης τις εκτάσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής τους, αντίθετα αυτό που επιχειρείται είναι να προωθηθούν τα καπιταλιστικά σχέδια για ανάπτυξη ΑΠΕ και μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος! Είναι χαρακτηριστική π.χ. η κοπή εκατοντάδων δέντρων για να προχωρήσει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου στο ορυχείο του Χωρεμίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία που στοχεύει όλος αυτός ο σχεδιασμός του αστικού κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων με  την κατασκευή φαραωνικών διαστάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων που θα είναι επιζήμια για το κλίμα και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, με τις ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά, την αποθήκευση ενέργειας με τεράστιες μπαταρίες λιθίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

Η Μεγαλόπολη μετατρέπεται από Λιγνιτικό Κέντρο σε κόμβο μεταφοράς, αποθήκευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΦΑ και ΑΠΕ. Στόχος τους δεν είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας , για να έχει ο λαός φθηνό ρεύμα, αλλά μέσω των νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ που επίκεντρό τους έχουν τη Μεγαλόπολη, να στέλνουν ρεύμα στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε και η γεωστρατηγική κυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ,για να καλύψουν τον ενεργειακό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, καθιστώντας τη Μεγαλόπολη ακόμα και στρατιωτικό στόχο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που οι ΑΠΕ συμμετέχουν με το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Η τιμή του ρεύματος όμως για τον λαό είναι από τις ακριβότερες σε όλη την Ευρώπη, όπου επίσης τα νοικοκυριά πληρώνουν το ρεύμα για χρυσάφι! Χώρια τα «πράσινα» χαράτσια που φουσκώνουν ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς, κάνοντας την «πράσινη» Ενέργεια πιο «μαύρη» κι από το κάρβουνο!

Εμείς για άλλη μια φορά βάζουμε το ζήτημα που άλλωστε το αποδεικνύουν και αυτά τα σχέδια, πως δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας είναι αντιλαϊκή επειδή έχει για κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος των ομίλων. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσει τα πυρά του ο λαός, σε σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους, που αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως εμπόρευμα σε βάρος των δικών του αναγκών για φτηνή - απρόσκοπτη Ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.