Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Γορτυνίας
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για προϋπολογισμό διαχείρισης της ερήμωσης, προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης.
Αναλυτικά το περιεχόμενό της:
Για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή ψήφισε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δεν εμφανίζει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανατροπής της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στη Γορτυνία. Είναι ένας προϋπολογισμός διαχείρισης της ερήμωσης, προσαρμοσμένος στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, με τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που επιβάλει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, απολύτως ευθυγραμμισμένος με την κεντρική πολιτική συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού η δημοτική αρχή παραδέχεται ότι τα έσοδα των δήμων σε επίπεδο επιχορηγήσεων από την Κεντρική Διοίκηση έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία αποτελεί την πεμπτουσία για τη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού, πέρασε ασχολίαστη κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τόσο από τη δημοτική αρχή όσο κι από την παράταξη Μέγα. Κι αυτό, διότι ούτε η μία παράταξη αλλά ούτε και η άλλη θέλουν να αναδειχθεί στα μάτια των Γορτύνιων το βασικό οικονομικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την υποχρηματοδότηση που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Θεσμοθετημένοι πόροι, που οφείλουν να αποδώσουν και δεν αποδίδουν στους δήμους. Το ερώτημα είναι κρίσιμο και γι' αυτό θα πρέπει να απαντηθεί επίσημα από τη δημοτική αρχή: Πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν "κλέψει" όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις από τη Γορτυνία;
Ο φετινός προϋπολογισμός εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2023 και ανέρχεται σε 31,8 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως, είναι πλασματικός, καθώς τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς έδειξαν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού κυμάνθηκε πολύ χαμηλά, κάτω από τα 8 εκ Ευρώ.
Αναλύοντας τη φιλοσοφία του φετινού προϋπολογισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, δηλαδή της λογικής που λέει ότι για να έχουν οι δημότες τις αναγκαίες υπηρεσίες, θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον δημοτικά τέλη.
Αν δούμε αναλυτικά τα στοιχεία προϋπολογισθέντων και εκτελεσθέντων του προϋπολογισμού του 2023 αλλά και τα ίδια τα νούμερα στον προϋπολογισμό του 2024 αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δημότες, ο λαός ότι προϋπολογίζεται το πληρώνουν, αντίθετα η κρατική χρηματοδότηση, τα κονδύλια από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κλπ εγγράφονται στον προϋπολογισμό αλλά ελάχιστα φτάνουν στα ταμεία του Δήμου.
Στα απολογιστικά στοιχεία διαφαίνεται επίσης, η υστέρηση στην εκτέλεση των έργων, η οποία το 2023 κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σχεδόν 1 εκατ. ευρώ με προϋπολογισμό 12,4 εκατ. ευρώ), ενώ για την τρέχουσα χρονιά προϋπολογίζονται σε 10,7 εκατ. ευρώ. Μπορεί να διατυπώνεται ως δικαιολογία η άποψη ότι στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλες οι εξασφαλισμένες πιστώσεις των συνεχιζόμενων έργων από όλες τις πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, ΠΔΕ, οριζόντιες δράσεις της Περιφέρειας κλπ), ωστόσο ο ρυθμός εκτέλεσης παραμένει απογοητευτικός.
Και βέβαια είναι θέμα ποια έργα εκτελούνται και ποιούς εξυπηρετούν, αν η προτεραιότητα έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων πχ αντιπυρικά που έρχονται τώρα στην επικαιρότητα ή έργα βιτρίνας.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο φετινός προϋπολογισμός ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη πολιτική, όπως και οι προηγούμενοι. Σημασία όμως, δεν έχουν τόσο οι απόλυτοι αριθμοί του προϋπολογισμού (άλλωστε υπάρχει δυνατότητα συνεχούς αναμόρφωσής του κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους) όσο η γενική κατεύθυνση, την οποία καλείται να υλοποιήσει.
Η Γορτυνία, με την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή και τη στήριξη που της παρέχει στα βασικά ζητήματα η αντιπολίτευση Μέγα, θα συνεχίσει να κινείται ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες. Από τη μια θα συμπιέζεται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές (οι οποίες της στερούν σημαντικούς πόρους, μόνιμο προσωπικό), αλλά και από άλλους εξωγενείς παράγοντες που την επηρεάζουν καταλυτικά (όπως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η οποία δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο δήμο, με την εκτίμηση αναφορικά με τις δαπάνες για υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού να σκαρφαλώνει στα 2,9 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη θα αναγκάζεται να ενισχύει την ανταποδοτικότητα και την εργολαβοποίηση των υπηρεσιών της, θα εντάσσεται σε κάθε είδους Δίκτυα στο όνομα της δήθεν κάλυψης αναγκών, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτονται ενιαία από την κεντρική διοίκηση, απαλλάσσοντας την από την ευθύνη. Στο εξής π.χ. δε θα μιλάμε για κρατική ευθύνη στο θέμα της πολιτικής προστασίας, αλλά για ευθύνη του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (στο οποίο έσπευσε να συμμετάσχει και ο δήμος Γορτυνίας δείχνοντας ότι συμφωνεί με αυτή την πολιτική). Δε θα μιλάμε πλέον, για ευθύνη του κράτους να παρέχει ενιαία, αναβαθμισμένη δημόσια υγεία και περίθαλψη, αλλά για "ευκαιρίες περίθαλψης" που θα παρέχουν αποσπασματικά οι δήμοι μέσω του Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που υποβαθμίζει συνεχώς τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών, η απάντηση θα πρέπει να είναι μια: αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, λαϊκή συσπείρωση παντού για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των Γορτύνιων. Σε αυτό το στόχο, εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Σχόλια