Εκλογες 2019

"H διεκδίκηση του Δ. Τρίπολης είναι μονόδρομος"

Ακολουθεί συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο, στην εφημερίδα FREESUNDAY.

Τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί στις εκλογές του Μαΐου τον Δήμο Τρίπολης, αλλά και τις βασικές του προτεραιότητες αν εκλεγεί δήμαρχος, αναπτύσσει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Γιάννης Σμυρνιώτης.

Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον Δήμο Τρίπολης;

Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην έγκυρη εφημερίδα σας. Η παράταξη «Νέα Τρίπολη» και εγώ ως επικεφαλής θεωρούμε ότι η διεκδίκηση του Δήμου Τρίπολης είναι μονόδρομος. Και εξηγώ: Το 2010 η παράταξή μας κέρδισε τις εκλογές και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, μέσα σε τρία χρόνια, η πόλη αλλά και ο δήμος απέκτησε αποτελεσματική διοίκηση, σύγχρονες υποδομές, αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (ανακατασκευή της πλατείας Άρεως, πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, επαναλειτουργία του ιστορικού Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου) και ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Ήταν μια πορεία που ανακόπηκε από τις πολιτικές εξελίξεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο το έργο μας δεν συνεχίστηκε από τη διάδοχη κατάσταση, αλλά η πόλη υποβαθμίστηκε: οδικό δίκτυο κατεστραμμένο, δημόσια κτίρια σε μαρασμό, προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες, προβλήματα καθημερινότητας. Αγαπάμε τον τόπο μας και έχουμε την πείρα και γνωρίζουμε πώς να πάμε τον δήμο ξανά μπροστά. Γι’ αυτό είναι μονόδρομος η συμμετοχή μας στις εκλογές.

Ποιοι θα είναι οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε δήμαρχος της πόλης;

Έχουμε αναπτύξει πέντε δράσεις άμεσης προτεραιότητας που ξεκινούν από την πρώτη ημέρα και δεσμευόμαστε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας μας:

• Εκτεταμένη συντήρηση αστικής και αγροτικής οδοποιίας.

• Άμεση εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης και επανεκκίνηση της λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης.

• Αποκατάσταση και βελτίωση της οδοσήμανσης και του φωτισμού.

• Εντατικοποίηση της συστηματικής διαχείρισης των αδέσποτων.

• Επαναλειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τρίπολης (ΚΕΔΗΤ).

Πόσο θεωρείτε ότι θα επιδράσει στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές το γεγονός ότι διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική ευνοεί τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Αλλά εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία ενώπιον των πολιτών και για το καλό των πολιτών. Το έργο επί της δικής μας θητείας έγινε με τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων και οι αποφάσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε συγκλίσεις, ακόμα και ως αυτοδύναμη διοίκηση στον δήμο από πλευράς εδρών.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, και πηγή όλων των άλλων, είναι η αδιαφάνεια και η αδράνεια της παρούσας δημοτικής αρχής. Απόρροια αυτών, η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, το έλλειμμα της ΚΕΔΗΤ, η καταστροφή των δρόμων, η πληθώρα αδέσποτων στο κέντρο της Τρίπολης και στα χωριά. Εμείς έχουμε την πείρα, την τεχνογνωσία και τη βούληση να βάλουμε σε τάξη τον δήμο. Από κει και πέρα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη υποδομών, στην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος –αυτή τη στιγμή στην καρδιά του Μαινάλου υπάρχει ΧΑΔΑ, με ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής–, στη θεσμοθέτηση πολιτικής γης για τον δήμο μέσα από ένα λειτουργικό Χωροταξικό. Σκεφτείτε ότι η πόλη μας δεν έχει εφαρμόσει ακόμα κυκλοφοριακή μελέτη. Επομένως, ξεκινάμε με την αποκατάσταση της οδοποιίας, μέσα στην πόλη αλλά και της αγροτικής, με τον φωτισμό, με τη διαχείριση των αδέσποτων και με τη διαφάνεια σε όλες τις αναθέσεις έργων. Πράγματα αυτονόητα, πράγματα που έχουμε εφαρμόσει στην πρώτη μας διοίκηση και που τώρα, πέντε χρόνια μετά, πρέπει να θέσουμε ξανά σε λειτουργία για να βγει ο δήμος από το τέλμα.

Ποια η σχέση του Δήμου Τρίπολης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει;

Θεωρώ ότι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης οφείλουν να έχουν αγαστή συνεργασία. Ωστόσο, η παρούσα δημοτική αρχή, αν και πολλές φορές ζήτησε τη στήριξη της περιφέρειας, όπως το 2015, όταν τα απορρίμματα είχαν μείνει στους δρόμους για μήνες, δεν συνεργάστηκε επί της ουσίας με την περιφερειακή αρχή. Θα έλεγα ότι το ζητούμενο είναι η πολιτεία να επενδύσει περισσότερο στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων της χώρας. Πιο ισχυροί οικονομικά δήμοι σημαίνει ενισχυμένος πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, πιο ευέλικτος και πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο «πολιτικό» χρώμα. Πόσο νομίζετε ότι θα επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών;

Πιστεύω ακράδαντα ότι, ειδικά στον Δήμο Τρίπολης, οι πολίτες δεν θα κοιτάξουν «χρώματα και κόμματα». Ασφαλώς έχουν τις προσωπικές τους πολιτικές κατευθύνσεις, ωστόσο έχουν ζήσει μια πενταετία απραξίας, σκανδάλων και κακοδιαχείρισης. Θεωρώ ότι πρώτο τους μέλημα είναι να στηρίξουν με την ψήφο τους εκείνους που θα οδηγήσουν την Τρίπολη ξανά μπροστά, που θα συνεχίσουν τα έργα ανάπτυξης και προόδου. Ασφαλώς πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών για τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, στον δήμο μας το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει μια στιβαρή, σοβαρή και αξιόπιστη διοίκηση. Γι’ αυτό ζητούμε την ψήφο όλων, όποιο κόμμα και αν υποστηρίζουν.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Τρίπολης σε πέντε χρόνια από σήμερα, αν εκλεγείτε;

Στη «Νέα Τρίπολη» σχεδιάζουμε έναν δήμο ανοιχτό, εξωστρεφή, με σύγχρονες υποδομές. Έναν δήμο που θα τιμά την πλούσια ιστορία του και θα την αναδεικνύει. Η Τρίπολη βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας και η Αρκαδία στην καρδιά της Πελοποννήσου. Οραματιζόμαστε, λοιπόν, σε πέντε χρόνια από σήμερα, και εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν δίνοντάς μας τη διαχείριση του δήμου, μια Τρίπολη-κόμβο τουρισμού, πολιτισμού, ένα σύγχρονο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Αλλά, πάνω απ’ όλα, έναν τόπο για τον οποίο όσοι τον κατοικούν να είναι αληθινά υπερήφανοι. Γι’ αυτό οι εκλογές για εμάς είναι η αρχή του πιο σπουδαίου αγώνα: να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων των δημοτών και να τους δικαιώσουμε.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.