Εκλογες 2023

"Debate" εν μέσω παντελούς...αδιαφορίας

Φωτογραφία: ert.gr

Η "αποστειρωμένη" βερσιόν ενός πολιτικού "debate", έκανε, πάλι, την..."εμφάνισή" της στην Ελληνική τηλεόραση μετά από 8 χρόνια- Τετάρτη, 10 Μαϊου 2023

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούντο στην προηγούμενη Βουλή των Ελλήνων, αναμετρήθηκαν σε μια "τηλεμαχία" που, απ' ότι φαίνεται, είχε ως μοναδικό σκοπό να μην.."εκτεθεί" ανεπανόρθωτα κάποιος εκ των προαναφερθέντων. 

Ενώ, λοιπόν, οι "κομματάρχες", οι, κατά φαντασίαν, παραγοντίσκοι και οι γραφικοί πολιτικολογούντες αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα, το τελευταίο διάστημα, προκειμένου, δήθεν, ν' αυξήσουν την επιρροή των κομμάτων που εκπροσωπούν ενόψει Εθνικών Εκλογών, οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, "επιδόθηκαν" σε μια, οργανωμένη αν μη τι άλλο, "λογοδιάρροια", όπου ο καθένας έλεγε ένα συγκεκριμένο "ποιηματάκι", χωρίς καμία, σχεδόν, πιθανότητα να επηρεάσει κάποιον "αναποφάσιστο" ψηφοφόρο.

Μάλιστα, η διακομματική επιτροπή ποπυ καθόρισε τους κανόνες του "debate", είχε.."φροπντίσει" ώστε να μην υπάρχει καν η δυνατότητα.."διαφυγής" από αυτό το επικοινωνιακό, λεκτικό και, τελικά, ψευδοπολιτισμικό αδιέξοδο..

Είναι χαρακτηριστικές,άλλωστε, οι τοποθετήσεις των 2 επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του Πρωθυπουργού, μετά το πέρας της κουραστικής και, τελικά, ανούσιας διαδικασίας:

Ο μεν κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, πως "νομίζω ότι προφανώς τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται περισσότερες και ενδεχομένως και με μεγαλύτερη συχνότητα. Νομίζω ότι 8 χρόνια ήταν πολλά για να γίνει debate, πιστεύω ότι ήτανε χρήσιμο, πιστεύω ότι οι πολίτες που το παρακολούθησαν θα έβγαλαν κάποια συμπεράσματα.  Από εκεί και πέρα, προσωπικά επιχείρησα να μιλήσω περισσότερο για το μέλλον, για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για μια πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ισχυρή Ελλάδα, αλλά τελικά εναπόκειται στην κρίση των πολιτών και των τηλεθεατών να μας αξιολογήσουν όλους. Και βέβαια η τελική αξιολόγηση ποιος έβαλε γκολ, ποιος έφαγε γκολ, αυτό θα κριθεί σε δέκα ημέρες από τώρα. Έχετε πολλές εκπομπές αυτή τη στιγμή για να κάνετε τη δουλειά σας και να αξιολογήσετε τις επιδόσεις".

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως "το ματς έληξε 2-0, στο Champions League, εδώ δεν ξέρω, οι πολίτες θα κρίνουν. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και τα debates είναι όφελος για τη δημοκρατία. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν κάποιοι που δεν ήθελαν να γίνει συζήτηση το 2019 και που δεν θέλουν να γίνει και το 2023 μια συζήτηση όπως θα έπρεπε κι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας".

Από εκεί και πέρα, δική μας "αίσθηση"- και όχι μόνο δική μας...-σε σχέση με το "debate" ήταν πως αποτέλεσε ¨'παταγώδη" αποτυχία, ως προς την ουσία, αλλά, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως "στόχευε" ακριβώς στην ουσία .

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.